Agheasma Mare din ziua Bobotezei este foarte importantă atât pentru om, cât și pentru casă. Însă știați pentru cât timp se bea aceasta mai exact?
Aflați din rândurile următoare ce reprezintă mai exact Agheasma Mare, în ce constă slujba săvârșită a Agheasmei Mari, dar și cât timp se consumă aceasta.
Ce este Agheasma Mare
Termenul de „agheasmă” reprezintă în același timp, și lucrarea de sfințire a apei, dar și însăși apa sfințită. Agheasma de la Bobotează mai este numită și Agheasmă Mare, datorită puterii absolut deosebite pe care aceasta o deține.
Efectele acesteia sunt arătate prin intermediul rugăciunii următoare: „ Și-i dă ei harul izbăvirii și binecuvântarea Iordanului. Fă-o pe dânsa izvor de nestricăciune, dar de sfințenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, îndepărtare a puterilor celor potrivnice, plină de putere îngerească. Ca toți cei ce se vor stropi și vor gusta dintr-însa să o aibă spre curățirea sufletelor și a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfințirea caselor și spre tot folosul de trebuință…”.
În cadrul slujbei care are loc de Bobotează, apa este sfințită printr-o dublă invocare a Duhului Sfânt. Acest aspect face ca Agheasma Mare să aibă o putere sfințitoare mult mai deosebită, iar datorită faptului că aceasta poartă în sine darurile minunate ale Duhului Sfânt, Agheasma Mare este cu mult mai mult, în comparație cu Agheasma Mică.
Citeste si: 2022: Tradiții și obiceiuri de Bobotează. Ce nu ai voie să faci, este COMPLET INTERZIS
Slujba Agheasmei Mari
În Ierusalim, slujba Agheasmei Mari se făcea pentru a se păstra amintirea Botezului Mântuitorului. De acolo s-a răspândit și a ajuns și în Antiohia, Constantinopol, dar și Asia Mică. Legat de importanța Bobotezei, Sf. Simeon al Tesalonicului, precizează că în această zi, nu are loc doar reînnoirea Botezului Domnului, dar și reînnoirea Harului primit de fiecare persoană în parte la Botez.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
În cadrul slujbei Agheasmei Mari, cântările și rugăciunile sunt pomenite și proslăvite mai ales asupra Botezului Domnului în apele Iordanului. Acest aspect face ca slujba Agheasmei Mari să fie mult mai dezvoltată și solemnă, în comparație cu slujba Agheasmei Mici.
Elementul cheie al acestei slujbe este reprezentat de rugăciunea de sfințire a apei, adresată Sfintei Treimi. Această rugăciune conține o dublă invocare întreită a Duhului Sfânt, pentru ca apa să fie sfințită și prin intermediul căreia preînchipuim coborârea în Iordan a celor două firi al Mântuitorului (Dumnezeu și Om), dar și arătarea Sfintei Treimi în apa Iordanului.
Citeste si: CITEȘTE: Ce fac, de fapt, preoții atunci când sfințesc aghiasma- BOBOTEAZĂ 2022. Ce rugăciuni spun aceștia
Cât timp se bea Agheasma Mare
Agheasma Mare se bea începând cu ziua Bobotezei și până pe data de 14 ianuarie, prin urmare, în primele 8 zile. Acest număr de 8 zile este reprezentativ pentru că simbolizează veșnicia. Agheasma Mare se consumă înainte de a lua anafura, pe stomacul gol, fără să fie nevoie de spovedanie sau post.
În schimb, după data de 14 ianuarie, Agheasma Mare se va bea doar cu post și spovedanie, dar și cu binecuvântarea preotului duhovnic. În această modalitate, va trebui să postiți măcar în ajun, pentru a consuma apa sfințită cu binecuvântarea duhovnicului, și în zilele de sărbătoare.
Totodată, cu pocăință, dar și cu binecuvântarea primită din partea duhovnicului, Agheasma Mare se poate bea și în cazul persoanelor care sunt puse la încercare, de diverse boli negre.
Citeste si: Calendar Ortodox IANUARIE 2021! Cele mai importante sărbători ale acestei luni!
Cum trebuie păstrată Agheasma Mare
Agheasma Mare trebuie să fie luată direct de la biserică, în sticle perfect curate. Aceasta trebuie să fie păstrată acasă într-un loc curat, cu dopul bine închis. Cu această Agheasmă se poate stropi în casă, în curte, în grădina, animalele, ogoarele, dar și livezile. Astfel, acestea vor fi păstrate de lucrările necurate ale diavolului. Acestea se stropesc doar de Bobotează sau periodic.
Dacă se întâmplă ca odată cu trecerea timpului, Agheasma Mare va prinde un miros neplăcut, înseamnă că sticla nu a fost îndeajuns de curată sau că a fost lăsată destupată pentru prea mult timp. În momentul în care Agheasma Mare va prinde acest miros neplăcut, NU se va vărsa în niciun caz în chiuvetă, ci doar într-o apă curgătoare curată sau la rădăcina unui copac.
Citeste si: Bobotează 2020. Rugăciunea pe care este bine să o rostești azi, face minuni