Gelozia poate avea o mulțime de efecte negative atunci când este dusă la extrem.
Multe cupluri se confruntă cu sentimente de gelozie, care fie le animă și le condimentează relația, fie face în așa fel încât relația lor să scârțâie. Acest lucru depinde foarte mult de forma pe care o capătă gelozia în relația de cuplu și cum se manifestă aceasta. Există mai multe forme pe care gelozia le poate lua și în funcție de intensitatea acestui sentiment, poate avea numeroase efecte negative asupra relației de cuplu.
În cadrul unei emisiuni, domnul doctor Cristian Andrei, psiholog, a vorbit despre gelozie, cât rău poate face acest sentiment și care sunt formele pe care le poate căpăta.
Cum identificăm gelozia patologică
Citește și: Este gelozie, iubire sau boală
Potrivit specialistului în domeniu, cea mai gravă formă pe care o poate lua gelozia este aceea patologică.
În cazurile cele mai grave, se poate ajunge chiar la crimă amoroasă, atunci când unul dintre parteneri este cuprins de sentimentul de gelozie profundă, accentuat de furie și își pierde astfel cumpătul. De asemenea, gelozia patologică reprezintă una dintre principalele cauze ale violenței domestice.
„ Există și o formă patologică a geloziei. Este trecută în categoria psihozelor de tip paranoid. Oamenii paranoici au o gelozie foarte agresivă, foarte urâtă, care nu se tratează nici cu argumente, nici cu terapie și uneori este nevoie de medicamente, dar acestea sunt cazuri foarte rare. Îți dai seama că un om are gelozie patologică în momentul în care este obsedat de subiectul respectiv, inventează chestii și deși nu sunt întâmplări care să vorbească despre asta, persoana respectivă este foarte suspicioasă .”, a explicat specialistul în domeniu.
Este gelozia o dovadă de iubire?
Citește și: Semne care îți arată ca ai nevoie de terapie în cuplu
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Specialistul în domeniu a abordat o problematică interesantă pentru multe cupluri care se confruntă cu sentimentul de gelozie și consideră că așa își manifestă dragostea unul față de altul.
În acest caz putem să vorbim despre o gelozie normală, firească, ce nu este dusă la extrem și se manifestă cu ajutorul unui simț al umorului, care contribuie la buna funcționare a cuplului.
Astfel, gelozie poate însemna și o dovadă de iubire, atâta timp cât nu are efecte negative asupra relației și se manifestă în mod limitat.
„ Orice ființă care are de a face cu o competiție din partea cuiva de același gen sau cu aceeași funcție, are gelozie.
Dacă există persoane care au o doză controlată de gelozie, atunci specialistul în domeniu le recomandă să nu o reverse asupra partenerului, aceasta fiind principala greșeală pe care cuplurile
geloase o fac.„ E foarte importantă autoironia atunci când ești gelos. Nu trebuie să îți îndrepți gelozia către persoana pe care o iubești .”, a precizat specialistul în domeniu.
Cum se tratează gelozia
Citește și: De ce o relaţie de cuplu eşuează. Care sunt adevăratele motive care duc la despărţire?
Potrivit specialistului în domeniu, gelozia este o problemă de stimă de sine de cuplu și în societate.
„ În momentul în care ai o informație parțială, în momentul în care tu ai o problemă de încredere în tine și în momentul în care tu nu ești pe un loc onorabil între ceilalți, atunci devii suspicios, invidios, gelos .”, explică specialistul în domeniu.
În acest caz este recomandat ca persoana care se confruntă cu un partener gelos să apeleze fie la sfaturile unui specialist în domeniu, să meargă împreună la terapie de cuplu pentru a demonta toate suspiciunile sau poate să apeleze la o persoană apropiată a partenerului gelos astfel încât să îl mai pondereze puțin.