Unul dintre cele mai importante posturi din an, a început luni, 1 august. Iată cât costă legumele și verdețurile din piața Obor pentru o masă corectă de post.
Postul Adormirii Maicii Domnului are o durată de două săptămâni și se ține după rânduielile Postului Mare. Acesta se încheie pe data de 14 august, dat fiind că sărbătoarea are loc pe 15 august. Acest post important le reamintește oamenilor virtuțile Sfintei Fecioare Maria, care și-a petrecut întreaga viață în rugăciune continuă.
Cum a schimbat seceta piața Obor
Anul acesta lipsa ploii le-a adus un mare dezavantaj agricultorilor. Seceta a distrus recoltele, iar numărul tarabagiilor s-a micșorat. În piața Obor oamenii nu se mai îngrămădesc ca pe vremuri pentru a lua legume și fructe proaspete direct de la producătorul român. Drept urmare, românii nu mai frecventează piețele nici în perioada postului. Mulți cumpărători vin, se uită și pleacă mai departe.
”Prețurile ne asigură supraviețuirea”, a spus Tilică din Vedea în timp ce vede că notăm cât costă cartofii și ceapa de pe tarabele lui.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
”A devenit un lux să mănânci mâncare de post. Noi de sărăcie ținem post negru din ce în ce mai des. Ar trebui să pună biserica post tot anul să știm o treabă ”, se vaită moș Pandele din Pantelimon după cum se recomandă un client.
Conform celor spuse de vânzători, prețurile variază de la tarabă la tarabă. De exemplu, roșiile pot fi găsite la 6,9 lei kilogramul sau chiar 8 lei kilogramul.
Ce trebuie să știți despre postul Adormirii Maicii Domnului
Postul Adormirii Maicii Domnului mai este cunoscut în popor și Postul Sfintei Mării sau Sântămăriei. În timpul celor două săptămâni de post creștinii se pregătesc pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Față și Adormirea Maicii Domnului. Dat fiind faptul că este vară ar trebui să ne fie mai ușor să ținem Postul Sfintei Mării. Mai ales că, preparatele din carne sunt mai greu de consumat vara. Așadar, avem posibilitatea de a încerca diferite preparate din legume, fructe sau salate.
De asemenea, potrivit rânduielilor bisericești, lunea, miercurea și vinerea, le este permis creștinilor să consume mâncare uscată doar până la ora 15.00. Marțea și joia se consumă mai mult legume fierte și fructe. Iar sâmbăta este dezlegare la untdelemn și vin. Există și situații speciale când cei bolnavi sau neputincioși sunt scutiți de ajunare.