Fasolea boabe trebuie fiartă corect, ca să poată fi consumată și să fie și gustoasă. Noi vă învățăm cum să procedați, dar vă dezvăluim și ce beneficii are această leguminoasă.
Fasolea face parte din categoria leguminoaselor, este o sursă importantă de fibre și proteine și în plus, are și un indice glicemic scăzut.
Cum se fierbe corect fasolea
La prima vedere, să fierbi niște fasole nu pare atât de complicat, nu-i așa? Cu siguranță însă cine s-a aflat în situația de a face acest lucru și a observat că boabele nu s-au fiert bine, este de altă părere.
Nu spune nimeni că este foarte greu să fierbi fasole, dar trebuie să recunoaștem că nu este nici simplu. Așadar, regula de bază este să lăsați întotdeauna fasolea la înmuiat, înainte de a o pune la fiert!
Bineînțeles că situația poate să difere, de la un caz la altul, sau mai exact, de la un tip de fasole la altul. Unele boabe pot sta la înmuiat timp de 8 ore, altele trebuie să stea în apă chiar și o zi.
În primul rând, trebuie să știți câte tipuri de fasole există pe piață și care sunt diferențele dintre acestea.
Fasolea albă
Este cea mai folosită și fierbe și cel mai repede. Ideal este să folosiți fasolea albă cu bob mare în salate sau în ciorbă, iar pe cea cu bob mic pentru prepararea iahniei.
Fasolea pestriță
Atenție, că acest tip de fasole are o coajă mai groasă, spre deosebire de fasolea albă. Asta înseamnă că o să fiarbă mai greu și trebuie să stea mai mult la înmuiat.
Este perfectă pentru salate.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Fasolea roșie
Cei care suferă de diabet trebuie să mănânce acest tip de fasole, pentru că are cel mai scăzut indice glicemic. Merge folosită în salate, dar și în mâncarea de fasole.
Fasolea neagră
Este cea mai valoroasă, din punct de vedere nutritiv, pentru că este plină de antioxidanți, proteine, indice glicemic scăzut, fibre, fier, fosfor, calciu, magneziu, mangan, cupru și zinc. Timpul de fierbere al fasolei depinde foarte mult și de cât de vechi sunt boabele. Tocami de aceea, ideal ar fi să o cumpărați de la țărani, din piață. Aceștia vă pot spune din ce an este fasolea.
O spălați bine, în mai multe ape, după care o lăsați la înmuiat, în apă rece. Aveți grijă să stea într-un loc răcoros sau chiar în frigider, pentru că altfel va fermenta.
Citeste si: //DESCOPERĂ// Cu ce poți înlocui carnea
După ce boabele s-au înmuiat, aruncați apa în care au stat și puneți-le la fiert în altă apă rece. Separat, puneți o altă oală cu apă pe foc.
După 20 de minute, aruncați apa în care a fiert fasolea și înlocuiți-o cu apa curată, care trebuie să fie clocotită! Puteți repeta acest procedeu de 3 ori.
Un truc util este să puneți puțin bicarbonat de sodiu în apa în care fierbe fasolea, ca să se facă mai repede și să nu mai aveți probleme cu gazele intestinale.
Fasolea se fierbe la foc mic și cu oala acoperită. Dacă apa scade, în timpul procesului de fierbere, adăugați întotdeauna apă fierbinte peste, nu rece!
Fasolea va fi gata în aproximativ o oră și jumătate, dar, în funcție de vechimea boabelor și de soi, fierberea poate să dureze și patru ore!
Ce beneficii are fasolea
Citeste si: CITEŞTE: Cât se fierbe sparanghelul. Beneficii pentru sănătate ale sparanghelului
Fasolea poate să înlocuiască, fără probleme, carnea, pentru că este foarte bogată în proteine. Medicii recomandă un consum săptămânal de cel mult trei căni de fasole .
Această leguminoasă este indicată și în cazul persoanelor care țin cură de slăbire, pentru că are puține calorii și ajută la eliminarea depozitelor de grăsime. Este bogată în molibden, care activează enzimele cu rol detoxifiant.
În plus, pentru că este bogată și în fibre, fasolea reglează tranzitul intestinal și vă scapă de constipație. Fasolea conține și carbohidrați complecși, proteine și fibre și are un indice glicemic scăzut. Asta înseamnă că diabeticii o pot consuma fără să-și facă griji.
De asemenea, are și magneziu, extrem de important pentru sănătatea oaselor, dar și fier, care combate anemia.
Pentru că este foarte săracă în grăsimi şi nu are aproape deloc colesterol, fasolea scade tensiunea arterială şi reduce semnificativ riscul de apariție a bolilor cardiovasculare.