Cât timp se fierbe macroul. “Nicio masă fără pește”

Cât timp se fierbe macroul. “Nicio masă fără pește”

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase alimente. Însă știați toate beneficiile pe care le oferă organismului nostru?

Aflați din rândurile următoare nenumăratele beneficii pe care le are carnea de pește, pentru cât timp puteți fierbe macroul, dar și o rețetă gustoasă din care vă veți bucura de cea mai fragedă carne de pește.

 

Consumul de carne de pește

Carnea de pește este atât de bună și de sănătoasă, încât aceasta este recomandată atât în cazul în care vă doriți să slăbiți sau să aveți o alimentație sănătoasă din punct de vedere nutrițional, cât și dacă vă doriți să găsiți o alternativă sănătoasă la alte tipuri de carne, mai puțin benefice pentru organism.

Se recomandă să consumați cam 2-3 porți de pește pe săptămână. Acest tip de carne are nenumărate beneficii, începând de la sursă excelență pe care o deține, de acizi grași esențiali Omega-3 și Omega-6, continuând cu vitaminele (A, B12, D și E), proteinele și terminând cu mineralele (potasiu, fier, iod, fosfor și seleniu).

[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: Cât timp se fierb cartofii pentru salată orientală. Pregatește cea mai gustoasă salată

 

Alte beneficii ale cărnii de pește

Dacă alegeți să consumați regulat pește, atunci aflați că poate contribui la prevenirea osteoporozei, datorită faptului că deține în compoziția sa vitamina D care îmbunătățește sănătatea oaselor.

Acesta fiind unul dintre puținele alimente care conține această vitamină.

De asemenea, poate să prevină și anemia datorită cantității de fier pe care o conține carnea de pește. În aceeași măsură poate ajuta și la prevenirea cancerului cu până la 50%, datorită acizilor grași esențiali Omega-3. Totodată, persoanele care consumă pește se vor feri de inflamații datorită substanțelor cu efect antiinflamator pe care le conține. În plus, carnea de pește vă poate preveni și de boala Alzheimer, datorită acizilor grași polinesaturați.

Totodată, carnea de pește poate mări aportul de calciu din organism, tocmai pentru că deține în compoziția sa o sursă bogată de calciu care contribuie și la sănătatea oaselor, dar și a danturii. S-a dovedit și faptul că această carne de pește poate accelera arderile, datorită iodului pe care îl are în compoziție.

[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: Cât timp se fierbe ficatul de curcan. Pregătește cea mai fragedă carne de curcan

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

 

Cât timp se fierbe macroul

Atât macroul, cât și alte tipuri de pește care urmează să fie preparat, trebuie să fie proaspăt. După ce l-ați curățat de solzi, l-ați spintecat și l-ați golit de intestine, îl spălați bine cu apă rece, îl uscați cu un prosop curat, îl condimentați și îl lăsați timp de o oră, pentru a-și lua ingredientele și pentru a se întări.

Apoi într-un vas, veți pune macroul la fiert, împreună cu toate condimentele pe care le utilizați în mod normal (sare, boabe de piper, foi de dafin, zarzavat etc.). În cazul în care ați ales un macrou mai mic, timpul de fierbere este de  aproximativ 10 minute, iar în cazul în care ați ales un macrou mai mare, timpul de fierbere va crește, ajungând la  aproximativ 30 de minute.

[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: Cât timp fierbi corect un OU. “Oul este cu siguranță alimentul vedetă al unui mic dejun sănătos.

 

Rețetă de Macrou la cuptor

Ingrediente

Veți avea nevoie de următoarele ingrediente : 2 bucăți de macrou, 4 căței usturoi (zdrobiți), o jumătate de lingură de sare, 2 linguri boia de ardei dulce, 4 linguri ulei măsline, puțin piper, o foaie dafin, puțin coriandru măcinat, o lingură suc de portocală și coaja de la o portocală (opțional).

Mod de preparare

Primul pas pe care trebuie să îl faceți este să spălați peștele și să îl filați. Apoi amestecați toate ingredientele într-un castron, pentru a se obține o pastă. Într-un alt castron, adăugați peștele, iar peste el pasta care a rezultat din ingrediente, pentru a se încorpora cu peștele. Apoi vom da peștele la rece timp de cel puțin 3 ore. Se recomandă să îl pregătiți cu o seară înainte, ca a doua zi să îl pregătiți direct.

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius. Într-o tavă, așezați hârtie de copt și așezați peștele cu pielea în jos, iar cu ajutorul unei linguri puneți pasta deasupra peștelui, apoi dați la cuptor conținutul, timp de 20 de minute. Iar rețeta este gata!

Citește și: Bianca Mândru, schimbare radicală de look. Cum arată fosta concurentă de la ”Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: "Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial- stirilekanald.ro

Se poate servi alături de mămăligă, cartofi sau salată. Poftă mare!

Ce spun nutriţioniştii despre consumul de peşte

[Sursa foto: unsplash]

"Dacă nu reușiți să slăbiți cu carne, încercați cu pește.

Deși în nutriție termenul “carne” se referă la orice tip de țesut muscular de origine animală, în practică există o percepție diferită pentru carne și pește. Și la capitolul recomandări lucrurile stau diferit, acolo unde consumul de carne ar trebui redus, consumul de pește trebuie mărit. Nici chiar dictatura de tristă amintire nu a ajuns la performanța “nicio masă fără pește”, deși ar fi spre binele nostru!

Dacă la capitolul “carne” suntem mai degrabă în situația de a face exces, consumul de pește în România are unde să crească- un obiectiv realist ar fi să ajungem să mâncăm pește măcar de 2-3 ori/săptămână, indiferent ce tip de pește alegem. Aveți nevoie de argumente pentru asta? Țineți cont de faptul că și sănătatea și silueta ar avea de câștigat.

Cum de reușesc peștele și carnea să fie atât de asemănătoare și, totuși, atât de diferite? Simplu fapt că peștii trăiesc în apă iar animalele pe uscat nu cred să explice diferențele atât de mari dintre aceste produse- ambele surse de proteine de calitatea întâi. Deși e vorba de proteine complete, culmea e că cele din pește se digeră mai ușor, nu au colagen. Și la capitolul grăsimi peștele este superior cărnii, din simplul motiv că are preponderent acizi grași mononesaturați plus Omega 3, spre deosebire de carne unde predomină grăsimile săturate. Despre minerale nu mai vorbim, mediul acvatic va fi întotdeauna mai bogat în oligoelemente față de mediul terestru.

Încă de la diversificarea alimentației,  peștele este bine de introdus în dieta celor mici înainte de carnea roșie. La copii peștele este esențial în dezvoltarea optimă a creierului și în maturare a funcției vizuale. Inclusiv în caz de alergii alimentare sau intoleranțe, tot peștele este cea mai sigură sursă de proteine. La pubertate și în adolescență avem în pește un aliat când vine vorba de grăsimi esențiale și vitamine liposolubile necesare creșterii,  sintezei de hormoni și dezvoltării masei osoase și musculare. Pentru adulții care țin la siluetă și vor să scape de kilogramele în plus, peștele este soluția acolo unde carnea la grătar cu salată nu mai dă rezultate. La același număr de calorii consumate, combinația de proteine și grăsimi din pește pot debloca metabolismul, elimină inflamația din organism și intensifică arderile. Când vine vorba de piele frumoasă, ameliorarea celulitei și protecție împotriva îmbătrânirii, cine credeți că vă ajută? Ați ghicit, tot peștele. Adăugați la asta efectul protector hepatic și cardiovascular plus imunomodulator, ca să obțineți un tablou complet al beneficiilor pe care consumul de pește le are pentru sănătate.

Ce fel de pește, veți întreba? Orice fel-cu cât mai diferit, cu atât mai bine: și slab (doradă, păstrăv) și gras (macrou, scrumbie), și autohton (somn) și de import (ton), și de captură (șprot, hamsie) și de crescătorie (somon), și proaspăt (guvizi) și congelat (cod), și mic (sardine) și mare (rechin)- pește să fie!! Decât să ne pierdem în detalii și să căutăm peștele perfect, este mai important să consumăm pește. Dați la o parte toate miturile și prejudecățile legate de pește, alegeți speciile care sunt pe gustul vostru, gătiți-l cât mai simplu și mâncați-l cât mai des!

Este varianta perfectă pentru o masă “de slăbit”, pus lângă legume sau peste o salată. Adăugați puțin orez sau niște cartofi și veți avea o farfurie ideală, pentru cei care fac sport și au nevoie de masă musculară. În sezonul rece puneți bază pe ciorba de pește și pe gătitul la cuptor, iar pentru la vară nu uitați de saramură și pește la grătar. Iar dacă toate astea nu v-au convins, nu-mi rămâne decât să vă ispitesc cu o porție de pește prăjit și mujdei de usturoi- irezistibil de delicios!", a precizat nutritionistul Mihaela Bilic pe contul de Facebook.

Citeste si: Cât timp se fierbe fideaua. Pregătește cea mai bună rețetă de cataif cu fidea



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

Cât timp se fierbe ficatul de curcan. Pregătește cea mai fragedă carne de curcan

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Filmul crimei din Bacău, în cazul fetei de 18 ani ucise de un vecin în timp ce încerca să-și salveze frățiorii mai mici

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Oana Ciocan, primele declarații despre relația cu Jador: "E foarte trist!" Care este, de fapt, adevăratul motivul pentru care s-au despărțit?

Un om amărât, nu merita să-l împuște pentru o căruță cu lemne" Românul împușcat în cap de polițiștii bulgari se zbate între viață și moarte