Cât timp fierbe năutul. Care este secretul pentru acestă leguminoasă?

cat timp se fierbe nautul
Cât timp fierbe năutul. Care este secretul pentru acestă leguminoasă?

Năutul este delicios și extrem de sănătos, dacă este fiert corect. Bogată în vitamine și minerale, această leguminoasă aduce o mulțime de beneficii organismului.

Originar din Turcia, năutul s-a răspândit rapid în Asia, India, Africa, Australia și mai apoi, în toată Europa. Acesta înlocuiește cu succes carnea, fiind extrem de bogat în proteine. 

Cum se prepară corect năutul

Citeste si: CITEȘTE: Cu ce se mănâncă humusul. Cele mai gustoase combinații

Cât timp fierbe năutul

Citeste si: Cu ce poți înlocui carnea. Alimente bogate în proteine

Dacă vreți să faceți o pauză de la carne, trebuie să știți că este obligatoriu să o înlocuiți cu un aliment care să vă ofere proteine. Varianta ideală este năutul, care are 19 grame de proteine la 100 de grame și, în plus, conține grăsimi bune, care sunt foarte ușor asimilate de către organism. 

După ce ați cumpărat boabe uscate de năut, trebuie să le lăsați la înmuiat, exact așa cum procedați și atunci când preparați fasole uscată. 

Spălați năutul în mai multe ape, iar apoi îl puneți într-un vas mai mare și îl acoperiți cu apă rece. Lăsați-l să se înmoaie cel puțin 12 ore, într-un loc răcoros sau în frigider. Veți observa că după aceea, năutul își va dubla volumul. 

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Înainte de a-l pune la fiert, acesta trebuie clătit din nou, de mai multe ori. De-abia după aceea, îl puteți fierbe. În apa în care îl preparați, puteți pune și o crenguță de rozmarin, foi de dafin, bucăți de țelină sau chiar bicarbonat de sodiu. În acest fel, nu veți mai avea probleme cu gazele intestinale, după ce veți consuma năut.  Țineți

cont că năutul se fierbe la foc mic și trebuie să aveți grijă să nu dea în clocot. În plus, spuma trebuie îndepărtată, până când apa rămâne limpede. 

Citeste si: RECOMANDARE: Cu ce se mănâncă humusul| Cele mai gustoase combinații

Năutul are nevoie de aproximativ o oră, ca să fiarbă, dar contează foarte mult și cât de mari sunt boabele.

Ca să fiți sigure că năutul este gata, luați o boabă între degete și apăsați pe ea. Dacă este moale, înseamnă că este fiartă. 

Cât timp fierbe năutul. Ce beneficii are năutul

Citeste si: 5 preparate cu naut inspirate din bucataria orientala

Beneficiile năutului

În fiecare an, oamenii consumă, la nivel mondial, aproximativ 10 milioane de tone de năut. Cunoscut sub denumirea științifică de Cicer arietinum, năutul are o vechime de peste 3.000

de ani. 

Încă din antichitate, oamenii mâncau cu plăcere această leguminoasă, care este unul dintre cele mai sănătoase și mai gustoase alimente. 

Năutul asigură 20% din necesarul zilnic de proteine, minerale, fibre și acid folic. La fiecare 100 de grame, această leguminoasă are următoarele valori nutritive: 

Citește și: O nouă concurentă intră în „Casa iubirii”! Aflați cine este tânăra în episodul de sâmbătă, 23 noiembrie, de la 16:00 și 19:00, la Kanal D- kanald.ro

Citește și: De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat- stirilekanald.ro

  • Calorii (kcal): 364
  • Lipide total: 6 g
  • Lipide saturate: 0,6 g
  • Lipide polinesaturate: 2,7 g
  • Lipide mononesaturate: 1,4 g
  • Colesterol: 0 mg
  • Sodiu: 24 mg
  • Potasiu: 875 mg
  • Carbohidrati: 61 g
  • Fibre alimentare: 17 g
  • Zahar: 11 g
  • Proteine: 19 g
  • Calciu: 105 mg
  • Fier: 6,2 mg
  • Magneziu: 115 mg
  • Vitamina B6: 0,5 mg
  • Vitamina B: 12 0 µg
  • Vitamina A: 67 IU
  • Vitamina C: 4 mg

cat timp se fierbe nautul in oala sub presiune

Ce proprietăți are năutul

Chiar dacă țineți o dietă de slăbire, puteți consuma fără probleme năut. Acesta ajută digestia și vă dă senzația de sațietate. Medicii le recomandă și diabeticilor să mănânce năut, pentru că este bogat în fibre, care scad glucoza din sânge. 

De asemenea, pentru că are mult fier, calciu, zinc și magneziu, năutul este benefic pentru oase. Le menține puternice și le ajută să se dezvolte corect.  Fibrele, potasiul, vitamina C și vitamina B6 din năut vă mențin și inima sănătoasă, pentru că scad nivelul de colesterol, ceea ce înseamnă că se reduce riscul apariției unei boli cardiovasculare. 

Citeste si: 5 preparate cu naut inspirate din bucataria orientala

În plus, năutul reglează și tensiunea arterială, datorită concentrației mari de fier. Această leguminoasă vă scapă și de constipație, dar și de problemele cauzate de sindromul colonului iritabil, pentru că are un conținut ridicat de fibre. 

Vitamina B9 și acidul folic ajută la funcționarea corectă a creierului, iar colina din năut îmbunătățește calitatea somnului și sprijină memoria și procesul de învățare. 



Citește și:

Varice, tratament și prevenție

DESCOPERĂ: Cum să folosești uleiul de chimen pentru slăbit

Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

Soția lui Gabriel Cotabiță, adevărul despre starea de sănătate a artistului: "Era riscant"

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Dolunay Soysert, care joacă rolul Neslihan în serialul Inimă rebelă, apariție de senzație în mediul online! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs celebra actriță 

A murit Marius Bațu! Celebrul cântăreț urma să urce pe scenă, la noapte: "Cântecul șoptit s-a stins! Prea devreme și prea abrupt"


Cookies