A manca sanatos e un subiect aflat pe buzele tuturor, o preocupare ce ne da satisfactia ca avem grija de noi, ca putem contribui cu ceva la buna functionare a organismului.
"Faptul ca suntem unicii responsabili pentru alegerile alimentare pe care la facem, pune si mai multa presiune pe acest "mancat sanatos". In efortul nostru de a gasi produse care sa ne faca bine, care sa ne hraneasca, dar sa ne si apere de boli sau sa ne slabeasca, pierdem din vedere un element esential: diversitatea.
Concentrati sa impartim alimentele in bune si ne-bune, in sanatoase si ne-sanatoase, nu realizam de fapt ca silueta e determinata de cantitate iar sanatatea de diversitate.
Pe cine hranim noi de fapt? Corpul in ansamblu depinde de un aport zilnic de energie (calorii) si kilogramele in plus inseamna multa energie ramasa neconsumata. Tipul de alimente consumat are alta importanta: pe de o parte metabolismul isi primeste nutrientii de baza (proteine, glucide, grasimi, minerale, vitamine) iar pe de alta parte flora bacteriana din colon este hranita si mentinuta in viata, in echilibru. Interesant este ca tocmai aceasta flora intestinala ne asigura sanatatea, de ea depinde imunitatea, ea ne protejeaza de boli.
Cum sa crestem imunitatea? Dandu-le de mancare acestor micro organisme benefice, tamaduitoare. Avem in corpul nostru de 10 ori mai multe bacterii decat celule, convietuim cu aceste organisme microscopice care nu au alt obiectiv decat sa lupte pentru protectia noastra. Nu ne gandim niciodata la ele, nu realizam cat de vitale ne sunt. O buna digestie, un bun echilibru al microbiotei intestinale inseamna o imunitate mare.
Cine e inamicul numarul unu al coloniilor de bacterii benefice din organism? Monotonia alimentara! Nu stim exact fiecare cu ce se hraneste, insa stim sigur ca alimentatia diversificata e solutia. Obiectivul ar fi sa consumam zilnic minim 14 alimente diferite. Cati dintre noi reusesc? Greu de spus. Insa a pierde din vedere diversitatea inseamna a pierde din vedere sanatatea. Iar cand vine vorba de diete disociate sau de mancat un produs unic ghiciti singuri efectul.
Doar cu orez sau branza sau fasole verde nu putem tine in viata zeci de colonii de bacterii, fiecare se hraneste cu alte particule din mancare. Nu merita sa sacrificam imunitatea si buna functionare a organismului de dragul siluetei sau din comoditate. Ideal ar fi sa mancam putin din tot, atunci suntem de 2 ori castigatori: si slabi si sanatosi.", scrie medicul nutritionist Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.
"Faptul ca suntem unicii responsabili pentru alegerile alimentare pe care la facem, pune si mai multa presiune pe acest "mancat sanatos". In efortul nostru de a gasi produse care sa ne faca bine, care sa ne hraneasca, dar sa ne si apere de boli sau sa ne slabeasca, pierdem din vedere un element esential: diversitatea.
Concentrati sa impartim alimentele in bune si ne-bune, in sanatoase si ne-sanatoase, nu realizam de fapt ca silueta e determinata de cantitate iar sanatatea de diversitate. Pe
cine hranim noi de fapt? Corpul in ansamblu depinde de un aport zilnic de energie (calorii) si kilogramele in plus inseamna multa energie ramasa neconsumata. Tipul de alimente consumat are alta importanta: pe de o parte metabolismul isi primeste nutrientii de baza (proteine, glucide, grasimi, minerale, vitamine) iar pe de alta parte flora bacteriana din colon este hranita si mentinuta in viata, in echilibru. Interesant este ca tocmai aceasta flora intestinala ne asigura sanatatea, de ea depinde imunitatea, ea ne protejeaza de boli.
Cum sa crestem imunitatea? Dandu-le de mancare acestor micro organisme benefice, tamaduitoare. Avem in corpul nostru de 10 ori mai multe bacterii decat celule, convietuim cu aceste organisme microscopice care nu au alt obiectiv decat sa lupte pentru protectia noastra. Nu ne gandim niciodata la ele, nu realizam cat de vitale ne sunt. O buna digestie, un bun echilibru al microbiotei intestinale inseamna o imunitate mare.
Cine e inamicul numarul unu al coloniilor de bacterii benefice din organism? Monotonia alimentara! Nu stim exact fiecare cu ce se hraneste, insa stim sigur ca alimentatia diversificata e solutia.
Obiectivul ar fi sa consumam zilnic minim 14 alimente diferite. Cati dintre noi reusesc? Greu de spus. Insa a pierde din vedere diversitatea inseamna a pierde din vedere sanatatea. Iar cand vine vorba de diete disociate sau de mancat un produs unic ghiciti singuri efectul. Doar cu orez sau branza sau fasole verde nu putem tine in viata zeci de colonii de bacterii, fiecare se hraneste cu alte particule din mancare. Nu merita sa sacrificam imunitatea si buna functionare a organismului de dragul siluetei sau din comoditate. Ideal ar fi sa mancam putin din tot, atunci suntem de 2 ori castigatori: si slabi si sanatosi.",
scrie medicul nutritionist Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook. Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro
Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro