Află cum se prepară sfecla roșie. Ce beneficii are sfecla roșie pentru organism
Sfecla roșie este o plantă care se cultivă pentru rădăcina sa, având diverse forme, turtită sau rotundă, ovală sau sferică, spectrul de culori cuprinzând nuanțe de la roșu aprins până la bordo. Sfecla roșie este o sursă importantă de vitamina B2, fiind extrem de bogată în substanțe care măresc hemoglobina în sânge.
Sfecla roșie poate fi preparată în două moduri: coaptă la cuptor sau fiartă în apă.
„Ați auzit cu siguranță de sucul de sfeclă roșie care se crede/se zice că ar vindeca până și cancerul. Este sfecla un superaliment? Departe de a fi miraculoasă, fără îndoială sfecla este foarte sănătoasă.
În primul rând, are foarte mult potasiu (300mg/100g), care scade tensiunea arterială, inflamația, edemele și retenția de lichide din corp. Apoi conține mulți antioxidanți (de unde și rolul anti-cancer), reprezentați de flavonoide și compuși fenolici.
Citeste si: CITEȘTE: Cu ce poți înlocui CARNEA. Alege un al aliment sănătos că înlocuitor
Citeste si: CITEȘTE: Cât timp se fierbe BROCCOLI. Beneficiile consumului de broccoli
Cum se fierbe sau coace sfecla roșie
Timp de preparare
10- 15 minute
Timp de gatire
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
60- 70 minute
Timp Total
1 ora 20 minute
Portii: 1 kg de sfeclă roșie
Ingrediente
- 1 kg sfeclă
- 60 g zahăr
- un varf de sare
Cum și cât se fierbe sfecla roșie în apă, într-o oală obișnuită
După ce ați spălat sfecla, așezați-o într-o oală obișnuită și turnați apă rece peste ea, astfel încât nivelul apei să fie cu maxim două degete peste legumă.
Când apa atinge punctul de fierbere, trebuie să lăsați sfecla pe foc timp de aproximativ 30-50 de minute. Testați apoi cu scobitoarea fiecare sfeclă în parte. În funcție de rezultate, puteți să mai lăsați pe foc sfecla maxim 10-15 minute.
Cum și cât se coace sfecla roșie la cuptor
Așa cum am menționat la început, sfecla roșie poate fi coaptă în cuptor. Acesta se va preîncălzi la o temperatură de 200 de grade. Sfecla se așază, în general, pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și se introduce în cuptorul încins.
Sfecla se va coace timp de aproximativ 30-60 de minute, în funcție de dimensiunile sale.
În cazul unor sfecle cu diametrul de 12 cm, veți seta cuptorul la 60 de minute. Acestea trebuie coapte până încep să se înmoaie și se pot testa cu furculița.
Ulterior, sfecla se scoate din cuptor și se decojește. Sfecla coaptă are o aromă mult mai puternică decât cea fiartă.
Citeste si: NOTEAZĂ: Cât timp se fierbe răcitura. Cum gătești piftia perfectă
„Sfecla e bogată în provitamina A (betacaroten) și luteină cu rol în vederea nocturnă, dar și în creșterea oaselor și dinților. Fiind o rădăcinoasă, are mulți nitrați care se transformă în organism în oxid nitric, ce are rolul de a crește rezistența la efort fizic și forța de contracție a mușchilor.
Crudă, fiartă sau coaptă, sub formă de salată, suc sau supă, ca fel de bază sau ca desert, sfecla este o legumă de toamnă care merită să primească un loc de cinste pe masa noastră. În cura detox sau pentru creșterea imunității, ca sursă de acid folic în sarcină sau ca sursă de fier în anemii, ca aliment antioxidant, antistres și revigorant, sfecla ajută chiar și la slăbit: are doar 35 cal/100g, un gust dulce care satisface nevoia de carbohidrați și dă sațietate pentru mult timp. Și datorită conținutului mare de fier și fibre, are un ușor efect laxativ.
Iar dacă vă e lene să o fierbeți/coaceți, există de cumpărat gata preparată”, a scris pe Instagram Mihaela Bilic.
Citeste si: DESCOPERĂ: Turtă dulce de casă. 4 rețete delicioase