Cu toate că nu multe persoane preferă spanacul, este bine să știm că are o mulțime de beneficii pentru organism! Află cât timp se fierbe spanacul și cum îl poți prepara în cea mai gustoasă și simplă rețetă din câte există.
Spanacul se află în fruntea listei cu cele mai benefice alimente pentru organismul nostru, însă nu este preferat de mulți dintre noi, în special de copii. De câte ori nu ai gătit o rețetă cu spanac și ai văzut că cei mici îl dau la o parte sau nici măcar nu se uită la el? Pentru acest lucru am venit cu o soluție, mai exact o rețetă cu spanac pe care cu siguranță copii o vor adora! Iată cât timp se fierbe spanacul și ce alte ingrediente minune ai mai putea folosi pentru a-i face pe cei mici să
Spanacul are o mulțime de proprietăți terapeutice, iar din acest motiv terbuie să fim foarte atenți la cum îl păstrăm în frigider. Cea mai importantă este codița acestuia, care trebuie să fie tare și suculentă, de un verde crud. La capitolul valori nutriționale, 100 de grame de spanac conține nu mai puțin de 23 de calorii, 2,9 grame de proteine, 3,6 grame de carbohidrați 0,4 grame de zahăr 2,2 grame de fibre 0,4 grame de grăsimi.
De asemenea, spanacul reprezintă și o sursă importantă de vitamine și minerale precum: vitamina A, vitamina C, vitamina K, vitamina B9, fier și calciu, toate fiind esențiale pentru o bună funcționare a organismului.
Citeste si: NOODLES: Cât timp se fierb
Beneficiile spanacului
Spanacul combate celulele canceroase
Fitonutrienții pe care îi conține spanacul protejează organismul împotriva celulelor canceroase.
Antioxidanții, cunoscuți sub numele de luteină, au proprietăți antiinflamatorii, reducând astfel riscul de dezvoltare a celulelor canceroase. De asemenea, și cantitatea considerabilă de clorofilă din spanac are efecte anti-cancerigene. Cercetătorii sunt de părere că această substanță favorizează legarea hidrocarburilor de aflatoxine și de moleculele hidrofobe, răspunzătoare de apariția celulelor canceroase.Benefic pentru sănătatea oaselor
Potrivit studiilor unor cercetători din Statele Unite, o sigură cană de spanac gătit conține 987% din necesarul zilnic de vitamina K și 39% din necesarul de magneziu.
Este cunoscut faptul că vitamina K joacă un rol important în menținerea sănătății oaselor, astfel că poate reduce riscul fracturilor, lucrând împreună cu vitamina D la creșterea densității osoase și la menținerea în limite normale a nivelului de calciu dn organism.Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: CITEȘTE: Cât timp se fierbe grișul
Consolidează sănătatea sistemului nervos
Nu degeaba medicii recomandă introducerea spanacului în dieta nostră. Potasiul și acidul folic din spanac oferă numeroase beneficii neurologice persoanelor care îl consumă în mod regulat. Specialiștii au ajuns la concluzia că o cantitate de doar 100 de grame de spanac crește capacitatea de memorare și învățare.
Spanacul ajută la menținerea sănătății pielii și părului
Foarte bogat în vitamina A, spanacul este esențial pentru producția de sebum care menține părul hidratat. Vitamina A este benefică și pentru creșterea și menținerea sănătății tuturor țesuturilor, inclusiv pentru păr, piele și unghii. De asemenea, în compoziția spanacului se găsește și vitamina C, o altă substanță foarte importantă în special pentru sănătatea tenului. Aceasta stimulează producția de colagen care regenerează celulele și menține elasticitatea pielii.
Benefic în cazul pacienților cu diabet
Spanacul conține acid alfa-lipoic, un antioxidant foarte puternic ce s-a dovedit a fi de ajutor în reducerea nivelului de zahăr din sânge. Mai mult, reduce efectele neuropatiei periferice, mai exact amorțeala și slăbiciunea apărute la nivelul mâinilor și picioarelor la pacienții care suferă de diabet. Un studiu arată că 600 mg de acid alfa-lipoic, consumat în fiecare zi timp de 5 săptămâni, reduce considerabil simptome neuropatice, precum dureri și amorțeală la nivelul membrelor inferioare.
Citeste si: CITEȘTE: Cât timp fierb perișoarele
Rețetă cu piure de spanac și piept de pui
- 1 kg spanac (frunze verzi crude)
- 250 ml lapte sau smântână
- 2 linguri de faină
- sare și piper după gust
- 2-3 căței de usturoi
- 4 linguri ulei
Mod de preparare:
Pentru început, punem o oală mare cu apă la încălzit. Până când apa dă în clocot ne ocupăm de spălarea frunzelor de spanac. Ulterior, după ce apa a început să fiarbă, punem spanacul și lăsăm aproximativ 5 minute să se opărească. După ce a fiert, stoarcem apa și îl tocăm cu ajutorul unui cuțit. În paralel, încingem uleiul și prăjim usturoiul tăiat mărunt într-o tigaie. Adăugăm spanacul și amestecăm aproximativ 2 minute.
Ulterior, punem făina într-un bol și adăugăm puțin câte puțin laptele sau smântâna, iar mai apoi turnăm câte un pic din compoziție peste spanac. Totul trebuie amestecat constant.
Se poate servi cu piept de pui la grill, cu multe condimente, sau șnițel de pui, după preferințe.