Cu toții știm că oul reprezintă o imporantă sursă de vitamine și minerale pentru organismul nostru, motiv pentru care este inclus adesea în diete. De asemenea, este și foarte sățios, mereu alimentul vedetă de pe mesele de dimineață. Fiert în stil clasic sau poșat, acesta îți va oferi energia de care ai nevoia. Află, mai jos, cât timp se fierb ouăle poșate.
Potrivit specialiștilor, oul reprezintă cea mai bună sursă de proteină pe care o putem găsi și, mai mult decât atât, conţine toţi aminoacizii de care corpul nostru are nevoie. Fiecare ou are o cantitate de 6 grame de proteine care ajută la dezvoltarea ţesuturilor, scăderea în greutate, creşterea masei musculare, reglarea tensiunii arteriale şi întărirea oaselor.
De asemenea, „oul conţine lecitină, care menţine sănătatea vaselor capilare, vitamina B6, care previne oboseala mentală, şi colină, indispensabilă pentru sinteza acetilcolinei (un neurotransmiţător cerebral)”, spune Mihaela Bilic.
Citeste si: Ce poți face cu ouăle rămase de la Paște. 3 idei de rețete gustoase și ușor de preparat
Beneficii și calorii
Albușul oului reprezintă 55% din greutatea lui totală și are porția cea mai mare de proteine, enzime, vitamine și minerale necesare zilnic. Gălbenușul conține, de asemenea, cantități mari de lipide, iar coaja (10% din cantitatea totală), este bogată în carbonați de calciu, magneziu și fosfați.
„Oul este cu siguranţă alimentul vedetă al unui mic dejun sănătos. Unde mai pui că oul este o esenţă de nutrienţi- are proteine etalon, de cea mai înaltă calitate, minerale şi vitamine, grăsimi esenţiale- totul cu numai 80 de calorii.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Se spune că e sănătos să consumi un ou crud din când în când. Greşit, este doar un mit! Albuşul crud nu poate fi digerat de oameni, nu avem enzimele necesare.
Pe lângă toate beneficiile, acesta se poate găti extrem de simplu și rapid. Mulți îl preferă fiert, însă au de ales între moale, cleios și tare, după preferințe. Oul poșat, de exemplu, este o alternativă destul de bună și se pregătește mai rapid, fiindcă îi elimini coaja. Iată ce ai de făcut:
Citeste si: Care este temperatura optimă pentru a coace un COZONAC. Ce secrete au gospodinele pentru acest preparat
Cât timp se fierb ouăle poșate
Prima regulă în prepararea oului poșat este să alegi produsul cel mai proaspăt. Pentru a-l testa trebuie să îl pui într-un pahar cu apă și să aștepți până când își găsește poziția. Dacă a rămas la baza paharului înseamnă că este proaspăt și numai bun de consumat, iar dacă stă vertical înseamnă că are mai mult de 2 săptămâni.
Metoda de poșare este extrem de simplă! Pune o oală cu apă la fiert și adaugă sare și o lingură cu oțet, care va ajută la coagularea oului. Sparge oul într-un bol, fă un mic vârtej în apă fierbinte și răstoarnă-l cu grijă. Are nevoie de doar 3 minute de fierbere la foc mic că să fie moale. Scoate-l cu grijă și servește-l pe o felie de pâine prăjită.
Oul poșat poate fi servit atât la micul dejun, cât și la mesele de prânz. Pentru dimineață, de exemplu, îl poți consuma alături de pâine prăjită, avocado, roșii, măsline sau castravete proaspăt. Pâinea trebuie neapărat să fie prăjită și unsă cu unt sau cu o linguriță de ulei de măsline.
Dacă vrei să îl consumi la masa de prânz, poți pregăti pe lângă brânză degresată de vacă, orez cu pui și legume sau o salată simplă cu roșii, castraveți, avocado, măsline și condimente după preferințe.