Varza de Bruxelles este unul dintre alimentele care nu se regăsește foarte des în alimentația multor persoane. Însă știați câte beneficii vă poate aduce organismului?
Aflați din rândurile următoare ce este mai exact varza de Bruxelles, care sunt nenumăratele beneficii ale acesteia, dar și care este timpul potrivit de fierbere. În plus, descoperiți și o rețetă numai bună de preparat, de care sigur vă veți bucura cu siguranță.
Ce este varza de Bruxelles
Varza de Bruxelles reprezintă leguma care face parte din familia cruciferelor, cea în care regăsim și broccoli, varza kale, conopida și varza.
Odată ce veți începe să consumați varză de Bruxelles, veți beneficia de nenumărate avantaje asupra sănătății, dar și a siluetei, datorită vitaminelor, mineralelor, proteinelor și a carbohidraților din compoziția sa.
Citeste si: Cât timp se fierb crenvurștii. Care este secretul pentru a nu se sparge
Beneficiile consumului de varză de Bruxelles
La aproximativ 100 de grame de varză de Bruxelles, aceasta poate aduce organismului doar 43 de calorii, 0 grame de grăsimi, 9 grame de carbohidrați (2.3 grame de zaharuri și 3.8 grame de fibre) și peste 3 grame de proteine.
Totodată, organismul va primi și 195% din doza zilnică recomandată de vitamina K, 125% de vitamina C și peste 10% de vitamina A, vitamina B6, folați, potasiu și mangan.
Datorită sulforafanului pe care varza de Bruxelles îl are în compoziția sa, acesta protejează organismul de acțiunea radicalilor liberi, prin urmare, previne apariția cancerului esofagian, de prostată, pancreatic și a celui de piele.Carența care se află în vitamina K din varza de Bruxelles, asigură sănătatea oaselor, datorită faptului că poate îmbunătăți nivelul de absorbție al calciului. Totodată, varza de Bruxelles făcând parte din categoria legumelor verzi, aceasta reprezintă și o sursă bogată de antioxidanți, care au rolul de a regla glicemia.
Acești antioxidanți, în acest caz altfel spus acizi alfalinoleici, au efecte benefice asupra secreției de insulină, prevenind stresul oxidativ. De asemenea, aceste substanțe pot reduce semnificativ riscurile de neuropatie diabetică periferică (degradarea celulelor nervoase de la membrele inferioare).Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Vitamina C se regăsește în strânsă legătură și cu sănătatea ochilor, jucând un rol foarte important în protejarea vederii de efectele nocive ale razelor ultraviolete.
Citeste si: Cât timp se fierb CREVEȚII. Care este secretul gospodinelor?
Cât timp se fierbe varza de Bruxelles
Varza de Bruxelles se poate prepara în nenumărate moduri, printre care și sote, la cuptor sau fiartă. În cazul în care alegeți să o preparați sub formă fiartă, veți avea nevoie doar de varza de Bruxelles, sare și piper.
Iar tot ce trebuie să faceți este să puneți apa la fiert cu puțină sare, timp în care veți spăla foarte bine varza de Bruxelles, în apă rece.
În momentul în care apa va ajunge în punctul de fierbere, veți adăuga și mugurii de varză și îi veți lăsa timp de aproximativ 10-15 minute la fiert. După ce a trecut acest interval de timp, veți scurge apa și veți condimenta varza de Bruxelles cu sare și piper.
Citeste si: Cât timp se fierbe quinoa. Care este secretul?
Rețetă de Pui cu varză de Bruxelles
Ingrediente
Veți avea nevoie de următoarele ingrediente: carne de pui (1 kg), unt (100 g), varză de Bruxelles (1,5 kg), cașcaval (100 g), făină (50 g), lapte (50 ml), smântână (200 g), suc de roșii (25 g), unt pentru ungerea formei și pentru gratinare, sare și piper.
Mod de preparare
Tot ce trebuie să faceți este să începeți prin spălarea puiului și tăierea acestuia în bucăți. Apoi îl veți condimenta, adăugând sare și piper și îl veți frige în jumătate din cantitatea de unt pe care o aveți. După ce ați fript puțin puiul, în untul care a rămas, căliți făina și stingeți cu laptele pe care l-ați amestecat cu smântâna și sucul de roșii. În acest conținut veți adăuga și carnea prăjită și o veți lăsa la fiert, timp de aproximativ 20 de minute.
Acum vom trece și la pasul următor, reprezentat de fierberea verzei de Bruxelles. O veți pune în apă cu sare, timp de 20 de minute, apoi o scurgeți bine și o veți așeza într-un vas de Yena, pe care l-ați uns înainte cu unt. Peste varza de Bruxelles, presărați cașcavalul ras și puneți câteva bucățele de unt. Tot conținutul se va gratina la cuptor, până va prinde o nuanță maronie.
Puteți servi carnea de pui prăjită, cu varza de Bruxelles gratinată, peste care veți mai adăuga 2-3 linguri de sos, iar rețeta este gata. Poftă bună!
Citeste si: Cura de slăbire cu semințe de floarea-soarelui. Slăbește 8 kilograme în 10-20 de zile