Fideaua are numeroase beneficii asupra organismului nostru dacă este consumată corect și în proporții normale. Iată cât timp se fierbe și cum poți prepara cea mai gustoasă rețetă de cataif cu fidea.
Fideaua face parte din marea familie a pastelor făinoase, alimente cu un conținut bogat de glucide care, dacă sunt consumate corect, pot ajuta la ameliorarea stresului. Află ce este și cât timp se fierbe fideaua.
Citeste si: Cât timp se fierbe carnea de rață. Pregătește cea mai fragedă carne de rață
Ce este fideaua
Fideaua reprezintă o altă formă de utilizare a cerealelor, în particular a grâului. Fabricarea industrială a luat naștere la sfârșitul secolului XIX-lea în Franța, unde sunt perfecționate anual tehnologiile și rețetele de fabricație. Principalii producători mondiali sunt Italia, Japonia, Franța și Germania. De exemplu, fideaua japoneză se obține din grâu mai moale, care oferă o culoare mai deschisă, o consistență specială și se gătește mai rapid, în comparație cu pastele clasice.
Mai mult, fideaua conține sare, care este adăugată pentru a face proteina mai moale și pentru a lega aluatul mai bine, în timp ce pastele nu conțin. Astfel, fideaua poate fi gătită fără a mai fi nevoie să adăugăm sare. Iată cât timp se fierbe fideaua și cum poți pregăti cea mai bună rețetă de cataif.
Citeste si: Cât timp fierbi corect un OU. “Oul este cu siguranță alimentul vedetă al unui mic dejun sănătos.
Beneficiile pastelor făinoase
Pastele făinoase se prepară din făină de grâu și apă, cu sau fără adaos de alte ingrediente. De obiei, produsele auxiliare care mai pot fo adăugate în pastele făinoase sunt: ou, extract de carne, cazeină din lapte, brânzeturi, soia, albumină vegetală, uleiuri, grăsimi hidrogenate, făină de legume, făină de fructe, tomate, rădăcinoase, spanac sau gluten.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
„Țineți cont de faptul că, indiferent dacă sunt clasice sau integrale, pastele făinoase au același număr de calorii. Singura diferență sunt câteva grame de fibre în plus- 5,5g la o porție de 80g paste (nefierte), adică nesemnificativ! Important este ca pastele să fie făcute din grâu dur și să fie fierte al dente, iar forma poate fi aleasă în funcție de preferințele fiecăruia.
Bogate în minerale și vitamine
Consumul pastelor făinoase oferă organismului nostru o cantitate semnificativă de minerale precum mangan, fier, fosfor, cupru, magneziu și zinc. De asemenea, unele paste făinoase sunt îmbogățite și cu vitamina B, mai ales cele fabricate din cu făină integrală.
Atenuează starea de tensiune psihică
Glucidele din pastele făinoase, combinate cu proteine, ajută la atenuarea stării de tensiune psihică. Stresul, cea mai întânită problemă în zilele noastre, determină creierul să folosească cantități considerabile din substanțele chimice responsabile pentru echilibrul mental.
Sursă de energie
Pastele făinoase sunt bogate în carbohidrați, responsabili pentru aportul enregetic necesar.
Carbohidrații, care trebuie să constituie 55% din alimentația noastră, se mai găsesc și în pâine, orez și paste.Rețetă de cataif cu fidea
Ingrediente
- 250g fidea
- 400ml lapte
- 10g unt
- 1 plic zahăr vanilinat
- 100-120g zahăr
Mod de Preparare:
Pentru început, pune fideaua într-o oală cu apă clocotită și las-o la fiert timp de aproximativ 15 minute. Ulterior, alege o tavă încăpătoare, unge cu unt baza acesteia și după adaugă fideaua. Pune la cuptor timp de aproximativ 25 de muinute. După primele 15 minute se amestecă fideaua pentru a o aduce la suprafaţă pe cea mai puţin coaptă.
Cât timp fideaua se coace, pune într-o cratiță 400 ml de lapte cu 100g de zahăr şi 1 pliculeţ de zahăr vanilinat. Amestecă totul constant în timp ce se află pe foc. Când fideaua s-a copt și prezintă un strat maroniu pe suprafață, se se toarnă peste laptele fierbinte.