Cât de important este somnul. Beneficiile profunde asupra fizicului și psihicului și strategii pentru a-ți îmbunătăți calitatea somnului!

Cât de important este somnul. Beneficiile profunde asupra fizicului și psihicului și strategii pentru a-ți îmbunătăți calitatea somnului!
Cât de important este somnul

Somnul este un factor foarte important pentru un stil de viață sănătos, iar majoritatea persoanelor aleg să îl neglijeze, deoarece au alte priorități. Cu toate acestea, este important să vă puneți sănătatea pe primul loc ca să puteți funcționa așa cum trebuie.

Mihail Pautov, doctor,  a vorbit în cadrul unei emisiuni TV, despre cât de important este somnul. Dacă te numeri printre persoanele care neglijează somnul, în rândurile de mai jos vei afla cât este de important și cât de mult cont trebuie să ții de el pentru a funcționa așa cum trebuie.

Cât de important este somnul

1. Restabilirea și regenerarea organismului 

Citește și: Cea mai bună metodă pentru a renunța la fumat. Ghid detaliat al celor mai eficiente strategii și tehnici pentru a scăpa definitiv de obiceiul nociv al fumatului!

Cât de important este somnul[Sursa foto: freepik]

Citește și: Operația de deviație de sept. Ghid detaliat al etapelor și sfaturi pentru o recuperare eficientă și confortabilă!

2. Funcționarea cognitivă și performanța mentală 

Lipsa somnului poate afecta capacitatea de concentrare, atenție, memorie și abilitățile cognitive în general. S-a constatat că persoanele care dorm mai puțin de 7 ore sunt mai puțin eficiente în îndeplinirea sarcinilor, prezintă o capacitate de luare a deciziilor mai redusă și sunt expuse unui risc mai mare de erori.

„Ideea de detox este să îi culcăm pe oameni, dar să nu doarmă mai puțin de șapte ore, pentru că somnul este, de fapt, un adevărat detox al creierului.

Creierul pe timpul zilei, când simțim emoții, bucurie, tristețe, alertă, alergi undeva, te grăbești, creierul secretă tot felul de hormoni, care se metabolizează, se descompun în niște produși care rămân acolo ca niște toxine. În timpul somnului toți acești produși sunt detoxifiați și sunt scoși afară, iar dimineața creierul este ca de bebeluș. Toată lumea știe că adulții trebuie să doarmă între 7 și 9 ore, iar adolescenții trebuie să doarmă între 8 și 10 ore și copiii între 3 și 5 ani trebuie să doarmă până la 12 ore, și la prânz, acesta este minimul necesar.”,
a spus specialistul.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Nicio persoană nu se simte bine a două zi, dacă în urmă cu o seară, nu a dormit atât cât a fost nevoie, dar consideră că dacă am pune anumite puncte pe i și am ști ce pățim atunci când nu dormim în creier și corp, am fi mult mai atenți.

3. Starea de spirit și sănătatea mentală 

Cât de important este somnul[Sursa foto: freepik]

„Cu toții știm că nu ne simțim bine a doua zi dacă dormim puțin, suntem irascibili, suntem somnoroși, nu ne plac anumite lucruri, dar, cred că dacă am puncta și am pune punctele pe i și am ști exact ce se întâmplă când nu dormim, în creierele și în corpurile noastre, cred că am fi mult mai atenți la somn.

Nu ai voie să bei alcool seara. Dacă bei un pahar de vin roșu parcă adormi așa mai repede, pentru că prima stare, starea asta de beție, e de moleșeală, te pui în pat și pare că adormi mai repede, dar somnul tău calitativ după un pahar de vin va fi mult mai prost decât fără el, pentru că vinul, alcoolul în general, este un stimulant și el te va stimula pe parcursul nopții și te vrei trezi, iar somnul tău nu va fi de calitate”, a
mai adăugat doctorul.

4. Reglarea metabolismului și controlul greutății 

Pentru un somn calitativ este important să mai consumăm niciun aliment cu minim două ore înainte de a ne pune la somn și să încercăm, timp de două ore să nu ne uităm la telefon, televizor sau laptop.

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

„Pentru un somn calitativ este important trebuie să nu mâncăm cu minim două ore înainte de a ne culca, să încercăm timp de două ore să nu ne uităm la telefon, la televizor sau în laptop. Creierul percepe lumina albastră ca fiind lumina de răsărit de soare și semnalul pentru creier este că trebuie să ne trezim, iar atunci acesta stopează secreția de melatonină, care este un hormon care promovează somnul și începe să secrete hormoni care trebuie să ne trezească. Îl derutăm complet și dacă ne culcăm avem obiceiul de a ne uita pe telefon înainte, iar din acest motiv vom adormi mult mai greu.Este important să facem sport, deoarece acesta ne obosește, ne oxigenează creierul. E bine să facem sport în general și cred că trebuie să încercăm să facem și seara și dimineața, să ne vedem când ni se potrivește. Nu ai nicio restricție de a face sport chiar și înainte de a te culca. Dacă nu poți să adormi și faci 40 de genuflexiuni, adormi mult mai repede decât dacă nu le-ai face”, a mai spus specialistul.

Dacă nu dormim atât cât este nevoie, memoria poate fi afectată, deoarece are trei componente și este foarte important să avem un stil sănătos de viață.

5. Sănătatea sistemului imunitar 

Cât de important este somnul[Sursa foto: freepik]

Dormitul insuficient a fost asociat cu un risc crescut de dezvoltare a unor afecțiuni de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul de tip 2, obezitatea, tulburările metabolice și afecțiunile cardiovasculare. De asemenea, există cercetări care sugerează o legătură între lipsa somnului și un sistem imunitar slăbit, creșterea inflamației și un risc mai mare de infecții.

„În primul rând din cauza lipsei somnului este afectată memoria, care are trei componente. Primul este achiziția, noi acum vorbim și achiziționăm memorie, trebuie să fii odihnit și conștient ca să ții minte lucrurile care contează pentru tine. Al doilea element este consolidarea, înseamnă că creierul, după ce și-a format memoria de scurtă durată, începe să facă legături între neuroni, în așa fel încât memoria aceasta să rămână în creierul tău. Al treilea proces se referă la amintire, adică capacitatea de a-ți aminti, deoarece poți să nu îți aduci aminte acum, dar îți poți aduce aminte peste un an”, a mai spus specialistul.



Citește și:

Sindromul de vezică dureroasă: cauze, simptome, tratament

Care sunt plantele ce îți aduc noroc în casă și în dragoste. „Vorbiți cu plantele! Au energia lor și te ajută întotdeauna!”

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies