Află cum se prepară ficatul de porc.
Pentru a obține un ficat de porc suculent și gustos, va trebui să îl lăsați ,,la înmuiat” în apă sau în lapte timp de aproximativ 3 ore, schimbând lichidul din oră în oră.
Prin acest procedeu, veți înlătura amărăciunea, preparatul fiind, la final, mult mai gustos.
Dacă timpul nu vă permite să urmați acești pași, puteți adăuga condimente din belșug în tigaia în care preparați ficatul sau rădăcini parfumate, în funcție de preferințe.
Citeste si: NOTEAZĂ: Cât timp se fierbe răcitura. Cum gătești piftia perfectă
Ficatul de porc va fi suculent și moale dacă îl adăugați în apă atunci când aceasta atinge punctul de fierbere. Dacă adăugați sare înainte ca aceasta să fie gata, preparatul va prinde gust.
Spuma care se formează la suprafață trebuie înlăturată, întrucât, în caz contrar, preparatul va fi amar.
„Ficatul este cea mai eficientă sursă de fier, vitamina A și vitamine din grupul B. Care sunt plus-urile nutritive ale ficatului? Este accesibil ca preț, conține proteine de calitate înaltă și puține grăsimi (aprox 2%) Ca minusuri avem conținutul mare de colesterol (aprox 300mg/100g) și de acid uric- de consumat cu moderație în caz de gută sau dislipidemii!
Dar înapoi la avantaje: 100g de ficat acoperă 50% din necesarul zilnic de fier, 100-300% din doza de vit.
B și de 15-30 de ori doza zilnica recomandată de vitamina A”, spune nutriționistul Mihaela Bilic.
Cât timp se fierbe ficatul de porc
Timpul de preparare al ficatului de porc depinde, bineînțeles, de metoda aleasă, dar și de dimensiunea bucăților de ficat.
De exemplu, un ficat de porc întreg, care va cântări aproximativ 1,5 kg, va avea nevoie de 40-50 de minute pentru a fierbe, la foc mediu.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Cu ajutorul unui cuțit, vă puteți da seama dacă ficatul este gata sau nu. Dacă străpungeți preparatul și în apă se degajă un lichid închis la culoare, este semn că ficatul este crud, dacă lichidul este luminos, cu tentă aurie, ficatul de porc este gata.
Citeste si: NOTEAZĂ: Rețetă de GOGOȘI la cuptor. Cu ce sunt diferite față de cele clasice
Rețetă ficat de porc
Ingrediente:
* ficat de porc- 1 kg;
* morcovi- 100 g;
* ceapă- 100 g;
* frunze de dafin- 2 buc;
* mazăre piper negru- 3-4 buc.;
* rădăcină neagră- 3-4 bucăți;
* sare pe gust;
* apă- 2, 5-3 l.
Metoda de preparare:
Ficatul de porc trebuie clătit și trecut prin praf de sare, înainte de toate.
Puneți ficatul la fiert într-o cratiță încăpătoare atunci când apa atinge punctul de fierbere și acoperiți cu un capac.
Din acest moment, ficatul va trebui să fiarbă în jur de 40-50 de minute.
Adăugați morcovii tăiați fâșii în apă, alături de o ceapă întreagă. Lăsați ficatul și legumele la fiert încă 20-30 de minute, condimentați cu sare și piper, apoi opriți focul.
„ Dacă mâncăm prea des ficat putem chiar să facem o acumulare de vit. A în exces. Ficatul este un aliment antianemic, iar conținutul mare de vitamina A și D îl face esențial în creșterea și dezvoltarea sistemului osos la copii.
Ca sfaturi practice, puneți-l în lapte câteva minute înainte de a-l găti, va fi mai fraged. Poate înlocui cu succes carnea în orice farfurie sau îl puteți transforma într-o pastă tartinabilă, condimentată după gust. Merge cu cartofi, orez, mămăligă, mujdei de usturoi, murături sau orice tip de salată. Cat despre calorii nicio grijă, e mai dietetic decât pieptul de pui”, explică nutriționistul Mihaela Bilic.
Citeste si: CITEȘTE: Cum se gătește CHILI CON CARNE, o mâncare picantă, dar extrem de delicioasă