Cât timp se fierb borcanele la bain-marie. Durata corectă pentru conservarea alimentelor

Cat timp se fierb borcanele la bain-marie
Cat timp se fierb borcanele la bain-marie

Bain-marie este o tehnică folosită des în gastronomie. Originea cuvântului este în latină, însă a devenit cunoscută la noi prin filieră franceză. Bain-marie presupune pregătirea alimentelor care nu trebuie să primească trasfer brusc de căldură, procedeul fiind extrem de simplu

Conservarea sau sterilizarea borcanelor cu diferite alimente pentru iarnă este un proces extrem de simplu pe care fiecare gospodină trebuie să îl stăpânească. Cu toate că nu necesită foarte mult efort, este important să respecți anumite reguli de bază pentru conservarea legumelor prin sterlizare.

Baia de abur este folosită, de regulă, pentru sterilizarea suplimentară a alimentelor precum zacusca, bulionul, tocana de legume  sau ketchupul.

De asemenea, aceasta mai este folosită și pentru fiberea propriu-zisă a compoturilor sau legumelor crude. Tehnica bain-marie ajută la eliminarea microorganismelor (bacterii, spori de mucegai sau fungi), iar conservele vor rezista câțiva ani buni dacă nu sunt desfăcute.

În Ardeal și Banat, această tehnică foarte cunoscută mai poartă și denumirea de „dunstuleala” sau „dunstalit”, „dunstulit” sau „dustulit” (din lb. germană, Dunst= abur).

Citeste si: Cât timp se fierb dovleceii. Care este secretul gospodinelor?

Cat timp se fierb borcanele la bain-marie
Cat timp se fierb borcanele la bain-marie[Sursa foto: Unsplash]

Cum pregătești borcanele pentru bain-marie?

Astăzi, borcanele umplute cu alimentele pe care le conservăm pentru iarnă se înfiletează simplu cu capace metalice, însă gospodinele din trecut nu aveau așa ceva. Ele foloseau celofan în două straturi, înmuiat în apă cu spirt și legat cu sfoară.

Totul este mult mai ușor acum, deci vei avea de nevoie de doar câteva lucruri.

„Un aspect foarte important pe care trebuie să îl aveți în vedere înainte de a va apucă de treaba este și acela de a va asigura că dispuneți de tot ceea ce aveți nevoie pentru a încheia cu bine operațiunea. Și aici avem în vedere: borcane și sticle foarte curate, dopuri( de preferat de plută), capace pentru borcane, celofan, boabe de piper, boabe de muștar, rămurele de cimbru, sfoară, oțet, ulei, sare etc”, scrie Chef Radu

Anton Roman pe blogul lui.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Cât timp se fierbe dulceața de căpșuni. "Căpșunile au o serie întreagă de proprități grație cărora consumul de căpșuni poate să diminueze riscul apariției următoarelor tipuri de cancer"

Cat timp se fierb borcanele la bain-marie
Cat timp se fierb borcanele la bain-marie[Sursa foto: Unsplash]

Pentru început, alege o cratiță încăpătoare, largă (în funcție de câte borcane trebuie să îți încapă în ea) și așterne o cârpă de bucătărie la bază. Se pun borcanele pe cârpă și se toarnă apă rece până la 3/4 din înălțimea lor. Niciodată nu se pune apă până la buza borcanului sau peste nivelul capacului!

Peste borcane trebuie să pui cea de-a doua cârpă sau o hârtie de copt pusă dublu, mototolită și umezită.

Este nevoie de acest „capac” pentru a obține o temperatură constantă în jurul conservelor și pentru a fi „ridică” la peste 100 grade C. Dacă apă fierbe la 100 grade C, aburul atinge lejer 130(poate ajunge și la 400 grade C dacă este abur uscat).

Totul se pune pe aragaz la foc mediu și se lasă până când apa din oală începe să fiarbă. Până ajunge la punctul de fierbere poate dura până la 50 de minute, deci ai de așteptat.

După ce a început să clocotească, cronometrează 30-60 de minute, în funcție de alimentele pe care le ai, dar și de rețeta pe care o folosești.

Citeste si: Cât timp se fierbe un CARTOF. Cea mai iubita legumă

Citește și: Catinca, mesaj îngrijorător în mediul online: "Îmi faceți rău!" Ce se întâmplă cu fosta concurentă din Casa iubirii după despărțirea de Ștefan- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Cat timp se fierb borcanele la bain-marie
Cat timp se fierb borcanele la bain-marie[Sursa foto: Unsplash]

Cât timp se fierb borcanele la bain-marie

Pe lângă sterilizarea borcanelor la foc pe aragaz, gospodinele mai aleg și tehnica la cuptor, care durează de două ori mai mult decât cea la foc deschis.

Pregătirea borcanelor este identică, însă de data aceasta nu mai este nevoie să le și acoperi pe deasupra. Cuptorul trebuie să fie rece în momentul în care introduci oala cu apa și conservele.

Dacă ai cuptor electric, trebuie să îl setezi la 150 grade C, iar dacă e pe gaz îl pui la căldură medie spre mică. Durează peste o ora până ajung la fierbere, iar din acel moment se scade temperatura la 120 grade C și se cronometrează 30-60 de minute.

Ulterior, se închide cuptorul și se acoperă borcanele cu un prosop gros. Se lasă la temeperatura camerei câteva ore, până se răcesc complet.



Citește și:

Mic dejun cu avocado: 3 rețete rapide, sănătoase și savuroase

Rețeta de chifteluțe de dovlecei cu cartofi și morcovi de post

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies