Carnea de curcan este consumată des atunci când vine vorba de o dietă de slăbire. Însă oare toată lumea cunoaște beneficiile acesteia?
Aflați din rândurile următoare care sunt beneficiile acestui tip de carne de curcan, cât timp se poate fierbe ficatul de curcan pentru a ieși cât mai gustos, dar și o rețetă în care vă veți bucura de un ficat de curcan extrem de fraged.
Consumul de carne de curcan
Carnea de curcan se regăsește de nenumărate ori în dietele persoanelor care doresc să consume alimente sărace în grăsimi. Principalele beneficii ale acestui tip de carne sunt legate de scăderea nivelului de colesterol „rău” din sânge, dar și îmbunătățirea sistemului imunitar.
În comparație cu carnea de pui, carnea de curcan deține chiar mai multe substanțe nutritive:
- La 100 de grame carne de curcan – 160 grame de calorii
- Din cele 160 de calorii – 72 provin din grăsime
- O porție de carne de curcan -vitaminele B6, B12, niacină, riboflavină și acid pantotenic
- Carnea de curcan are în conținutul său, minerale, fier, zinc, potasiu, fosfor și seleniu
Citeste si: Cât timp se fierbe sucul de roșii. "Sucul de roșii are o valoare calorică extreme de redusă"
Alte beneficii ale cărnii de curcan
Carnea de curcan are un aport crescut de proteine. La 100 de grame de carne de curcan, veți oferi organismului 32 de grame de proteine, transformând-o astfel într-o sursă numai bună de aminoacizi esențiali.
Pe lângă toate aceste beneficii, un altul este legat de faptul că oferă protecție împotriva cancerului. Acesta fiind un aspect mai puțin cunoscut al acestui tip de carne, însă datorită mineralelor esențiale pe care le conține, acestea duc la funcționarea normală a glandei tiroide și a sistemului imunitar. În această protecție și seleniul are contribuția sa, ajutând în lupta cu radicalii liberi din organism.
Așa cum am menționat anterior, carnea de curcan are un conținut scăzut de grăsimi săturate, prin urmare, persoanele care doresc să își mențină sănătatea intactă, trebuie să evite consumul exagerat de grăsimi săturate. Iar carnea de curcan are mai puțin de 12% din cantitatea de grăsimi săturate recomandată pe zi, la o porție de 100 de grame.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Nu în ultimul rând, odată ce veți consuma carne de curcan, veți observa că și calitatea somnului va fi una mai bună. Acest lucru este posibil datorită substanței numite triptofan pe care o are în compoziția sa, producând serotonină și îmbunătățind astfel starea de spirit, persoanelor care suferă de insomnie.
Citeste si: Cât timp se fierbe carnea de rață. Pregătește cea mai fragedă carne de rață
Cât timp se fierbe ficatul de curcan
Pentru a obține un meniu alcătuit din ficat de curcan, absolut fraged și suculent, se recomandă să îl puneți puțin la congelator, pentru că va fi mult mai sănătos. În ziua în care doriți să îl gătiți, cel mai bine este să îl lăsați la dezghețat în frigider, iar de asemenea NU se recomandă să îl dezghețați cu apă caldă sau la cuptorul cu microunde, pentru că riscați să nu mai aveți un ficat suculent la finalul preparării.
Prin urmare, după ce l-ați spălat și l-ați uscat cu un șervețel, îndepărtați bucățile de grăsime și canalele biliare care se află în ficatul de curcan. Dacă doriți îl puteți înmuia în apă rece sau în lapte, iar de asemenea, puteți să îi adăugați sare cu 10-15 minute înainte de pregătire sau după ce l-ați pus în apă clocotită.
Timpul de fierbere pentru ficatul de curcan este de aproximativ 20-40 de minute. Dacă alegeți să fierbeți un ficat de curcan tăiat în bucățele mici, timpul de fierbere este de doar 30 de minute.
Citeste si: Cât timp se fierbe ficatul de vită
Rețetă de Ficat de curcan fraged cu ceapă și roșii
Ingrediente
Veți avea nevoie de următoarele ingrediente: 2 bucăți de ficat de curcan (4 lobi), 2 cepe galbene (medii), 5-6 căței de usturoi, o roșie mare, 3-4 linguri de ulei de floarea soarelui, 100-150 ml de supă concentrată (sau apă), sare, piper, oregano și o legătură de frunze de pătrunjel. În plus, veți avea nevoie de 2 cartofi roz, mari, pentru garnitură.
Mod de preparare
Primul pas este reprezentat de curățarea, spălarea și tăierea cepei mărunt, dar și a roșiei, care se curăța de coajă și se semințe, iar apoi o tăiem cubulețe. La fel vom face și cu usturoiul, doar că acesta se taie feliuțe subțiri. Apoi vom fasona ficatul de curcan, îl vom spăla și îl vom scurge bine de apă.
Următorul pas ține de turnarea uleiului în tigaie, iar în momentul în care observăm că s-a încălzit, punem și bucățelele de ficat. Le lăsăm la foc mic, aproximativ 2-3 minute pe fiecare parte. Adăugăm apoi ceapa, apa și acoperim tigaia cu un capac și mai lăsăm încă 4-5 minute la foc mediu.
După acest interval de timp, adăugăm și roșiile, dar și usturoiul și acoperim iar tigaia cu un capac, urmând să le mai lăsăm la foc mediu, încă 4-5 minute. Vom condimenta apoi cu sare, piper, oregano și amestecăm astfel încât toate acestea să ajungă peste tot, apoi acoperim iar tigaia cu capacul și mai lăsăm încă 2-3 minute tigaia pe foc.
Se servește alături de cartofi fierți natur, roșii și sosul dulce de la ceapă. Puteți presăra și deasupra puțin pătrunjel tocat.
Citeste si: Cât timp se fierb cartofii pentru salată orientală. Pregatește cea mai gustoasă salată