Vezi mai jos cât timp se fierb fructele de mare și de ce trebuie să ții cont atunci când le cumperi proaspete sau congelate.
Fructele de mare reprezintă o alternativă extrem de sănătoasă la carne. Consumul de fructe de mare duce mari beneficii pentru organism.
Fie că sunt creveți, stridii, homari, raci, crabi, caracatițe, scoici, langustine, calamari sau sepii, aceste vietăți marine se pregătesc în diferite moduri.
Denumite general fructe de mare, acestea pot fi consumate crude sau gătite, având un gust dulceag de pește.
Pe lângă faptul că sunt slab calorice, fructele de mare conțin o mulțime de substanțe nutritive, inclusiv vitamina B, vintamine din complexul B, precum și vitamina A.
De asemenea, fructele de mare sunt benefice și inimii atât pentru femei, cât și pentru bărbați, reducând riscul de boli cardiovasculare.
Medicii le recomandă fructele de mare și persoanelor care au probleme cu articulațiile. În urma unor studii, s-a atabilit faptul că fructele de mare pot reduce rigiditatea articulațiilor și ajută la ameliorarea simptomelor artritei.
Nici persoanele care au probleme oculare nu ar trebui să ocolească fructele de mare, deoarece acizii Omega 3 ajută și vedere și previn problemele oculare specifice înaintării în vârstă. În plus, acizii grași pot reduce riscul de depresie și pot trata depresia dacă sunt consumate regulat fructe de mare.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Fructele de mare sunt împărțite în două grupe mari: crustacee și moluște. În prima grupă, cea a crustaceelor, sunt incluse: creveții, racii, crabii și homarii, în timp ce în grupa moluștelor se regăsesc scoicile, stridiile și midiile.
Cele mai multe crustacee trăiesc în apă sărată, însă se găsesc și în apă dulce.
Bucătăriile din Statele Unite ale Americii promovează mai ales homarul, fiind extrem de popular în restaurante, în timp ce creveții se regăsesc mai ales în bucătăriile din Italia, Portugalia sau Grecia.
Cât timp se fierb fructele de mare
Când vine vorba despre cum se consumă crustaceelor, acestea pot fi pregătite la abur, la cuptor sau chiar prăjite.
Citeste si: DESCOPERĂ: Cât timp se fierb creveții
Există și crustacee, precum stridiile sau scoicile care pot fi consumate crude sau parțial fierte. Cea mai apreciată specie de stridii este stridia plată și provine din apele atlantice și europene, mai ales franceze. Este o stridie suculentă și cărnoasă, iar prețul său este pe măsură, fiind o raritate consumul stridiilor pescuite din ocean. Însă există și stridii de crescătorie, care se produc la fel ca midiile și au un preț mai accesibil. Stridiile crude se consumă ca atare: se soarve conținutul cu un strop de zeamă de lămâie și sare sau și cu puțin unt. Pentru a fi desfăcute, se folosește un cuțit special de stridii sau un cuțit cu lama scurtă. Se servesc pe un pat cu gheață pisată, iar sucul de lămâie ajută la potențarea aromei.
Citeste si: CITEȘTE: Cât timp se fierbe caracatița
Scoicile se spală foarte bine în apă rece cu sare, timp de 20 de minute. Scoicile care sunt deschise trebuie aruncate, deoarece nu sunt bune pentru consum. Același lucru este valabil și pentru midii. Fiecare scoică trebuie spălată cu un burete de sârmă, pentru a împiedica impuritățile.
După ce se curăță, se mai lasă timp de 10 minute în apă rece și se pot pregăti. Se pun într-o tigaie wok în care se adaugă un pahar cu apă, zeamă de lămâie după gust, vin alb și usturoi. Se acoperă tigaia cu un capac și se lasă să fiarbă 2-3 minute. Se ia tigaia de pe foc, se adaugă pătrunjel tocat și se consumă imediat. Scoicile sunt gătite când s-au deschis complet.
Fructe de mare la tigaie
Crabii, în schimb, se fierb în 8-10 minute după ce au fost introduși în apă fierbinte.
Caracatița se fierbe la foc mediu spre mic, timp de 45- 60 de minute, în funcție de dimensiunea ei. Nu se fierbe la foc mare, deoarece poate avea o textură de cauciuc.
Calamarul se taie bucățele mici, se pun ceapă și usturoi la călit, apoi se adaugă calamarul tăiat. Se acoperă cu vin sau cu supă de pește și se gătește la temperatură medie.