Cât se poate păstra, respectiv utiliza, un parfum? 3 moduri de a o spune

cat se poate folosi un parfum
Cât se poate pastra, respectiv utiliza, un parfum? 3 moduri de a o spune

De obicei, avem tendința să utilizăm parfumul mai mult decât ar trebui. Însă știai cât timp se poate păstra, de fapt, acesta?

Află din rândurile următoare, care este motivul pentru care parfumurile se strică de obicei, când trebuie să te oprești din a-l mai utiliza, dar și cum îl poți face să dureze mai mult.

 

De ce se pot strica parfumurile?

1. Parfumurile încep să-și piardă mirosul cu timpul

Deși unele parfumuri pot păstra aroma lor timp de câțiva ani, altele își pierd intensitatea mult mai repede.

În trecut, parfumurile conțineau fixatori și ingrediente speciale care ajutau la menținerea prospețimii pe o perioadă lungă. Astăzi, însă, utilizarea majorității acestor compuși este restricționată din cauza riscurilor pentru sănătate pe care le implică. Din acest motiv, parfumurile tind să devină mai puțin intense pe parcursul timpului.

2. Temperatura și condițiile de mediu în care sunt depozitate, contează

Pentru a prelungi durata de valabilitate a parfumurilor și coloniilor, este recomandat să le păstrezi în locuri întunecate și la temperatura camerei.

Parfumurile conțin compuși fotochimici care pot fi afectați de căldură și lumină, iar aceste condiții pot altera structura chimică a parfumului. Una dintre greșelile frecvente pe care le fac oamenii este să depoziteze parfumurile în baie. Deși este un loc comod în timp ce te pregătești, căldura și umiditatea din baie pot accelera descompunerea parfumului. De asemenea, durata de valabilitate a parfumului depinde și de capacul sticlei, acesta trebuie să fie bine etanșat pentru a proteja aroma de factorii externi.

3. Materialul sticlei are un impact semnificativ asupra duratei sale de valabilitate

Mărci renumite de parfumuri aleg să folosească sticle din sticlă de calitate superioară, care nu interacționează cu conținutul și protejează amestecurile chimice de lumina UV și variațiile de temperatură. Aceste sticle sunt proiectate să păstreze parfumul într-o stare optimă. În contrast, unele branduri care vând parfumuri mai ieftine utilizează recipiente din materiale mai puțin eficiente, care pot permite reacții între parfum și mediul înconjurător, afectând astfel calitatea și longevitatea aromei.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citește și: Poți dormi cu crini în cameră? Ce spun specialiștii

data de expirare parfum
Cât se poate pastra, respectiv utiliza, un parfum? 3 moduri de a o spune[Sursa foto: freepik]

Citește și: 5 tipuri de parfum de care te poți bucura. Iată notele pe care trebuie să le încerci, în funcție de evenimentul la care mergi

Cum să-ți dai seama dacă parfumul nu se mai poate utiliza?

1. Verifică data de expirare

Parfumurile au atât date de expirare, cât și date de fabricație. Este important să verifici aceste date înainte de a cumpăra un parfum. Dacă ai dubii privind calitatea produsului, consultă datele de fabricație și expirare. Nu este recomandat să folosești un parfum care a depășit data de expirare.

2. Testează mirosul parfumului 

Dacă observi o diferență mare între un parfum proaspăt și unul vechi, este posibil ca parfumului vechi să nu-i mai fie plăcut mirosul. În anumite cazuri, parfumurile pot începe să aibă un miros de oțet sau acid citric, semn că s-au deteriorat. Parfumurile care conțin uleiuri vegetale se degradează de obicei mai repede decât cele fără grăsimi.

Citește și: Virginia aduce furtuna în relația dintre Alexandra și Gagea! „Noi mai suntem împreună sau nu?”. Aflați ce discuții se vor isca marți, 17 septembrie, într-un nou episod din „Casa iubirii”, de la 10:00 și 16:30, la Kanal D- kanald.ro

Citește și: Soțul Deliei, prima victimă a "Șacalului", dezvăluiri șocante! Gafa URIAȘĂ a polițiștilor- stirilekanald.ro

3. Observă schimbările în aspectul parfumului

Dacă observi schimbări în culoarea și textura parfumului, acesta ar putea fi un semn că s-a deteriorat. Dacă parfumului tău i se schimbă nuanța și devine mai închis decât era inițial, nu mai este recomandat să-l folosești. De exemplu, un parfum care avea o nuanță aurie poate deveni mai întunecat cu timpul, semn că s-a deteriorat și nu mai este potrivit pentru utilizare. De asemenea, dacă observi că parfumului îi crește densitatea și devine mai gros, similar cu uleiul, aceasta indică, de asemenea, că a suferit alterări.

cat se tine un parfum
Cât se poate pastra, respectiv utiliza, un parfum? 3 moduri de a o spune[Sursa foto: freepik]

 

Cum să te asiguri că parfumul durează mai mult

Nu agita niciodată sticla de parfum cu forță, deoarece mișcarea energică poate deteriora sau modifica, compoziția chimică a parfumului, accelerându-i degradarea. De asemenea, evită să transferi parfumul din recipientul original în altă sticlă, deoarece acest proces poate duce la pierderea alcoolului și a altor arome volatile, afectând astfel mirosul său unic. Dacă folosești mai multe parfumuri simultan, alege sticle mai mici pentru fiecare, pentru a păstra prospețimea și integritatea fiecărei arome.

cand expira un parfum
Cât se poate pastra, respectiv utiliza, un parfum? 3 moduri de a o spune[Sursa foto: freepik]



Citește și:

Invitată la o nuntă? 5 coafuri pe care le-ai putea purta

Poți dormi cu crini în cameră? Ce spun specialiștii

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță

Drama neștiută a lui Tily Niculae! Fiica sa a suferit un accident vascular cerebral la 12 ani: ”A căzut în cadă”

Ministrul Muncii, anunț pentru pensionarele din țară! Ce perioadă nu se ia în calcul la stabilirea pensiei

Ayaz îi recunoaște dragostea lui Asiye. Ce se întâmplă în episodul de azi al serialului turcesc „Totul pentru familia mea”? Vezi online live episodul de marți, 17 septembrie, începând cu ora 20:00

Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare


Cookies