Vezi mai jos cât timp fierb ciupercile și de ce trebuie să le introduci în alimentația ta zilnică. Ce beneficii au pentru organism.
Ciupercile sunt extrem de apreciate de către persoanele care țin cură de slăbire, dar și de către persoanele care sunt vegetariene sau țin post.
100 de grame de ciuperci au numai 22 de grame și 3.1 grame de proteină vegetală, ceea ce le face extrem de utile în cazul curelor de slăbire. Ciupercile mai conțin enzime bune pentru sistemul digestiv, fibre, antioxidanți și stimulează metabolismul încă de la micul dejun. Persoanele care consumă ciuperci frecvent se pot lăuda cu o talie de invidiat și cu coapse mai subțiri.
Pe piață există numeroase soiuri de ciuperci, precum hribi, pleourotus, gălbiori, ciuperci medicinale chinezești Reishi, ghebe, precum și ciuperci Champignon.
Ciupercile sunt printre puținele legume care nu conțin nici sare, nici zahăr și nici grăsimi, așa că sunt recomandate să fie introduse în alimentație încă din copilărie. Deoarece nu conțin grăsimi, te ajută să reglezi nivelul colesterolului și să previi astfel bolile cardiovasculare.
Cât timp se fierb ciupercile
Cum arată ciupercile otrăvitoare
Deoarece unele ciuperci sunt otrăvitoare, este recomandat să nu fie consumate cele sălbatice, iar dacă sunt consumate să fie culese de către persoane care știu care sunt cele bune de consum.
„Cu champignon-ul de câmp, ciuperca albă. Atunci când ea are culoarea albă și poate fi confundată. Atunci când este vineție, poate fi confundată cu o specie de Russula. Apar simptomele după 8, până la 40 de ore, când deja nu mai ai ce face, acționează silențios, dar ireversibil. Afectează celula hepatică. E bine să evite culegătorii ciupercile care sunt nesigure. De exemplu, dacă are lamele albe, să nu o ia”, spune Teodor Robu, prorector la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: NOUTATE: Alimente cu puține calorii pe care le poți adăuga în dieta ta
Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat cum trebuie consumate ciupercile pentru ca nutrienții să nu se piardă în timpul gătirii.
„Indiferent de varietate și de felul în care le gătim, ciupercile aduc un plus de gust în orice preparat. Iar asta se datorează acidului glutamic, o formă naturală de monoglutamat de sodiu responsabilă pentru senzația de wow- curcubeu în cerul gurii.
Plusuri:
- produs eminamente dietetic, cu peste 90% apă, multe fibre și puține calorii (10cal/100g)
- bogate în minerale, mai ales potasiu (efect diuretic) și seleniu
- ciupercile au concentrația maximă de vitamine B din regnul vegetal- 100g acoperă 30-40% din doza zilnică de vit. B3 și B5
Minusuri:
- deși se spune că sunt bogate în proteine, mai mult gustul ne duce cu gândul la carne- conțin 3-4% proteine, față de 20-24% în carne
- pot da indigestie”, a scris Mihaela Bilic pe Instagram.
„Porția corectă: cât și cum vă plac (inclusiv crude), cu condiția să fiți atenți la cantitatea de grăsime adăugată- ciupercile absorb uleiul precum un burete”, a adăugat nutriționistul.
Citeste si: Mușchiuleț de porc cu ciuperci. Va fi mâncarea ta preferată de azi!
Cât timp se fierb ciupercile pentru salată
Prepararea corectă înseamnă să le țineți la aburi 1-2 minute sau, pe grătar, același timp.
Bucătarii recomandă fierberea ciupercilor Champignons în apa deja clocotită timp de 7 minute. Dacă este vorba despre oala sub presiune, este nevoie doar de cinci minute. Ciupercile albe se gtesc timp de 40 de minute.
În oala pentru gătit cu abur se pot lăsa timp de 10 minute. Ciupercile congelate se lasă să se decongeleze la temperatura camerei, se spală foarte bine și se pun în apă clocotită pentru doar trei minute.
Pentru salată, ciupercile de tip Champignon se lasă să fiarbă timp de 7-10 minute în apa deja clocotită, în care au fost adăugate piper negru boabe, frunze de dafin, o linguriță de sare și una de zahăr.