Cafeaua este nelipsită din meniul zilnic al multor persoane. Consumul acestei băuturi este, de multe ori, asociat cu problemele legate de tensiunea arterială și insomnii.
Cât de multă cafea este periculoasă? Nutriționistul Gianluca Mech explică beneficiile acestei băuturi, dar și limita peste care nu este indicat să trecem.
„Literatura științifică susține că sănătatea cardiovasulară nu este afectată de consumul a până la 300 mg de cofeină pe zi. O ceașcă espresso conține în medie 90 mg de cofeină. A consuma cofeină în doze mai mari de 300 mg, adică mai mult de 3 căni de cafea espresso pe zi, poate provoca unele efecte negative.
Cofeina poate provoca anxietate și poate perturba somnul
„Consumul de prea multă cofeină poate duce la amețeli, anxietate, palpitații cardiace și chiar atacuri de panică.
Un alt efect secundar nedorit este acela că poate perturba somnul. Dacă observați că consumul de cafea reduce calitatea somnului, nu o mai consumați în a doua parte a zilei, adică după ora 14:00.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Cofeina poate avea, de asemenea, efecte diuretice și de creștere a tensiunii arteriale. Cu toate acestea, poate persista o ușoară creștere a tensiunii arteriale de 1-2 mm/ Hg”, dezvăluie Gianluca Mech.
Întreruperea consumului poate duce la simptome de sevraj
„O altă problemă a cofeinei este că poate da dependență.
Atunci când oamenii consumă în mod regulat cofeină, devin toleranți la aceasta. Fie încetează să aibă efectul scontat, fie este nevoie de o doză mai mare pentru a produce aceleași efecte. Când cineva renunță la cofeină, apar simptome de sevraj. Cum ar fi dureri de cap, epuizare, gândire încețoșată și iritabilitate. Acestea pot dura câteva zile”, adaugă nutriționistul Gianluca Mech.Citeste si: Ce alimente din supermarket evităm în perioada pandemiei? Recomandările unui nutriţionist celebru!
Diferența dintre cafea normală și cafea decofeinizată
„Unii oameni înlocuiesc cafeaua normală cu cea decofeinizată. Aceasta se obține de obicei prin clătirea boabelor de cafea cu solvenți chimici. La fiecare clătire a boabelor, un anumit procent din cofeină se dizolvă în solvent. Acest proces se repetă până când cea mai mare parte a cofeinei a fost eliminată. Rețineți că și cafeaua decofeinizată conține cafeină, însă mult mai puțină decât o cafea obișnuită”, mai spune nutriționistul Gianluca Mech.
Citeste si: Cum ne potolim poftele cât timp stăm acasă. Sfaturi de la nutriționistul Gianluca Mech!
Gianluca Mech este unul dintre cei mai apreciati nutritionisti, la nivel international, sfaturile sale fiind urmate inclusiv de staruri precum Anastasia Soare, Sarah Ferguson- Ducesa de York, Ornela Mutti sau Silvio Berlusconi.
Gianluca a lansat in trecut doua campanii importante impotriva obezitatii, care trag un semnal de alarma in ceea ce priveste inmultirea cazurilor in randul copiilor si al adolescentilor. Campania din Statele Unite ale Americii a fost lansata alaturi de Ivana Trump, iar in Europa alaturi de Ducesa de York, Sarah Ferguson.