Cât durează sezonul căpușelor. Cum se scot căpușele din piele

Cât durează sezonul căpușelor. Cum se scot căpușele din piele

Căpușele apar tot mai des în sezonul cald și tot atât de periculoase au devenit. Însă știați cât durează mai exact sezonul lor?

Aflați din rândurile următoare ce sunt mai exact căpușele, cât durează sezonul în care acestea își tot fac apariția, dar și cum pot afecta căpușele, animalele. În plus, descoperiți și cum se pot scoate căpușele din piele, mai ușor.

 

Ce sunt căpușele

Căpușele   sau altfel spus, ixodidele, reprezintă un ordin de acarieni ectoparaziți ai reptilelor, păsărilor, dar și mamiferelor. Au un mod de a se hrăni obligatoriu hematofag, dar și intermitent, iar totodată au o importanță deosebită, atunci când vine vorba despre domeniul medical și veterinar.

Înțepătura provocată de aceste căpușe, poate determina leziuni foarte grave ale tegumentului. Anumite specii pot provoca chiar paralizii, iar altele reprezintă însuși vectorii pentru diverse microorganisme care pot transmite tifos, boala Lyme, febra recurentă și altele asemănătoare.

În România, existența căpușelor au fost identificate în număr de 27 de specii, iar cea mai frecventă este cea care are numele de „ Ixodes ricinus ”. Încă de la sfârșitul secolului al 19-lea, au existat bolile transmise de căpușe. Au fost raportate chiar și cazuri de infecție la oameni, la aceștia fiind identificate 4 specii de căpușe, în timp ce la vite, au fost găsite 13 specii de căpușe.

Căpușele sunt recunoscute prin intermediul corpului acarian tipic pe care îl dețin, dar și a faptului că nu au un cap, dar nici antene, torace sau abdomen.

Acestea sunt cei mai mari acarieni, atunci când vine vorba despre lungime, având cu până la 2-30 mm, în funcție de specie, dar și de stadiul de viață la care au ajuns.

[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: VIDEO! Asta e instrumentul care te ajuta sa smulgi capusele!

 

Cât durează sezonul căpușelor

Sezonul căpușelor reprezintă un adevărat pericol pentru animale, dar și pentru oameni. Acest sezon al căpușelor începe de obicei, odată cu apariția sezonului cald și durează pe tot parcursul timpului cât este vreme caldă.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Acestea se regăsesc deseori în parcuri sau la iarbă verde. Acesta este și motivul pentru care deja anumite animăluțe s-au trezit cu înțepături ale căpușelor și a fost nevoie de câteva vizite la veterinari. Acestea se pot alege foarte ușor cu o căpușă, din cauza faptului că stau în iarbă și se prind de blana animalelor, iar de acolo ajung imediat la piele.

Din păcate această îngrijorare se află și în rândul oamenilor, care odată ce vor fi înțepați de căpușe, pot suferi afecțiuni destul de grave, printre care se numără și boala Lyme.

[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: Pericolul sezonului de vară! Medicul Virgil Musta ne dă sfaturi utile: cum trebuie să acționăm când vine vorba de căpușe?

 

Cum afectează căpușele animalele

Principalul mod în care căpușele afectează imunitatea animalelor, este legat de hrănirea lor cu sângele acestora. Cu toate că poate să fie vorba de o cantitate mică, dacă acestea se află într-un număr mare pe corpul animalelor, putem vorbi deja despre apariția unor probleme.

Dacă o singură căpușă și-a făcut apariția pe corpul animăluțului, nu reprezintă întotdeauna o problemă foarte mare. Însă dacă acesta are și purici, care se înmulțesc destul de repede, deja lucrurile se schimbă.

Printre principalele efecte ale căpușelor aflate pe corpul animalelor, se numără și următoarele:

  • Scărpinat excesiv
  • Mâncărimi
  • Scăderea imunității
  • Letargie
  • Pierderea poftei de mâncare

[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: „Ai jignit-o în utimul hal!”. Antoni o face pe Criss să plângă iar Moldo explodează! Aflați ce acuzații își aduc concurenții în episodul de vineri, 18 octombrie, de la 10:00 și 16:30, la Kanal D- kanald.ro

Citește și: Copiii Marțian au fost găsiți! Cei trei au spus adevărul: Am fost la...- stirilekanald.ro

Citeste si: Te-a intepat o CAPUSA? Uite ce trebuie sa faci rapid si cum sa o scoti CORECT!

 

Cum se scot căpușele din piele

Cu ajutorul pensetei

Prin intermediul unei pensete, pentru a o apuca de cap și a fi cât mai aproape de piele, vom trage încet și ferm până când căpușa se va desprinde de piele. Atenție însă la modul în care o veți scoate. Aceasta trebuie scoasă ușor, prin rotire, evitând pe cât de mult posibil să strângeți între degete, abdomenul căpușei (care favorizează trecerea Borreliilor din glandele salivare în plagă). În cazul în care căpușa nu conține bacterii, atunci nu va fi nevoie de un tratament cu antibiotic.

Cu ajutorul unui băț de chibrit

Prin intermediul unui băț de chibrit, căpușele vor fi atrase de mirosul de fosfor pe care îl conține gămălia bățului. Acest aspect va face ca ele să iasă singure, de bună voie. Tot ce trebuie să faceți este să umeziți capul unui băț de chibrit și să faceți cerculețe cu el, în jurul locului unde s-a înfipt căpușa, cât mai aproape de ea. Astfel, insecta își va extrage singură capul și va urca pe bățul de chibrit.

[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: 3 remedii naturiste rapide in caz de intepaturi, ciupituri, muscaturi



Citește și:

Varice, tratament și prevenție

Pericolul sezonului de vară! Medicul Virgil Musta ne dă sfaturi utile: cum trebuie să acționăm când vine vorba de căpușe?

Imagini incendiare cu Monica Bârlădeanu! Abia o mai recunoști! Da, EA e!

Amalia a dispărut chiar din fața blocului și nu a mai venit acasă! Toată lumea o caută cu disperare. Mama tinerei de 18 ani și-a strigat durerea pe internet: „Vă rog din suflet cine a văzut-o să mă ajute”

Bianca Drăgușanu, reacție după ce a fost acuzată că a circulat pe contrasens. Imaginile au devenit virale

Bianca Dragusanu a povestit ce i s-a intamplat in weekend: "Nu am mai trait niciodata asa ceva! Jur"

Bianca a pus stop! Ce decizie a luat în privința lui Patrick după ce a izbucnit în lacrimi: „Gata”

VIDEO Liam Payne a murit! Celebrul cântăreț a căzut de la etajul al treilea al unui hotel din Buenos Aires