Vezi mai jos cât timp se fierb ghebele pentru zacuscă și cum le alegi pe cele potrivite pentru consum.
Ghebele sunt vedetele toamnei în pădurile din întreaga țară, iar gospodinele le pregătesc în numeroase moduri. Fie că sunt puse la congelator, fie la borcan sau folosite la zacuscă, ghebele sunt foarte gustoase și pot fi consumate de persoane de toate vârstele.
Ghebele, cunoscute ca Armillaria mellea, sunt cunoscute în popor drept ghebe cu inel, ghebe tomnatice, halimaș sau ghebe de miere. Regional, mai sunt cunoscute drept opintici sau popenchi/popinci de toamnă. Ghebele cresc în România, Basarabia și în Bucovina de Nord în pădurile de foioase, dar și în pădurile de conifere și molizi, unde pot produce distrugeri și pagube însemnate, fiind ciuperci parazite.
Cresc de obicei în grupuri mari, dar, uneori și, individual pe lemn sau pe lemn îngropat, pe conifere, așa că uneori se pot ascunde sub frunze. Apar imediat după ploile de toamnă, cresc până la brumă sau până dă înghețul.
Ghebele de toamnă se folosesc fierte. Cele ingerate crude, nefierte destul ori bătrâne sunt toxice.
Înainte de a consuma ghebe, trebuie să știți că se folosește doar pălăria, tulpina folosindu-se doar în cazul ghebelor tinere. În plus, apa în care se fierb ghebele trebuie aruncată deoarece se înegrește și conține toxine. Se recomandă schimbarea primei ape după ce au fiert cel puțin 20 de minute, apoi să se lase să mai dea o dată în clocot.
Citeste si: CITEȘTE: Cât timp se fierbe zacusca
100 de grame de ghebe conțin 17 calorii, 2.2 grame de proteine, 1.2 grame de lipide, 0.5 grame de carbohidrați și 0 grame de fibre. Din acest motiv, sunt extrem de bune pentru persoanele care țin dietă.
Cât timp se fierb ghebele
Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat cum trebuie consumate ciupercile pentru ca nutrienții să nu se piardă în timpul gătirii.
„Indiferent de varietate și de felul în care le gătim, ciupercile aduc un plus de gust în orice preparat. Iar asta se datorează acidului glutamic, o formă naturală de monoglutamat de sodiu responsabilă pentru senzația de wow- curcubeu în cerul gurii.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Plusuri:
- produs eminamente dietetic, cu peste 90% apă, multe fibre și puține calorii (10cal/100g)
- bogate în minerale, mai ales potasiu (efect diuretic) și seleniu
- ciupercile au concentrația maximă de vitamine B din regnul vegetal- 100g acoperă 30-40% din doza zilnică de vit. B3 și B5
Minusuri:
- deși se spune că sunt bogate în proteine, mai mult gustul ne duce cu gândul la carne- conțin 3-4% proteine, față de 20-24% în carne
- pot da indigestie”, a scris Mihaela Bilic pe Instagram.
Citeste si: DESCOPERĂ: Cât timp fierb ciupercile. Ce soiuri se fierb cel mai repede
„Porția corectă: cât și cum vă plac (inclusiv crude), cu condiția să fiți atenți la cantitatea de grăsime adăugată- ciupercile absorb uleiul precum un burete”, a adăugat nutriționistul.
Specialiștii recomandă fierberea timp de cel puțin 20 de minute pentru a dizolva toxina care se găsește în ghebe. Altfel, persoanele care le gătesc insuficient pot experimenta dureri stomacale.
Rețetă de zacuscă de ghebe cu gogoșari cruzi
Ai nevoie de:
4.5 kg ghebe cântărite după ce au fiert
4 kg de gogoșari curați, fără cozi și semințe
1 kg de ceapă curățată
1 l ulei de floarea soarelui
700 de grame de morcov curățat
370 de grame de pastă de tomate cu concentrație de minimum 28%.
4 foi de dafin
sare și piper după gust.
Mod de preparare
Ghebele se fierb cel puțin 20 de minute, se schimbă apa și se mai lasă să fiarbă într-un clocot. Se clătesc cu apă rece de 5-6 ori, apoi se pun la scurs și se dau prin mașina de tocat.
Se dau ceapa și morcovii prin robot, iar gogoșarii se toacă mărunt cu ajutorul unui robot de bucătărie.
Se pune uleiul la încins într-o oală încăpătoare și care nu se lipește, apoi se adaugă ceapa tocată și o linguriță de sare, piper și foile de dafin. După ce devine ceapa translucidă, se adaugă și morcovul tocat. Se lasă timp de 10 minute, apoi se adaugă gogoșarii tocați, iar după încă 20 de minute se adaugă și ghebele și pasta de tomate. Se lasă la foc potrivit și se amestecă în oală la fiecare 1- minute cu o lingură. Când uleiul se ridică la suprafață, zacusca este gata. Se pune în borcane sterilizate în prealabil, apoi se așază borcanele pe capac, se acoperă și o pătură și se lasă peste noapte. Din această compoziție ar trebui să iasă în jur de 24 de borcane de 370 de grame.