Cat costa de fapt masa de Craciun! Produsele traditionale ii fac pe romani sa intre in mari datorii

Cat costa de fapt masa de Craciun! Produsele traditionale ii fac pe romani sa intre in mari datorii
Cat costa de fapt masa de Craciun! Produsele traditionale ii fac pe romani sa intre in mari datorii

Pregătirea mesei pentru Crăciunul de anul acesta necesită un buget minim de aproximativ 400 de lei, dacă produsele sunt cumpărate de la hipermarket şi gătite acasă, însă bugetul se poate mări de trei-patru ori, ajungând până la 1.500 de lei, în cazul unei mese încărcate cu produse tradiţionale.

 

Masa de Crăciun nu este, nici anul acesta, o "formalitate" din punct de vedere al costurilor, iar asta în special pentru cei care preferă produsele tradiţionale, fără conservanţi şi fără nitraţi.
Astfel, un kilogram de "toba lui Ignat", comercializată de un producător tradiţional autorizat de Ministerul Agriculturii, costă 49 de lei, acelaşi preţ trebuind să fie plătit şi pentru un kilogram de caltaboş, în timp ce un kilogram de jambon costă 69 de lei.
La producătorii tradiţionali, un kilogram de cârnaţi vânătoreşti costă 55 de lei, cârnaţii de curcan- 60 de lei, iar lebărul- 49 de lei.
Tot pentru masa de Crăciun, producătorii tradiţionali au pregătit şi jumări, la 70 de lei kilogramul, dar şi specialităţi cum ar fi purceluş copt în afumătoare (100 de lei kilogramul), muşchi de capră împletit (170 de lei kilogramul) şi pastramă de mistreţ (200 de lei kilogramul).
La capitolul desert, un cozonac de două kilograme, care nu conţine amelioratori de gust, costă 80 de lei.
Trăgând linie şi adunând, o masă tradiţională, dar fără piftie şi sarmale, ajunge să coste în jur de 600 de lei. Nu trebuie însă uitat că la toate bucatele se adaugă băutura.
Cei care aleg să cumpere pentru masa de Crăciun dintr-un hipermarket vor plăti, pentru un meniu tradiţional complet, între 300 şi 400 de lei.
Faţă de producătorii tradiţionali, la hipermarket, un kilogram de jambon costă 31 de lei, unul de cârnaţi de casă- 17,3 lei, lebărul- 22 de lei, iar 200 de grame de caltaboş- 14,5 lei. Oferta de mezeluri este completată de tobă (23 de lei kilogramul), kaiser (30 de lei), şuncă de casă (29,6 lei) şi muşchi file (29,5 lei).
În aceste condiţii, un aperitiv destul de variat poate fi asigurat cu aproximativ 100 de lei.
Legumele necesare pentru salata de boeuf costă între jur de 10-20 lei, la care se adaugă carnea, între 30 şi 50 de lei, şi maioneza. Costul unei salate pentru toată familia ajunge astfel la aproximativ 60 de lei, în timp ce ingredintele pentru o porţie de sarmale scot din buzunar alţi 50 de lei, în medie.
Friptura se bucură, şi ea, de o ofertă variată atât ca materie primă, cât şi ca preţuri.
Un kilogram de piept de curcan costă 40 de lei, iar unul de pulpă de curcan- 25 de lei. Kilogramul de piept sau pulpă de pui este în jur de 20 de lei, cotletul de porc- 16 lei/kilogram, iar pulpa de mânzat- 33 lei/kilogram.
La hipermarket, un cozonac poate fi cumpărat cu sume între 6 şi 60 de lei, în timp ce preţul unui kilogram de prăjituri este de 30-36 de lei.

Masa de Crăciun nu este, nici anul acesta, o "formalitate" din punct de vedere al costurilor, iar asta în special pentru cei care preferă produsele tradiţionale, fără conservanţi şi fără nitraţi.

Astfel, un kilogram de "toba lui Ignat", comercializată de un producător tradiţional autorizat de Ministerul Agriculturii, costă 49 de lei, acelaşi preţ trebuind să fie plătit şi pentru un kilogram de caltaboş, în timp ce un kilogram de jambon costă 69 de lei.



La producătorii tradiţionali, un kilogram de cârnaţi vânătoreşti costă 55 de lei, cârnaţii de curcan- 60 de lei, iar lebărul- 49 de lei.

Tot pentru masa de Crăciun, producătorii tradiţionali au pregătit şi jumări, la 70 de lei kilogramul, dar şi specialităţi cum ar fi purceluş copt în afumătoare (100 de lei kilogramul), muşchi de capră împletit (170 de lei kilogramul) şi pastramă de mistreţ (200 de lei kilogramul).

La capitolul desert, un cozonac de două kilograme, care nu conţine amelioratori de gust, costă 80 de lei.

Trăgând linie şi adunând, o masă tradiţională, dar fără piftie şi sarmale, ajunge să coste în jur de 600 de lei. Nu trebuie însă uitat că la toate bucatele se adaugă băutura.

Cei care aleg să cumpere pentru masa de Crăciun dintr-un hipermarket vor plăti, pentru un meniu tradiţional complet, între 300 şi 400 de lei.

Faţă de producătorii tradiţionali, la hipermarket, un kilogram de jambon costă 31 de lei, unul de cârnaţi de casă- 17,3 lei, lebărul- 22 de lei, iar 200 de grame de caltaboş- 14,5 lei. Oferta de mezeluri este completată de tobă (23 de lei kilogramul), kaiser (30 de lei), şuncă de casă (29,6 lei) şi muşchi file (29,5 lei).

În aceste condiţii, un aperitiv destul de variat poate fi asigurat cu aproximativ 100 de lei.

Legumele necesare pentru salata de boeuf costă între jur de 10-20 lei, la care se adaugă carnea, între 30 şi 50 de lei, şi maioneza. Costul unei salate pentru toată familia ajunge astfel la aproximativ 60 de lei, în timp ce ingredintele pentru o porţie de sarmale scot din buzunar alţi 50 de lei, în medie.

Friptura se bucură, şi ea, de o ofertă variată atât ca materie primă, cât şi ca preţuri. Un kilogram de piept de curcan costă 40 de lei, iar unul de pulpă de curcan- 25 de lei. Kilogramul de piept sau pulpă de pui este în jur de 20 de lei, cotletul de porc- 16 lei/kilogram, iar pulpa de mânzat- 33 lei/kilogram.

La hipermarket, un cozonac poate fi cumpărat cu sume între 6 şi 60 de lei, în timp ce preţul unui kilogram de prăjituri este de 30-36 de lei.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

 

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro



Citește și:

Pete roșii pe picioare – cauze și management

Ce demersuri a început să facă Adriana Bahmuțeanu pentru copiii ei minori. „Eu nu știu ce e la mijloc, este o combinație pe care nu am înțeles-o.”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies