Află cât timp se fierbe sparanghelul și ce beneficii are consumul acestui ingredient minune.
Sparanghelul este o legumă extrem de bogată în calciu, potasiu și magneziu, având în conținut și vitaminele C, E și B9. Este bogat în fibre, facilitând astfel tranzitul intestinal. Sparanghelul are efect antioxidant, este sărac în calorii și este adesea inclus de nutriționiști în diete.
Sparanghelul poate fi de culoare albă, verde sau chiar violet. Acesta trebuie ales în funcție de tulpină(fermă, dar nu foarte groasă) și de vârf(proaspăt).
Dacă alegeți sparanghelul verde, trebuie să știți că acesta nu trebuie curățat integral. În cazul sparanghelului alb, trebuie să îndepărtați solzișorii folosind o ustensilă specială pentru curățarea legumelor. Partea lemnoasă trebuie tăiată și ulterior, se va începe procesul de curățare de jos în sus, până aproape de vârf.
Ulterior, sparanghelul se va spăla sub jetul de la robinet, fără a fi lăsat în apă.
Citeste si: 5 motive pentru care să mănânci sfeclă roșie: proprietăți și beneficii
Citeste si: Top 10 alimente afrodisiace pentrru bărbați și femei care cresc apetitul sexual
Cât timp se fierbe sparanghelul
Cea mai cunoscută metodă prin care se poate pregăti sparanghelul este fierberea. Secretul este să adăugați în apa clocotită puțin zahăr, sare, o felie de lămâie și o liguriță de unt.
Timpul de fierbere se va stabili în funcție de grosimea firului de sparanghel. Astfel că, cel verde va fi lăsat la fiert timp de 4-8 minute, în timp ce sparanghelul alb va trebui fiert în jur de 9-12 minute.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Sparanghelul verde se va pune în apă cu gheață după ce a fost fiert, timp de câteva secunde, pentru a-și păstra culoarea intensă. Ulterior, trebuie scos din apă și așezat pe o hârtie absorbantă.
Sparanghelul se poate prepara și într-o oală sub presiune. În acest caz, trebuie să știți că, din clipa în care supapa va indica o creștere a presiunii, trebuie să fierbeți sparanghelul verde timp de 4 minute și pe cel alb timp
Citeste si: Cu ce se mănâncă sparanghelul
Sparanghelul va fi la fel de gustos dacă va fi preparat prin prăjire, însă nu și la fel de sănătos. În cazul în care alegeți această variantă, sparanghelul trebuie lăsat în tigaie timp de aproximativ 10-15 minute, la foc mic.
Puteți „înăbuși” sparanghelul cu puțină apă într-o tigaie, acoperindu-l cu un capac și lăsându-l la foc mic timp de 9-12 minute.
Sparanghelul poate fi pregătit în cuptor, în apă cu sare, la o temperatură de 250°C timp de 25-30 minute sau la grătar.
Citeste si: 3 reţete de mic dejun cu ouă poşate. Se mai numesc şi ouă româneşti
Beneficii pentru sănătate ale sparanghelului
Sparanghelul contribuie la sănătatea inimii
Datorită conținutului ridicat de vitamina K, sparanghelul joacă un rol important în prevenirea cheagurilor de sânge. În egală măsură, vitamina B pe care o regăsim din belșug în conținutul acestuia contribuie la reglarea hemocisteinei, un pericol real pentru inimă dacă este produsă în exces.
Sparanghelul reglează nivelul zahărului din sânge
Sparanghelul are proprietatea de a regla nivelul zahărului din sânge.
Citeste si: Ce să gătesc azi? Idei de rețete gustoase dacă nu știi ce să faci de mâncare
Sparanghelul este un aliat în lupta împotriva cancerului
Sparanghelul are proprietatea de a distruge celulele cancerigene, consumul acestei legume fiind recomandat de specialiști persoanelor care suferă de cancer la colon, la plămâni sau osos.
Sparanghelul luptă împotiva apariției pietrelor la rinichi
Sparanghelul este un diuretic natural extrem de eficient și ajută organismul să elimine fluidele și sarea în exces. Acesta contribuie la eliminarea toxinelor de la nivelul rinichilor și de asemenea, are un rol important în prevenirea formării pietrelor la rinichi.
Citeste si: CITEȘTE: cât timp se fierbe un porumb