Cât timp se fierb rapanele. Care este secretul gospodinelor?

Cât timp se fierb rapanele. Care este secretul gospodinelor?
Cât timp se fierb rapanele. Care este secretul gospodinelor?

Rapanele sunt cochilii în formă de spirală alungită, diferite de stridii, care au fost importante și în Marea Neagră în urmă cu mulți ani. La început, românii au folosit doar cojile cochiliilor pentru suveniruri, iar mai târziu și conținutul. Află, în acest articol, cât timp se fierb rapanele și care este cel mai simplu mod în care le poți prepara.

Rapanele își au originea în Marea Japoniei, Marea Chinei și Marea Galbenă. Acestea au cochilia groasă, în formă de spirală, iar suprafața este diferit ornamentată. Culoarea acestora poate fi de la galben pai, la roșiatic maroniu, iar în interior portocaliu aprins, galben sau maro.

Citeste si: 5 Rețete de post cu cartofi. Cele mai simple idei pentru masa de seară sau prânz

Cat timp se fierb rapanele
Cat timp se fierb rapanele[Sursa foto: Pexels]

Ce sunt rapanele

Acestea se înmulțesc prin ouă, durata incubării fiind de aproximativ 17 zile. Rapanele se înmulțesc foarte repede și sunt considerate ca fiind adevărați prădători, asta pentru că mănâncă midii și stridii, specii de moluște extrem de importante în filtrarea apei mării.

„De când a apărut rapana, au început să se diminueze populațiile de stridii de Marea Neagră, pe care le aveam și pe care nu le mai avem din cauza rapanei.

În prezent, inclusiv populațiile de midii sunt afectate major”, a declarat dr. Elena Buhaciuc, biolog marin.

„A început să fie mai mult consumată carnea de rapană în alimentația oamenilor. Inițial, a fost pescuită mai mult cu scafandri, vorbesc de România, de litoralul românesc. Cantitățile pescuite cu scafandri nu erau foarte mari, câteva sute de tone pe an. În schimb, începând cu anul 2013, a fost introdusă în legislație unealta de pescuit numită Beam Trawl, care este o unealtă cu o capacitate destul de mare de recoltare a speciei rapana”, a declarat dr.

Victor Niță, șef Departament Resurse Marine Vii INCDM.

În România, în anul 2017, s-au pescuit aproximativ 10.000 de tone de rapane. În fiecare an, la noi în țară, se consumă o sută de mii de tone de pește și alte specii acvatice.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Combinarea alimentelor pentru a slăbi. Ce trebuie să mănânci pentru a scapa de kilogramele în plus

Cat timp se fierb rapanele
Cat timp se fierb rapanele[Sursa foto: Pexels]

Cât timp se fierb rapanele

În general, fructele de mare necesită o mai mare atenție în timpul pregătirii, mai ales atunci când nu sunt cumpărate gata prefierte. Dacă ai rapane congelate sau prefierte, le poți găti ca atare, direct în tigaie alături de unt, sare, usturoi, piper și alte condimente pe care le preferi.

În cazul rapanelor proaspete, trebuie să ai la îndemână o oală încăpătoare pe care să o umpli cu apă până la jumătate, în funcție de cantitatea pe care urmează să o prepari. Rapanele în cochilie se fierb 6 minute, iar cele fără doar 3. Acestea se pot lăsa, ulterior, într-un vas cu vin alb, dacă îți dorești să le servești într-o aromă mai intensă.

Citeste si: 6 idei de mic dejun consistent. „Sunt obiceiuri care duc la o alimentație nesănătoasă și un aport caloric ridicat încă de la primele ore ale dimineții"

Cat timp se fierb rapanele
Cat timp se fierb rapanele[Sursa foto: Pexels]

Rețetă de rapane în sos de vin cu usturoi

Ingrediente:

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro

- 500 de grame rapane proaspete
- 10 căței mari de usturoi
- 250 mililitri de vin alb sec
- 150 de grame de unt
- 1 legătură de pătrunjel
- zeama de la o lămâie
- sare și piper
- 1 ardei iute tocat mărunt

Mod de preparare:

Rapanele se pun mai întâi la fiert cu tot cu cochilii, timp de 6 minute, apoi se scoate carnea și se curăță. Aceasta trebuie frecată cu sare grunjoasă de câteva ori şi apoi clătită cu apă rece. Se adaugă zeama de la o lămâie şi piperul.

Bucăţile de carne de rapane se vor lăsa aproximativ două ore în vin alb.
Se pune unt într-o tigaie și se lasă la încins, apoi se adaugă rapanele. Se lasă pe foc până când capătă o culoare aurie și au o crustă fragedă. Se adaugă usturoiul pisat și se lasă pe foc până când rapanele absorb tot untul.

La final, se toarnă vinul și se fierbe amestecul la foc potrivit, până se evaporă alcoolul. Se presară ardeiul iute tăiat mărunt.

Cat timp se fierb rapanele
Cat timp se fierb rapanele[Sursa foto: Pexels]



Citește și:

Scăpaţi de febră cu 10 remedii naturale!

Cât timp se fierbe dulceața de afine. Care este secretul gospodinelor?

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies