Află cum poți obține cea mai gustoasă caracatiță.
Ingrediente
1 caracatita de 1- 1.5 kg (congelata) 1 pahar vin alb sec 1/2 pahar apa
Citeste si: NOTEAZĂ: Rețete de smoothie ideale la micul dejun pentru o zi plina de energie
Cum se fierbe caracatița
- Decongelați caracatița.
- Spălați bine caracatița, tăiați sacul ți curățați ochiul dintre tentacule. Scurgeți apoi caracatița și băgați-o într-o pungă. Va trebui bătută bine cu un ciocan de șnițele.
- Spălați-o încă o dată. Dacă o mirosiți, vă veți putea da seama cât de proaspătă este.
- Puneți apa la fiert. Scufundați caracatița ținând-o de cap timp de 15 secunde. Se va scoate și se va mai scufunda o dată după ce apa va atinge punctul de fierbere.
- Puneți în tuci (ține foarte bine caldura) vinul și apa (preferabil vin cu aciditate ridicată) și puneți caracatița.
- Opriți cuptorul. Lăsați caracatița să se răcească în apa în care a fiert.
- A doua zi, trebuie să curățați pielea cu lațul unui cutit.
Citeste si: CITEȘTE: Cât timp se fierbe răcitura. Cum gătești piftia perfectă
Salată cu caracatiță
Ingrediente pentru 8 porţii:
o caracatiţă (de aproximativ 1,5 kg am găsit doar tentacule şi am luat 8 buc mari)
o salată verde( lăptucă)
4 roşii mari
8 castraveţi
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
6 fire de ceapă verde
4 fire de usturoi verde
1 caserolă de valeriană (perfectă pentru purificarea organismului)
12 linguri de ulei de măsline( eu am folosit combinat: 6 linguri ulei de măsline şi 6 linguri ulei aromat cu busuioc, usturoi şi lămâie)
4 linguri de zeamă de lămâie
sare
piper
boia iute sau dulce după preferinţa
o lingură ienibahar
o lingură piper
o căpăţână usturoi
o ceapă
o ţelină mică
un morcov
Citeste si: DESCOPERĂ: Câte calorii are o banană și cum te pot ajuta dacă le adaugi în dieta ta
„Cel mai important este cum se prepară caracatiţa. Am spalat-o bine în mai multe ape am bătut-o( pur şi simplu am aruncat-o de mai multe ori cu putere într-un castron mare) şi am pus-o la fiert cu ienibahar( îl ador), piper, usturoi, ceapă, ţelină morcov( ultimele 6 ingrediente) şi sare. Am fiert-o 45-50 de minute la foc mic până când am obţinut o textură moale( furculiţa intră uşor în carne) iar pieliţa roz de pe tentacule s-a desprins cu usurinţă. Nu se fierbe prea mult pentru că se întăreste carnea. Am curăţat-o de pieliţă (cu muchia cuţitului). Am tăiat-o rondele( ca în imagine). Se poate servi ca atare (aperitiv) asezonată cu ulei de măsline, zeamă de lămâie, piper, boia . În Spania e foarte popular acest fel. Ăsta este tapas-ul de caracatiţă din meniurile din toată Spania.
Însă eu am ales să fac o salată pentru că e fresh, uşoară, gustoasă şi am putut să hrănesc mai multe guri. Am preparat salata aşa: am spălat bine legumele, am rupt salata verde în bucăţi mai mari, am tăiat roşiile cubuleţe, castraveţii felii (după ce i-am curăţat de coajă), ceapa si usturoiul verde feliuţe de aproximativ o jumătate de cm. Valeriana am folosit-o ca atare după ce am spălat-o bine. Am făcut vinegreta. Am mestecat bine (eu am mixat cu mixerul vertical până când am obţinut un sos omogen) cele 12 linguri de ulei cu cele 4 de zeamă de lămâie, sare şi piper. Am pus salata în boluri, caracatiţa deasupra şi am turnat deasupra vinegreta. Am mai pus puţină boia iute (mie aşa îmi place) doar pe caracatiţă. Minuneeee!!!!”, scrie Elena Lasconi.
Citeste si: NOTEAZĂ: Care este garnitura potrivită pentru creveți. 5 idei pe placul tuturor