Cunoscută și sub denumirea de măcriș de grădină sau dragomir, ștevia este des folosită în preparatele românești, în special în ciorbe. Are o mulțime de proprietăți și beneficii pentru organism, crește aproape peste tot în România, iar prețul de vânzare este foarte mic. Află cât timp se fierbe ștevia și cum poți prepara cea mai bună și simplă rețetă folosind această plantă minune.
Ștevia,
Citeste si: Cât timp se fierbe varza de Bruxelles. Care este secretul?
Beneficii ștevie
Ștevia crește de regulă spontan și are o mulțime de proprietăți terapeutice și beneficii asupra organismului. Această plantă are un conținut bogat în vitamine și minerale, printre care: vitamina C, vitamina A, vitamina E, vitamina K, potasiu, magneziu, calciu și zinc.
Întărește sistemul imunitar
Datorită conținutului ridicat de vitamina C, ștevia este un antiinflamator și antibacterial natural foarte important, pe care ar trebui să îl folosim mai des. Gătită în diferitele feluri de mâncare, ștevia își va pierde din proprietăți, motiv pentru care medicii o recomandă crudă, în salate.
Ajută la tratarea afecțiunilor pielii
Multe persoane zdrobesc ștevia, iar mai apoi o folosesc pe post de compresă pentru tratarea infecțiilor de la nivelul pielii. Pentru că are un conținut semnificativ de vitamina C și vitamina A, ștevia va fi foarte eficientă în tratarea diferitelor răni.
Laxativ natural
Ștevia are efecte purgative dacă este consumată în mod regulat. Aceasta combate constipația, curăță colonul și reglează tranzitul intestinal. De asemenea, ștevia echilibrează organismul din punct de vedere electrolitic, fiind o sursă bogată de magneziu și potasiu.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Ameliorarea asteniei de primăvară
Cantitatea de minerale şi vitamine din ştevie poate ajuta în ameliorarea asteniei de primăvară. Pentru că are un conţinut moderat de zaharuri, ştevia poate regla nivelul zahărului din sânge şi poate îndepărta pofta de dulciuri, dar şi senzaţia de foame.
Tratarea anemiei
Pe lângă vitaminele C și A, care ajută sistemul imunitar, ștevia conține foarte mult fier, de aceea se recomandă în tratarea anemiei. De asemenea, aceasta are și un conținut ridicat de antioxidanți, despre care se știe că au capacitatea de a combate stresul și de a preveni instalarea bolilor.
Citeste si: Cât timp se fierbe quinoa. Care este secretul?
Cât timp se fierbe ștevia
Ca în cazul multor plante care cresc de regulă spontan, pe marginea drumului și în aproape fiecare grădină, și la ștevie trebuie să avem grijă de unde provine, asta înainte de a o lua acasă și a o prepara. Pentru a profita la maximum de toate proprietățile sale, este important să oconsumăm crudă, în salate.
Foarte important este locul în care a crescut ștevia! Este de la sine înțeles faptul că nu este indicat consumul acesteia în cazul în care a crescut în locuri poluate, spre exemplu.
Cât despre modul de preparare, totul este foarte simplu! Frunzele de ștevie se curăță bine de praf în apă rece, iar mai apoi se lasă la scurs. Într-o oală adăugăm apă, în funcție de cantitatea de ștevie pe care vrem să o pregătim, iar mai apioi o punem pe foc. Abia când a început să clocotească apa putem adăuga și frunzele, timpul de fierbere fiind între 8 și 10 minute.
Citeste si: Cât timp se fierb CREVEȚII. Care este secretul gospodinelor?
Ciorbă de ștevie
Ingrediente:
- 3-4 legături ștevie
- o legătură ceapă verde
- 2 morcovi
- 2 linguri pastă de tomate
- 2 linguri borș pudră
- o legătură leuștean
- sare și piper după gust
Mod de preparare:
Pentru început, punem o cratiță cu apă la fiert și curățăm frunzele de ștevie. Le adăugăm în oală după ce apa a început să clocotească și o lăsăm timp de 10 minute. După ce frunzele de ștevie și-au schimbat culoarea le scotem din apă și le punem într-o strecurătoare.
Ulterior, călim ceapa verde și după punem morcovul tocat mărunt. Lăsăm legumele la călit câteva minute, după care adăugăm și ștevia tocată. După ce acestea s-au călit, adăugăm un litru și jumătate de apă caldă, sare și piper după gust.
Lăsăm ciorbă de ștevie la fiert aproximativ un sfert de ora, la foc mediu. Adăugăm două linguri cu paste de tomate și două linguri cu praf de borș. Lasam ciorba sa mai fiarbă înca 5-10 minute și apoi o luăm de pe foc.