Află cât timp se fierbe lintea și ce spun nutriționiștii despre una dintre cele mai versatile legume de pe piață.
Lintea este o plantă leguminoasă, ale cărei semințe sunt comestibile.
Lintea diferă în funcție de culoarea semințelor(acestea pot fi galbene, verzi, roșii sau negre), de dimensiune și de timpul de fierbere.
Specialiștii ne recomandă să introducem lintea în regimul nostru alimentar, întrucât are numeroase beneficii, o găsim pe rafturile magazinelor, dar și în piețe, indiferent de lună și este foarte ușor de gătit.
Beneficiile consumului de linte
Citeste si: Cât timp se fierbe ficatul de curcan. Pregătește cea mai fragedă carne de curcan
Citeste si: Cât timp fierbe NĂUTUL. Care este secretul pentru acestă leguminoasă?
„Lintea este o sursă excelentă de minerale, precum fosforul, fierul, zincul şi magneziul.
Cei care doresc să scadă în greutate trebuie să consume linte, deoarece aduce în organism minerale importante, vitamine din complexul B, proteine complete fără aport de grăsimi.
Lintea are proprietăţi hipocolesterolemiante prin conţinutul său de fibre.
Fibrele solubile pot ajuta totodată la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge.
De asemenea, fibrele solubile formează o substanţă ca un gel în tractul digestiv, favorizand tranzitul şi secreţia biliară.
Lintea creşte nivelul de energie din organism prin completarea rezervelor de fier. Femeile aflate la menstruaţie prezintă riscul de deficit de fier, care poate fi suplinit prin consumul de linte în această perioadă.
Prin conţinutul în zinc şi magneziu, lintea stimulează sistemului imunitar şi accelerează vindecarea rănilor.
Prin proprietăţile sale sanogene, lintea poate participa la creşterea capacităţii de atenţie şi memorare."- Florin Ioan Bălănică, medic nutriționist.
Cât timp se fierbe lintea
Citeste si: Cât timp se fierbe fasolea boabe. Ce beneficii are fasolea
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Cu ce se curăță burtă de porc. Ce aliment poți folosi pe curățare?
Se alege lintea cu atenţie, astfel încât boabele să fie nepătate și se spală bine cu apă rece.
Pentru a prepara o masă sățioasă, avem nevoie de 300 de grame de linte verde şi de o cană şi jumătate de supă de legume.
Se pune pe foc și se adaugă o linguriță de ulei, ceapă, puțin morcov ras, usturoi, ghimbir, sare și piper.
Sarea se adaugă după fierbere pentru ca lintea să nu se înmoaie prea tare.
Atenție! După ce dă în clocot, se acoperă cu un capac și se lasă la fiert la foc mic, doar 25 de minute, pentru a evita transformarea boabelor într-o pastă cu aspect de piure.
Lintea poată fi folosită pentru salate sau alte preparate cum ar fi garnitura de legume, orezul sau quinoa.
Din linte se pot prepara și supe creme care, pe lângă faptul că sunt foarte sănătoase, au un gust delicios.
În perioadele de post, din boabele de linte se pot prepara cele mai gustoase chifteluțe fără carne.
Timpul de fierbere diferă în funcție de culoarea semințelor de linte:
* lintea galbenă- 35 de minute;
* lintea verde- 25 de minute;
* lintea roșie- 10-15 minute;
* lintea neagră- 45 de minute.
Nutriționiștii susțin că toate tipurile de linte sunt sănătoase și hrănitoare. „Toate sunt sănătoase pentru că fiecare culoare înseamnă un alt conținut de polifenol. E bine să ne aducem aminte de toate culorile si să le variem în dieta noastră, să facem o supa cremă de linte roșie, să facem o tocăniță cu morcov și cu ardei grași de linte maro, e bine să folosim linte beluga într-o salată și să avem varietate.
În acel bob există și carbohidrați, glucide, există și fibre, deci carbohidrații sunt lenți, dar există și un conținut mare de proteine, o ceașcă de linte conține aproximativ 18 grame de proteine și se aseamănă astfel, cu o sursă majoră de proteine precum carnea".- Ruxandra Plesea
Trei rețete delicioase preparate din linte verde, neagră și roșie
Tocăniță de linte verde cu carne de curcan
Se taie un piept de curcan în bucăți potrivite și se prăjesc în ulei fierbinte, până capătă o culoare aurie.
Se adaugă 2 morcovi mici rași pe răzătoare, broccoli fiert și o ceșcuță de apă și se lasă la foc mediu timp de 5 minute. Apoi, se adaugă 250 de grame de linte fiartă în prealabil și se lasă amestecul la foc mic, încă 10 minute.
La sfârșit, se adaugă pastă de tomate, sare, boia și cimbru, iar pe deasupra se presară pătrunjel.
Se servește fierbinte, cu mămăliguță caldă și ardei iute.
Citeste si: CITEȘTE: Cu ce poți înlocui pâinea
Salată de linte neagră, roșii, ardei, ridichi și rucola
Se lasă lintea neagră aproximativ 12 ore în apă, ca să fiarbă mai repede.
Se fierbe împreună cu 3 lingurițe de fenicul pudră
timp de aproximativ 40 de minute, după care se scoate cu o spumieră, se scurge și se lasă la răcit.
La final, se amestecă cu roșiile și ridichile tăiate uniform și cu ardeii și rucola, tăiate fâșii. Se adaugă puțin ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare și piper.
Se servește rece.
Citeste si: Ce feluri de mâncare mai poți prepara din linte, pe lângă celebra supă
Chifteluțe din linte roșie cu sos alb
Se fierbe o cană de linte roșie timp de 15 minute, după care se stoarce și se pasează cu o furculiță.
Se pune într-un bol și se amestecă cu o ceapă tăiată mărunt, o linguriță de fulgi de drojdie, un ou, 3 căței de usturoi pisați, pesmet, mărar, sare și piper.
Produsul final trebuie să fie lipicios și ușor de modelat. Se formează chifteluțe rotunde care se dau prin pesmet, apoi se prăjesc în ulei încins, în jur de 2 minute pe fiecare parte.
Sosul alb se prepară din 300 de grame de smântână, 2 linguri de făină, usturoi granulat, sare și piper alb.
Se amestecă făina cu puțină apă fierbinte, astfel încât să nu apară cocoloașe, se adaugă smântâna și condimentele.
Sosul astfel obținut se lasă pe foc timp de câteva minute, amestecând continuu.
Preparatul se servește cald.
Citeste si: Cum se face mâncarea de prune uscate. Este excelentă pe timp de post