Cu toate că nu mulți îl preferă, ficatul de vită se află pe lista alimentelor cu cele mai bogate surse de proteine. Află cât timp se fierbe ficatul de vită și cum îl poți prepara pentru a fi pe gustul tuturor.
Ficatul de vită reprezintă o sursă excelentă de vitamina A, acid folic, vitamina B12, fosfor, fier și niacină, toate fiind necesare organismului nostru. Înainte de a refuza consumul ficatului de vită trebuie să știi că acesta are cea mai mare concentrație de vitamina B12, fiind intrebuințat în tratarea anemiei cronice. Heparina, o substanță produsă în ficat, este utilizată în medicină pentru normalizarea coagulării sângelui și este implicată în prevenirea trombozei.
Citeste si: Cât timp se fierbe fideaua. Pregătește cea mai bună rețetă de cataif cu fidea
Ficatul de vită- Beneficii
Ficatul de vită este indicat femeilor însărcinate, deoarece contribuția sa genetică ajută la prevenirea bolilor la nou-născuți. Fiind o sursă excelentă de vitamina B12, consumul acestui aliment consolidează sănătatea sistemului nervos și, de asemenea, protejează celulele roșii din sânge.
Mai mult decât atât, vitamina D din compoziţia sa previne apariţia problemelor osoase la copii şi a osteoporozei la adulţi. Alături de vitamine, ficatul de vită mai are și surse importante de zinc, cupru și substanțe cu rol important în stimularea imunităţii.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic recomandă consumul de ficat, fiind o importantă sursă de vitamine necesare corpului nostru.
Potrivit doctorului, femeile gravide nu trebuie să îl consume mai mult de o singură dată pe săptămână. De asemenea, aceasta spune că are și câteva puncte în minus, mai exact faptul că este sărac în grăsimi și bogat în colesterol.„În 100 grame ficat avem 50% din necesarul zilnic de fier, 100-300% din DZR (doza recomandată zilnic) de vitamina B și de 15-30 ori doza zilnică de vitamina A!! Care este porția corectă? 100g ficat înseamnă 135 cal; de evitat consumul în exces, altfel există riscul de acumulare de vitamina A, iar în cazul gravidelor nu se recomandă mai mult de o dată pe săptămână.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Minusurile consumului de ficat:
Este sărac în grăsimi însă bogat în colesterol: 300-350mg/100g, adică doza maximă permisă/ zi (are colesterol cât oul și de 3-4 ori mai mult decât carnea)”, a spus medicul Mihalea Bilic.
Citeste si: Cât timp se fierbe carnea de rață. Pregătește cea mai fragedă carne de rață
Cum alegi ficatul de vită
Înianite de a cumpăra ficatul de vită este necesar să acorzi multă atenție structurii, culorii și greutății. Un ficat de vită sănătos cântărește aproximativ cinci kilograme, este acoperit cu o pieliţă albă și are o culoare închisă de vișiniu.
Important! Evită să cumperi ficat acoperit cu un strat de nuanţă gri, deoarece există riscul ca produsul să nu fie proaspăt şi nu uita că poate fi contaminat cu paraziţi. Aceştia sunt de culoare închisă şi sunt foarte greu de observat cu ochiul liber. Dacă observi bule de aer la suprafaţa pieliţei albe, atunci ficatul este mai mult ca sigur contaminat.
Cât timp se fierbe ficatul de vită
Pentru a pune pe masă un ficat de vită gustos și suculent, este necesar să îl cureți și să îl speli în mod corespunzător înainte de a-l pune în apă la fiert.
Pentru început, înmoaie ficatul în apă foarte rece timp de 15 minute, apoi pune-l în apă caldă timp aproximativ 10 minute. Ficatul de vită trebuie curățat cu mare grijă și tăiat în bucăți mai mici, cât să încapă într-o oală de dimensiuni medii.
De obicei, ficatul de vită fierbe timp de 25-30 minute (tăiat în bucăți mici). Dacă îl fierbi întreg, este necesar să aștepți aproximativ o oră (plus- minus 10-15 minute).