Cât de periculos e să te tragă curentul

Cât de periculos e să te tragă curentul
Cât de periculos e să te tragă curentul

Află din rândurile următoare care este explicația medicală pentru atunci când te trage curentul.

În popor există o vorbă conform căreia nu e bine să stai în curent pentru că acesta te trage și îți poate crea diferite afecțiuni și dureri ale unor anumite zone ale corpului. Multă lume consideră acest lucru doar o vorbă populară care nu are nicio explicație științifică, dar alții, în schimb, sunt fermi convinși că anumite afecțiuni la nivelul corpului sunt strict din cauza curentului.

În cadrul unei emisiuni, doctorul Mihail Pautov, medic specialist, chirurgie generală, a deslușit misterul curentului și a explicat în termeni medicali cum ne afectează acesta sănătatea.

Te trage curentul. Mit sau realitate?

Citește și: Ce sunt monturile și cum ne afectează sănătatea. „Este necesar să înțelegem bine istoricul familial pentru a pune corect diagnosticul”

Te trage curentul. Mit sau realitate?
Te trage curentul. Mit sau realitate?[Sursa foto: freepik]

Potrivit specialistului în domeniu, din punct de vedere medical nu există studii în urma cărora să se noteze afecțiunea generată de statul în curent ca fiind una medicală. În schimb, există o explicație medicală, care are legătură cu acest proces și cu urmările care se petrec în urma unei perioade mai lungi în care stai în curent.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Curentul înseamnă că un aer circulă dintr-o parte în alta. Poți să ai un aer condiționat care suflă spre tine sau poți să ai două geamuri deschise. Corpul își reglează singur temperatura și există o temperatură ideală. Este o temperatură ideală în care sângele circulă în metabolism și în care procesele metabolice se întâmplă. Temperatura ideală este de 36,6 grade Celsius, până la 37 de grade. În momentul în care scazi temperatura corpului într-o zonă, este suficient să o scazi cu 1,5 grade Celsius ca să favorizezi multiplicarea bacteriilor și a virusurilor.

În momentul în care o parte a corpului ajunge la 33 de grade Celsius, atunci virusurile au mediul favorabil de a crește în zona respectivă
.”, spune specialistul în domeniu.

De ce nu este bine să stai în curent

De ce nu este bine să stai în curent
De ce nu este bine să stai în curent[Sursa foto: pexels]

Potrivit specialistului în domeniu, o perioadă scurtă de timp, de exemplu, 5 minute în care stai între două geamuri deschise nu reprezintă niciun pericol pentru sănătatea ta, dar în momentul în care acest timp depășește 30 de minute, pot apărea o serie de procese care

facilitează apariția virusurilor și astfel porțiunea de corp care este expusă la curent poate avea de suferit.

Există două mecanisme prin care corpul nostru își reglează temperatura. Unul se numește termogeneză, când tu îți crești temperatura corpului și unul se cheamă termoliză, când tu scapi de căldura corpului. Frisonul este un reflex de termogeneză. Tu prin frison îți contracți mușchii și prin contractura această musculară produci căldură.

Pielea este vascularizată și are capilare foarte mici. În momentul în care îți este cald, sângele acela vrea să scape de căldură și iese la suprafață, unde este mai rece și atunci te înroșești. Aceea este termoliza.  Mucoasa respiratorie este foarte sensibilă la rece. În momentul în care îți suflă curent prin față, mucoasa se răcește, iar vasele acestea care sunt pline de sânge, iar mucoasele sunt ca o graniță în care în permanență se dau lupte cu germenii, vasele se contractă, iar bacteriile își fac de cap și asta favorizează dezvoltarea unei răceli .”, a explicat specialistul în domeniu.

De ce nu e bine să stai în aer rece după ce te-ai spălat e cap

Citește și: Obiceiuri care îți macină oasele. Ce remedii există

Citește și: Alin Oprea a rupt tacerea la "Follow us" si a spus cati bani trimitea lunar la Londra fostei sale sotii, Larisa Uta: "Facand un calcul in aceasta perioada, media a fost de peste 4200 euro pe luna"- kanald.ro

Citește și: De ce s-a sinucis, de fapt, Cătălina, secretara de la UMF: Am văzut-o, era...- stirilekanald.ro

De ce nu e bine să stai în aer rece după ce te-ai spălat e cap
De ce nu e bine să stai în aer rece după ce te-ai spălat e cap[Sursa foto: pexels]

Specialistul în domeniu a explicat faptul că același mecanism care se petrece la nivelul corpului nostru atunci când o parte a acestuia se află în curent, se petrece și în cazul în care o persoană se spală pe cap și iese în frig.

În momentul în care un mușchi începe să se răcească și îi scade temperatura timp de 30 de minute, mușchiul începe să secrete acid lactic. Supoziția este că același lucru se întâmplă atunci când ieși cu capul ud afară, el se răcește, mușchiul acela suferă și apare acea durere la rece .”, spune specialistul în domeniu.

Astfel, diferența de temperatură care se produse la nivelul unei porțiuni a corpului într-un interval mai mare de 30 de minute poate avea efecte negative și poate facilita dezvoltarea diferitelor forme de virusuri și apariția unei dureri. De aceea, specialistul în domeniu ne recomandă să nu ne panicăm atunci când ne expunem la curent pentru o perioadă scurtă, dar aceasta nu trebuie să depășească 20-30 de minute.  



Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

Durerea de cap. Ghid complet pentru identificarea cauzelor și gestionarea eficientă a acestui disconfort comun!

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Mesajul postat de Doinița Oancea în ziua în care Lora și Ionuț Ghenu au devenit oficial soț și soție: „Să nu vă puneți măști și filtre”

În această seară, de la ora 20:00, în serialul ”Totul pentru familia mea”, difuzat la Kanal D, Aybike și Oğulcan au parte de o surpriză șocantă

Halit Özgür Sari, protagonistul noului serial turcesc „Inimă rebelă”, pasiune nebănuită! Iată cu ce se ocupă celebrul actor când nu este pe platourile de filmare

Ultimul mesaj lăsat de secretara-șefă de la Universitatea de Medicină din București, găsită fără viață în lacul Pantelimon


Cookies