Gospodinele obișnuiesc să prepare dovleceii în supe și ciorbe delicioase. Însă care este oare secretul acestora, în ceea ce privește fierberea?
Aflați din rândurile următoare care sunt nenumăratele beneficii ale consumului de dovlecei, care este timpul exact de fierbere al acestora, dar descoperiți și o rețetă numai bună pe care o puteți prepara ușor.
Consumul dovleceilor
Dovlecelul, denumit științific și „ cucurbita pepo ”, face parte din familia cucurbitaceelor, fiind o plantă erbacee anuală. Acesta se poate regăsi și sub denumirea de dovleac, în Moldova, dar și de bostan, la cei de dimensiuni mai mari. Planta provine din America, însă în prezent se poate găsi peste tot în lume, datorită faptului că se află în alimentația zilnică a oamenilor.
Ceea ce noi consumăm, dovlecelul, reprezintă o legumă care are o formă lunguiață, iar coaja de diferite culori, începând de la alb-verzui, până la verde închis. Dovlecelul este bogat în aproximativ 93% apă, potasiu, vitamina C și Betacaroten.
Citeste si: Ce să gătești azi. Idei de rețete gustoase dacă nu știi ce să faci de mâncare
Alte beneficii ale dovleceilor
Numai bun pentru curele de slăbit
Datorită faptului că dovlecelul este bogat în apă și fibre, poate să fie inclus cu încredere într-o dieta de slăbit. Acest lucru este recomandat și datorită faptului că o singură porție care cântărește 100 de grame, poate să conțină doar 15 kilacalorii.
Benefic pentru menținerea sănătății
Dovlecelul reprezintă o sursă numai bună de mangan, zinc, potasiu, cupru, fosfor, calciu, folați, vitaminele A, C, B1, B6 și B12. Tot în dovlecei se regăsesc și substanțe nutritive (carbohidrați, aminoacizi și sodiu), care contribuie la menținerea sănătății fizice, dar și mintale.
Bun împotriva problemelor de prostată
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
S-a dovedit faptul că un extract din dovlecel ar putea avea proprietăți benefice pentru afecțiunile prostatei, mai exact în prevenirea sau ameliorarea hipertrofiei benigne de postată. Această afecțiune ține de necesitatea imperioasă de a urină, micțiuni dificile sau întrerupte, dar și incontinență urinară. Odată consumat, dovlecelul poate ameliora considerabil aceste simptome nu tocmai plăcute.
Scade riscul apariției cancerului de colon
Persoanele care introduc în alimentația lor, dovlecelul, vor avea parte de o sursă bogată de fibre, care ajută la menținerea unui tranzit intestinal sănătos. Totodată, datorită vitaminei C, a folaților și a betacarotenului, acesta poate proteja celulele de acțiunea radicalilor liberi și pot preveni astfel, inflamațiile din corp.
Oferă protecție cardiovasculară crescută
Beneficiile consumului de dovlecel nu se termină aici. Datorită faptului că deține în compoziția sa un conținut crescut de magneziu și potasiu, acest lucru ajută la reducerea tensiunii arteriale, astfel scade și posibilitatea de a apărea un infarct sau un accident vascular cerebral. Fibrele pe care dovlecelul le conține, ajută și la prevenirea formării depozitelor de grăsime pe vasele de sânge, denumită și ateroscleroză, dar și la reglarea nivelului colesterolului.
Cât timp se fierb dovleceii
Există nenumărate rețete în care dovlecelul este alimentul principal și nenumărate moduri de a fi preparat. În ceea ce privește fierberea dovlecelului, se recomandă ca acesta să se fiarbă în primul rând, fără apă, pentru a-și păstra mai bine gustul și proprietățile hrănitoare pe care le deține. Acest lucru se întâmplă, datorită faptului că își va lăsa propriul suc.
În cazul în care doriți să preparați o rețetă, în care dovlecelul să fie fiert, aflați că cei mai mari de 4-7 cm, se vor rade de coajă, se vor tăia în jumătate și se vor fierbe timp de 10 minute, în cazul în care doriți apoi să îi umpleți cu diferite compoziții și să îi mai băgați la cuptor.
Dacă doriți să îi preparați ca mâncărică, cu sau fără carne, musaca, soteuri, supe, ciorbe sau zacuscă, la dovleceii care cântăresc peste 1 kilogram, îi veți curăța de coajă, semințe și îi veți da prin răzătoare, astfel procesul de preparare va fi unul mai scurt.
Citeste si: Cât timp trebuie să fierbi legumele pentru ciorbă
Rețetă de Dovlecei aromați cu usturoi la cuptor
Ingrediente
Veți avea nevoie de următoarele ingrediente: dovlecel fraged (200 gr), usturoi (3 căței), cașcaval tare (80 gr), mărar (după gust), pătrunjel (după gust), ulei de măsline (4 linguri) și sare și piper negru măcinat (după gust).
Mod de preparare
Aceasta este o rețetă foarte simplă, iar tot ce trebui să faceți este să începeți prin spălarea dovlecelului, uscarea și tăierea lui, rondele. Apoi așezați rondelele de dovlecel într-un vas și adăugați peste, verdeața tocată. Imediat apoi turnați și uleiul de măsline, usturoiul pe care l-ați răzuit, sarea și piperul negru, după gust.
Următorul pas este reprezentat de amestecarea tuturor acestor ingrediente cu mâinile, astfel încât compoziția să se repartizeze uniform pe rondelele de dovlecel. Așezați legumele în forma de copt și îi coaceți în cuptorul preîncălzit până la 200 de grade Celsius, aproximativ 20 de minute. După acest interval de timp, îi puteți scoate și îi presărați cu cașcavalul ras, apoi îi dați iar la cuptor pentru încă aproximativ 5 minute.
Rețeta este gata și îi puteți servi cu verdeață, ca fel principal sau ca garnitură pentru carne. Poftă bună!
Citeste si: Totul despre sfecla roșie. Beneficii și contraindicații pentru organism