Află din rândurile următoare care este cea mai sănătoasă carne și care sunt efectele negative ale consumului excesiv de carne.
Carnea este un aliment de bază de pe masa multor persoane. Bogată în proteine, carnea are un aport mare asupra sănătății noastre și ne oferă o mulțime de nutrienți necesari pentru o bună dezvoltare. Totodată, consumul excesiv de carne poate avea anumite efecte negative asupra sănătății noastre.
În cadrul unei emisiuni, medicul Anca Hâncu, specialist în nutriție, a vorbit despre cum să integrăm carnea în alimentația noastră.
Care este cea mai sănătoasă carne
Citește și: Capcane pentru siluetă! Reguli simple pentru a nu te îngrășa în post!
Potrivit specialistului în domeniu, trebuie să facem o selecție a tipului de carne atunci când vrem să consumăm acest aliment. Există mai multe tipuri de carne, iar acestea diferă în funcție de conținutul de grăsimi pe care îl au fiecare.
De aceea, specialistul în domeniu ne recomandă să consumăm mai ales carne albă, deoarece aceasta este plină de proteine și are mai puține grăsimi față de alte tipuri de carne.
„ Există o selecție pe care trebuie să o facem. Carnea poate fi foarte grasă. Trebuie să încercăm să nu ne aglomerăm cu multe grăsimi saturate din carne grasă .”, explică specialistul în domeniu.
În categoria cărnii albe se numără carnea de pește (păstrăv, doradă, calcan, biban, știucă), carnea de pui și carnea de curcan.
„ O pastramă de pui are în jur de 100 de kcal, iar o pastramă de oaie are de trei ori mai mult. Cantitatea de proteine este aproape egală, însă cantitatea de grăsimi este de 30 de ori mai mare la pastrama de oaie .”, explică specialistul în domeniu.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
De asemenea, pentru pasionații de vânat, specialistul în domeniu a amintit și carnea de mistreț ca fiind potrivită pentru consumul zilnic.
„ Carnea de mistreț este foarte ușoară. Are cam atâtea calorii ca cea de pui și foarte puțină grăsime.
Mai mult decât atât, carnea albă este un aliment recomandat pentru persoanele care se află la dietă, deoarece nu îngrașă. „ Carnea de pui este mai slabă în calorii. Are o cantitate mare de proteine și una mică de grăsimi, deci nu îngrașă .”, explică specialistul în domeniu.
Carnea roșie, un pericol pentru organism
Citește și: Ce se întâmplă în organism dacă se consumă zilnic carne de pui
Desigur că există și tipuri de carne, care dacă sunt consumate în cantități mari, pot constitui un adevărat pericol pentru organism.
Printre acestea se numără carnea roșie. „ O restricție ar trebui să fie la carnea roșie pentru că aceasta consumată în exces poate duce la cancer de colon. La carnea roșie cele mai periculoase sunt toate aceste elemente procesate. Carnea roșie este foarte mult procesată și acolo crește cantitatea de sare ”, spune specialistul în nutriție.
Bineînțeles, că și aceasta are anumite beneficii pentru organism. Potrivit specialistului în domeniu, carnea roșie ne aduce contribuția de fier, conține vitamina B12 și Zinc. De aceea, este important să consumăm și acest tip de carne, dar nu în exces și cu siguranță mai rar decât consumăm carnea albă.
„Nu este nicio problemă să mâncăm carne zilnic, doar că trebuie să le rotim. Să nu fie carne roșie foarte des. O dată sau de două ori pe săptămână și combinată cu legume.”, spune specialistul în domeniu.
Efectele negative ale consumului excesiv de carne
Potrivit specialistului în domeniu, consumul în exces de carne poate duce la gută sau poate afecta rinichii. De asemenea, carnea devine toxică doar în momentul în care o consumăm prăjită, grasă și nedegresată.
„ Cu un exces mare de grăsimi saturate, în timp, crește colesterolul, crește riscul de boli cronice, de infarct de accident vascular cerebral și așa mai departe. Pentru a îmbătrâni frumos și sănătos este recomandat să evităm excesul de grăsimi saturate care se găsesc în anumite tipuri de carne”, explică specialistul în domeniu.
Totodată, specialiștii recomandă consumul de carne proaspătă. Carnea conservată este bogată în calorii, sare și grăsimi.
De asemenea, important este să găsim un echilibru între consumul de carne și alte alimente. Carnea trebuie să fie alternată, atât în privința tipurilor de carne, cât și în combinație cu alte alimente.
„ Toate sfaturile în zona de nutriție din ultimul timp sunt în a echilibra balanța și a aduce proteine de origine animală și de origine vegetală. Adică mâncăm carne, dar ne mai aducem proteine și din alte surse.”, spune specialistul în domeniu.
Cantitatea de carne indicată pe săptămână variază în funcție de specificul fiecărei persoane, de numărul de kilograme și de stilul de viață, dar specialistul în nutriție ne recomandă să nu depășim 350 de g de carne roșie pe săptămână.