Cât de nocive pot fi unele alimente. ”Chipsurile cu care noi ne recompensăm sunt, de fapt, plastic.”

Cât de nocive pot fi unele alimente. ”Chipsurile cu care noi ne recompensăm sunt, de fapt, plastic.”
Cât de nocive pot fi unele alimente

Câteva alimente pe care multe persoane obișnuiesc să le consume sunt o adevărată ameninţare a sănătăţii, din cauză provocării unei dependenţe, ele având un conţinut mare de sare, grăsimi, zaharuri şi calorii.

Anca Alungulesei, terapeut în nutriție, a fost invitată în cadrul emisiunii “Teo Show” de la Kanal D, prezentată de Teo Trandafir, să vorbească despre nocivitatea câtorva alimente, cât și despre mâncatul compulsiv.

Cum putem evita mâncatul pe fond de stres

Mulți oameni au obiceiul de a consuma cantități mari de alimente nocive sănătății, în încercarea de a se simți mai bine, sau de a acoperi anumite nevoi emoționale.

Ea se poate declanșa din nevoia de a mânca seară, la finalul unei zile dificile, în încercarea de a elimina stresul acumulat pe parcursul zilei. Specialista a specificat câteva alimente nocive precum chipsurile, alunele, semințele, cât și anumite alimente sănătoase cu care pot fi foarte ușor înlocuite, precum morcovul, mărul verde, chiar și popcornul dacă nu are alte adaosuri.

“Persoanele care au nevoie să ronțăie ceva sunt cele care simt nevoia să se destreseze, la nivel bucal având receptor de destresare.

Atunci dacă tendința mea este de a mă duce către chipsuri, către alune, către semințe, este deoarece nevoia internă este de destresare. Acești consumatori emoționali, sunt într-o categorie care se numește consumatori furioși sau agresivi, care simt nevoia prin intermediul maxilarului să scape de stres. Pentru acești consumatori este recomandat morcovul, mărul verde, pentru că atunci când muști încep să te stresezi. Și se poate apela și la popcorn, dar fără alte adaosuri.
Este important să știm că acestea sunt doar niște instrumente pe moment, care nu-mi rezolvă mie problema. Mâncarea nu trebuie să mă stăpânească pe mine, alegerile alimentare trebuie să se facă în cunoștință de cauză”,
a spus ea.

Citeste si: Cât de sănătoase sunt fructele de mare. „Consumul de fructe de mare este asociat cu potență mai mare”

Cât de nocive pot fi unele alimente[Sursa foto: pexels]

Citeste si: Totul despre dependența de mâncare. ”Ajungem să facem aceste lucruri pe pilot automat fără să ne dăm seama.”

Totodată, în cadrul emisiunii a făcut un experiment cu un chips, în care a vrut să evidențieze faptul că acesta arde precum o pungă de plastic. Acest lucru se întâmplă pentru că, în mod evident, este alcătuit din plastic. Așadar, nu este recomandat consumul excesiv de chipsuri, deoarece au aceleași proprietăți ca o pungă de plastic: nu se dezintegrează.

“Chipsurile cu care noi ne destresăm, ne recompensăm, ne dau o stare de bine pe moment, sunt, de fapt, plastic, deci nu are ce căuta în corpul nostru. Noi avem o imagine foarte eronată despre anumite alimente, care credem că ne fac bine. Plasticul este un element pe care natura nu-l dezintegrează, deci nici organismul meu nu va dezintegra aceste chipsuri”,  a spus ea.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: “Nu-mi lipseşte din alimentaţie, îl consum zilnic!”. Care este ingredientul secret al dietei pe care Iuliana Tudor o urmează, la vârsta de 45 de ani

Cât de nocive pot fi unele alimente[Sursa foto: Captură YouTube]

Citeste si: De ce nu slăbim, deși suntem atenți la ceea ce mâncăm. „Stresul ne influențează greutatea”

Ce înseamnă fastingul

În zilele noastre, postul intermitent sau fastingul a devenit foarte popular în rândul oamenilor care își doresc să aibă un stil de viață mult mai sănătos, să slăbească, sau să-și

mențină greutatea. Specialista a oferit un program pe care ea îl respectă, anume 8 ore din zi consumă alimentele din ziua respectivă, iar mai apoi ia o pauză de 16 ore în care organismul și celulele din corp ajung în starea de înfometare. Înfometarea va metaboliza proteinele deteriorate, resturile și grăsimea.

“Am o părere foarte bună, eu țin fasting de ani de zile și recomand tuturor cu cei care lucrez. Fastingul este un element terapeutic pe care nu-l începem în ideea de a ține fasting, vrând imediat niște rezultate pe cântar, deoarece este mai mult de atât. Fastingul înseamnă să-ți setezi o fereastră alimentară de 8 ore, mi se pare cea mai potrivită 8 cu 16. În acele 8 ore din timpul zilei tu consumi toată mâncarea zilei, iar 16 ore lași pauză de digestie. Aceste 16 ore înseamnă faptul că organismul și celulele corpului meu vor ajunge în faza de înfometare, iar această înfometare începe să metabolizeze proteinele deteriorate, resturi, grăsime. Așadar, cu aceste resturi pe care oricum trebuia să le eliminăm, eu primesc energie de calitate superioară”, a mai spus specialista.

Alimente care nu provoacă dependență

Alimentele sănătoase precum morcovul, mărul, castravetele nu vor crea dependență, deoarece într-o seară normală, nimeni nu va simți nevoia de consumul lor, precum ar simți nevoia de chipsuri sau înghețată. Alimentele care conțin zahăr și grăsimi pot fi complet letale pentru organism.

Citeste si: Cum sa ai o digestie usoara si un abdomen plat

Cât de nocive pot fi unele alimente[Sursa foto: Captură YouTube]

Citește și: Zi decisivă pentru Claudia Pătrăşcanu. Judecătorii au luat o decizie după ce fosta soacră a acuzat-o că ar fi pus microfoane în ghiozdanele copiilor- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Citeste si: În cât timp fierbe gulia. Care este secretul gospodinelor?

“Morcovul, mărul, castravetele, nu dau dependență pentru că nu te trezești noaptea cu gândul la un morcov, dar te trezești cu gândul la o înghețată. Zahărul, grăsimea și sarea sunt o combinație letală pentru noi. Niciun aliment din natură nu are aceste două elemente, zaharul și grăsimea. Singurul element creat din zahăr și grăsime este laptele matern pentru că bebelușul trebuie să crească într-un timp accelerat ca să supraviețuiască”, a precizat ea.

Citeste si: 3 obiceiuri pentru o digestie usoara, spuse de un gastroenterolog

Cât de nocive pot fi unele alimente[Sursa foto: pexels]

Citeste si: Sfaturi anti-aging pentru piele

În încheiere, specialista a vorbit despre cum putem consuma mult mai multe alimente sănătoase, fără a mai fi ispitiți de cele nesănătoase din frigider. Pentru început, tot ce este de făcut e să le ascundem, sau să le aruncăm, pentru a nu le mai avea în raza vizuală.

“Aceste alimente nocive trebuie scoase din frigider. Dacă un membru al familiei consumă acele produse, le poți pune undeva unde nu sunt în raza ta vizuală, în momentul în care deschizi frigiderul să vezi doar alimentele sănătoase”, a încheiat ea.



Citește și:

Rețete dietetice cu ciuperci

“Nu-mi lipseşte din alimentaţie, îl consum zilnic!”. Care este ingredientul secret al dietei pe care Iuliana Tudor o urmează, la vârsta de 45 de ani

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Teodora, acuzații dure la adresa lui Criss! „Erai numai cu Robi!” Iată cum a reacționat concurenta și ce replici acide a lansat către rivala sa

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies