Majoritatea oamenilor obișnuiesc să consume cafea, fie simplă, fie cu lapte. Însă știați care sunt atât beneficiile, cât și contraindicațiile acestei băuturi?
Aflați din
Cafeaua are numeroase beneficii, dar și câteva contraindicații
Conține antioxidanți
Datorită cantității mari de antioxidanți pe care boabele de cafea o au, oferă și nenumărate beneficii asupra organismului nostru.
Previne apariția cancerului de piele, la ficat și a celui colorectal
Anumiți cercetători susțin că, cu fiecare ceașcă de cafea consumată, va scădea și riscul apariției cancerului de piele.
Scade riscul apariției bolii Alzheimer și a diabetului zaharat (tip II)
Anumiți cercetători susțin că odată cu un consum moderat sau mai mare de cafea, acest lucru va reduce riscul apariției bolii Alzheimer. Totodată, se spune că persoanele care obișnuiesc să consume aproximativ 6 cești de cafea pe zi, prezintă un risc mai mic cu până la 22% de a face diabet zaharat. Însă acest lucru se aplică și pentru persoanele care obișnuiesc să consume o singură ceașcă de cafea pe zi. Dacă veți consuma cafea normală, riscul apariției de diabet zaharat scade cu până la 9%, iar dacă veți consuma cafea decofeinizată, riscul va scădea cu până la 6%.
Este interzisă celor cu hipertensiune
Din cauza faptului că poate crește temporar tensiunea arterială, cafeaua nu este indicată, ba chiar este interzisă pentru persoanele care suferă de hipertensiune. Aceste persoane ar trebui să limiteze consumul de cafea, dacă obișnuiesc să consume, dar dacă nu consumă se recomandă să renunțe la ea de tot. În caz contrar, se pot agrava simptomele, prin urmare tensiunea arterială poate crește.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Care este cea mai sănătoasă cafea
După nenumărate studii, s-a ajuns la concluzia că cea mai sigură și sănătoasă metodă este reprezentată de cafeaua la filtru. Datorită acestui tip de cafea, se îndepărtează substanțele care cresc nivelul de colesterol din sânge.
Rețeta de bază pentru a pregăti cea mai sănătoasă cafea constă în adăugarea de 60 de grame de cafea (7-8 linguri cu vârf), la un litru de apă. Tot ce trebuie să faceți este să turnați în compartimentul filtrului, trei cești de apă, iar în sacul de cafea, adăugați o linguriță de zahăr, două lingurițe de cafea, apoi iar o linguriță de zahăr și două de cafea, iar pentru ultima oară încă o linguriță de zahăr și alte două de cafea. Deasupra acesteia mai adăugați încă o linguriță de zahăr. După ce filtrul a terminat de preparat cafeaua și vi se pare că nu este îndeajuns de mult zahăr, puteți să mai adăugați în ceașcă, după gust.
Citeste si: DESCOPERĂ: La ce temperatură se coace DOVLEACUL
Câtă cofeină ai voie să consumi într-o zi
Cercetătorii susțin faptul că sănătatea cardiovasculară nu este afectată dacă păstrăm consumul de cafea, cu până la 300 de mg pe zi. Ținând cont că o ceașcă expresso conține aproximativ 90 mg de cofeină, dacă alegem să consumăm cofeină în doze mai mari de 300 mg, acest lucru înseamnă că ar însemna mai mult de trei căni de expresso pe zi. Lucru ce poate provoca anumite efecte negative.
Citeste si: Metode care te ajută să slăbești fără să ții o dietă strictă
Atenție la sursele de cofeină ascunsă!
Medicamente – anumite medicamente pot conține cofeină cu până la 130 mg. Ceea ce înseamnă că deține cu puțin mai mult decât o ceașcă de cafea sau patru cutii de suc acidulat.
Ciocolata – dacă veți consuma o cană întreagă de chipsuri de ciocolată, veți primi o doză de cofeină echivalată cu cea a unei căni de cafea. Acest lucru înseamnă aproximativ 104 mg.
Ceai – Ceaiul negru poate avea o sursă semnificativă de cofeină, între 14 și 60 de mg. Iar ceaiul verde poate să conțină între 24 mg și 40 mg.
Cafea decofeinizată – cu toate că acest tip de cafea este consumată de persoanele care nu au voie cafea în mod normal, trebuie reținut faptul că procesul de decafinare tot mai lasă în compoziția sa, o cantitate mică de cofeină. Conform unui studiu, s-a descoperit că în restaurante și cafenele, cafeaua decofeinizată poate conține cu până la 14 mg cofeină.
Citeste si: CITEȘTE: Ce poți să mănânci când te doare stomacul