Află cât timp trebuie să fierbi zarzavatul.
Toamna, gospodinele pregătesc zarzavat pentru sezonul rece, pe care îl păstrează la borcan sau congelat.
Zarzavaturile si legumele se toacă și se pun la borcan, fiind folosite la ciorbe, supe sau tocănițe. Este o modalitate foarte bună de a conserva legume pe timp de iarnă.
De obicei, se folosesc roșii, ardei grași, morcovi, păstârnac, pătrunjel, țelină și altele.
În primul rând, acestea se curăță, se spală și se dau prin mașina de tocat.
Cât timp se fierbe zarzavatul pentru iarnă
Se decojesc roșiile și se taie cubulețe sau se dau prin mașina de tocat.
Citeste si: CITEȘTE: Cum să faci TIRAMISU fără mascarpone. Iată ce cremă trebuie să pui în schimb
Se amestecă foarte bine toate aceste ingrediente după care se pun la fiert într-o oală potrivită, la foc mic.
După ce zarzavatul a scăzut până când a devenit o pastă groasă, se ia de pe foc și se adaugă frunzele de țelină tocate marunt.
Se pune compoziția în borcane de sticlă, de 800 de grame, lăsând aproximativ 3 cm până la partea de sus a borcanului și se închid ermetic.
Se pun la sterilizat într-o cratiță mare cu apa până la nivelul umpluturii din borcan și se lasă la fiert timp de o oră.
Se poate prepara și la cuptor, însă nu este recomandat, întrucât există riscul ca zarzavatul să își schimbe gustul.
Citeste si: CITEȘTE: Cât timp se fierbe dulceața de gutui
La final, borcanele se lasă la răcit, în apa în care au fiert, apoi se șterg și se depozitează la loc răcoros.
De reținut:
- zarzavatul crud se fierbe în oală până când devine o pastă consistentă;
- borcanele închise ermetic cu zarzavat se fierb în cratița cu apă, timp de o oră.
Citeste si: DESCOPERĂ: Cât timp se fierbe carnea de vită la oala sub presiune
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Vă prezentăm o rețetă de zarzavaturi pentru iarnă, absolut delicioasă:
Ingrediente
- 2 kg ardei gras (kapia, gogosar- ideal e sa fie de toate culorile)
- 1 kg morcov
- 1 kg telina radacina
- 1 kg patrunjel, pastarnac radacina
-3 kg de verdeață (mărar, pătrunjel, leuștean)
Citeste si: CITEŞTE: Cât timp se fierbe mămăliga. Cum prepari cea mai bună mămăligă
„Aceste legume se schimba, puteti pune orice legume si in ce cantitate va doriti (nu ceapa sau rosii), pastrand proportia de 8+1 (legume+sare).
Cum se prepara vegeta de casa (la sare)
Legumele se spala, se curata, verdeata se alege, se spala, totul se sterge bine de apa, apoi se trec prin robot sau masina de tocat.
Se adauga sarea, se amesteca, se pune totul in borcane si se duc in camara. Nu necesita sterilizare si se mentine extraordinar de bine.
Se foloseste la orice fel de mancare, dar atentie mare: nu se mai pune sare la mancare.
Puneti din aceasta Vegeta (e sarata) si dupa ce da cateva clocote, gustati si atunci daca mai e nevoie, se mai pune sare.
Aceeasi Vegeta, dar fara sare, se poate pune la congelator, in pungute (se face suluri din folie de plastic, se pune Vegeta si se ruleaza, apoi se baga in congelator) sau se pot face cuburi – in tavitele pt gheata etc.
Sunt solutii diverse pentru a evita chimicalele din comert.
Citeste si: CITEȘTE: Ce este apa oligominerală și ce trebuie să știi despre ea
Va recomand sa cumparati de la tarani, legumele acelea micute si pline de pamant, romanesti, verdeata de la babutele care stau intr-un colt al pietei, fugarite de jandarmi si pietari. Asta daca nu aveti cum sa le culegeti din propria gradina.
Ca pret, va rog sa ma credeti ca mai mult vor costa probabil borcanele decat legumele, dar totul va costa probabil undeva la 20-30 ron si veti avea lejer 1 an.
Cat costa Vegeta in comert? Si cat la suta se lauda ca au legume? Ia faceti calculul cat e procentul de legume aici si cat costa. Iar gustul si sanatatea pe care le veti avea in farfurie… sunt fara pret!!!"- Gina Bradea.
Citeste si: CITEŞTE: Cât se fierbe sparanghelul. Beneficii pentru sănătate ale sparanghelului