Năutul este delicios și extrem de sănătos, dacă este fiert corect. Bogată în vitamine și minerale, această leguminoasă aduce o mulțime de beneficii organismului.
Originar din Turcia, năutul s-a răspândit rapid în Asia, India, Africa, Australia și mai apoi, în toată Europa. Acesta înlocuiește cu succes carnea, fiind extrem de bogat în proteine.
Cum se prepară corect năutul
Citeste si: CITEȘTE: Cu ce se mănâncă humusul. Cele mai gustoase combinații
Cât timp fierbe năutul
Citeste si: Cu ce poți înlocui carnea. Alimente bogate în proteine
Dacă vreți să faceți o pauză de la carne, trebuie să știți că este obligatoriu să o înlocuiți cu un aliment care să vă ofere proteine. Varianta ideală este năutul, care are 19 grame de proteine la 100 de grame și, în plus, conține grăsimi bune, care sunt foarte ușor asimilate de către organism.
După ce ați cumpărat boabe uscate de năut, trebuie să le lăsați la înmuiat, exact așa cum procedați și atunci când preparați fasole uscată.
Spălați năutul în mai multe ape, iar apoi îl puneți într-un vas mai mare și îl acoperiți cu apă rece. Lăsați-l să se înmoaie cel puțin 12 ore, într-un loc răcoros sau în frigider. Veți observa că după aceea, năutul își va dubla volumul.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Înainte de a-l pune la fiert, acesta trebuie clătit din nou, de mai multe ori. De-abia după aceea, îl puteți fierbe. În apa în care îl preparați, puteți pune și o crenguță de rozmarin, foi de dafin, bucăți de țelină sau chiar bicarbonat de sodiu. În acest fel, nu veți mai avea probleme cu gazele intestinale, după ce veți consuma năut. Țineți
cont că năutul se fierbe la foc mic și trebuie să aveți grijă să nu dea în clocot. În plus, spuma trebuie îndepărtată, până când apa rămâne limpede.Citeste si: RECOMANDARE: Cu ce se mănâncă humusul| Cele mai gustoase combinații
Năutul are nevoie de aproximativ o oră, ca să fiarbă, dar contează foarte mult și cât de mari sunt boabele.
Citeste si: 5 preparate cu naut inspirate din bucataria orientala
Beneficiile năutului
În fiecare an, oamenii consumă, la nivel mondial, aproximativ 10 milioane de tone de năut. Cunoscut sub denumirea științifică de Cicer arietinum, năutul are o vechime de peste 3.000
Încă din antichitate, oamenii mâncau cu plăcere această leguminoasă, care este unul dintre cele mai sănătoase și mai gustoase alimente.
Năutul asigură 20% din necesarul zilnic de proteine, minerale, fibre și acid folic. La fiecare 100 de grame, această leguminoasă are următoarele valori nutritive:
Citește și: De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat- stirilekanald.ro
- Calorii (kcal): 364
- Lipide total: 6 g
- Lipide saturate: 0,6 g
- Lipide polinesaturate: 2,7 g
- Lipide mononesaturate: 1,4 g
- Colesterol: 0 mg
- Sodiu: 24 mg
- Potasiu: 875 mg
- Carbohidrati: 61 g
- Fibre alimentare: 17 g
- Zahar: 11 g
- Proteine: 19 g
- Calciu: 105 mg
- Fier: 6,2 mg
- Magneziu: 115 mg
- Vitamina B6: 0,5 mg
- Vitamina B: 12 0 µg
- Vitamina A: 67 IU
- Vitamina C: 4 mg
Ce proprietăți are năutul
Chiar dacă țineți o dietă de slăbire, puteți consuma fără probleme năut. Acesta ajută digestia și vă dă senzația de sațietate. Medicii le recomandă și diabeticilor să mănânce năut, pentru că este bogat în fibre, care scad glucoza din sânge.
De asemenea, pentru că are mult fier, calciu, zinc și magneziu, năutul este benefic pentru oase. Le menține puternice și le ajută să se dezvolte corect. Fibrele, potasiul, vitamina C și vitamina B6 din năut vă mențin și inima sănătoasă, pentru că scad nivelul de colesterol, ceea ce înseamnă că se reduce riscul apariției unei boli cardiovasculare.
Citeste si: 5 preparate cu naut inspirate din bucataria orientala
În plus, năutul reglează și tensiunea arterială, datorită concentrației mari de fier. Această leguminoasă vă scapă și de constipație, dar și de problemele cauzate de sindromul colonului iritabil, pentru că are un conținut ridicat de fibre.
Vitamina B9 și acidul folic ajută la funcționarea corectă a creierului, iar colina din năut îmbunătățește calitatea somnului și sprijină memoria și procesul de învățare.