Frecvent apar inflamaţii ale gâtului, în special la copii, dar şi la adulţi. Extrem de virulente şi debutând de obicei cu tuse,cefalee, febră şi dureri sau usturime de gât, afecţiunile căilor respiratorii superioare au frecvent simptome asemănătoare, ceea ce le face destul de dificil de diagnosticat.
Datorită frecvenţei ridicate a acestor boli, majoritatea oamenilor sunt tentaţi să se trateze singuri acasă, fără a solicita opinia unui specialist. Sunt frecvente situaţiile în care pacieţii apelează la antibiotice, considerând că acestea vindecă rapid orice boală. Ori adevărul nu este chiar acesta.
Iata ce spune medicul specialist al Centrului Medical „DR FURTUNA DAN”, Dr. Curca Ana Maria:
Sub sintagma "roşu în gât" sunt incluse mai multe afecţiuni ce prezintă simptome asemănătoare, dar care necesită tratamente diferite.
În timp ce bacteriile sunt sensibile la antibiotice, în cazul virusurilor atibioticele nu au efect, în cel mai bun caz, dar există şi situaţii în care ele fac mai mult rău. Tratarea infecţiilor virale cu antibiotic poate duce la mascarea simptomelor şi mai departe la apariţia unor complicaţii ale bolii.
Pe de altă parte, o afecţiune de natură bacteriană netratată corespunzator poate genera complicatii locale,cu extensia la nivelul întregului tract respirator superioar dar si generale,ajungandu-se astfel, de la un banal "roşu în gât" la afecţiuni serioase ale inimii, rinichilor,ochilor sau articulaţiilor.
Doar medicul specialist poate stabili diagnosticul corect, pe baza examenului clinic, dublat de interpretarea analizelor de laborator. Este recomandat exudatul nazal şi faringian, proceduri neinvazive, nedureroase, care se realizează rapid si ale caror rezultate pot fi interpretate in cel mai scurt timp.
După stabilirea diagnosticului, în funcţie de natura bolii, specialistul recomandă tratamentul potrivit. La infecţiile generate de virusuri, tratamentul vizează în principal manifestările asociate bolii şi urmăreşte evitarea apariţiei complicaţiilor. În această situaţie importantă este monitorizarea si controlul febrei, atenuarea senzaţiei de durere şi evitarea deshidratării.
În cazul infecţiilor bacteriene, antibioticul este necesar, dar administrarea sa este bine sa se initieze in baza antibiogramei. Un antibiotic administrat greşit duce la scăderea eficienţei sale şi dezvoltarea unei rezistente a organismului la antibiotic.
Pentru a evita transformarea unui simplu "roşu în gât" într-o complicaţie gravă, apariţia febrei, a durerilor în gât sau a dificultăţilor la înghiţit sunt motive suficient de puternice pentru a cere sfatul medicului dumneavoastră.