Cât timp se fierbe ZARZAVATUL. Care este secretul?

Cât timp se fierbe ZARZAVATUL. Care este secretul?

Află cât timp trebuie să fierbi zarzavatul.

Toamna, gospodinele pregătesc zarzavat pentru sezonul rece, pe care îl păstrează la borcan sau congelat.

Zarzavaturile si legumele se toacă și se pun la borcan, fiind folosite la ciorbe, supe sau tocănițe. Este o modalitate foarte bună de a conserva legume pe timp de iarnă.

De obicei, se folosesc roșii, ardei grași, morcovi, păstârnac,  pătrunjel, țelină și altele.

În primul rând, acestea se curăță, se spală și se dau prin mașina de tocat.

Cât timp se fierbe zarzavatul pentru iarnă

Se decojesc roșiile și se taie cubulețe sau se dau prin mașina de tocat.

Citeste si: CITEȘTE: Cum să faci TIRAMISU fără mascarpone. Iată ce cremă trebuie să pui în schimb

Se amestecă foarte bine toate aceste ingrediente după care se pun la fiert într-o oală potrivită, la foc mic.

După ce zarzavatul a scăzut până când a devenit o pastă groasă, se ia de pe foc și se adaugă frunzele de țelină tocate marunt.

Se pune compoziția în borcane de sticlă, de 800 de grame, lăsând aproximativ 3 cm până la partea de sus a borcanului și se închid ermetic.

Se pun la sterilizat într-o cratiță mare cu apa până la nivelul umpluturii din borcan și se lasă la fiert timp de o oră.

Se poate prepara și la cuptor, însă nu este recomandat, întrucât există riscul ca zarzavatul să își schimbe gustul.

Citeste si: CITEȘTE: Cât timp se fierbe dulceața de gutui

[Sursa foto: PixaBay]

La final, borcanele se lasă la răcit, în apa în care au fiert, apoi se șterg și se depozitează la loc răcoros.

De reținut:

  1. zarzavatul crud se fierbe în oală până când devine o pastă consistentă;
  2. borcanele închise ermetic cu zarzavat se fierb în cratița cu apă, timp de o oră.

Citeste si: DESCOPERĂ: Cât timp se fierbe carnea de vită la oala sub presiune

Vă prezentăm o rețetă de zarzavaturi pentru iarnă, absolut delicioasă:

Ingrediente

- 2 kg ardei gras (kapia, gogosar- ideal e sa fie de toate culorile)

- 1 kg morcov

- 1 kg telina radacina

- 1 kg patrunjel, pastarnac radacina

-3 kg de verdeață (mărar, pătrunjel, leuștean)

Citeste si: CITEŞTE: Cât timp se fierbe mămăliga. Cum prepari cea mai bună mămăligă

„Aceste legume se schimba, puteti pune orice legume si in ce cantitate va doriti (nu ceapa sau rosii), pastrand proportia de 8+1 (legume+sare).

 

Cum se prepara vegeta de casa (la sare)

Legumele se spala, se curata, verdeata se alege, se spala, totul se sterge bine de apa, apoi se trec prin robot sau masina de tocat.

 

Se adauga sarea, se amesteca, se pune totul in borcane si se duc in camara. Nu necesita sterilizare si se mentine extraordinar de bine.

 

Se foloseste la orice fel de mancare, dar atentie mare: nu se mai pune sare la mancare.

Citește și: Este cod roșu de viscol! Rafale de peste 120 km/h și vizibilitate zero în zonele montane- kanald.ro

Citește și: Crimă șocantă de Crăciun! Un bărbat de 36 de ani, ucis într-un scandal cu peste 20 de persoane. Victima a fost lovită în zona capului de 4 persoane, inclusiv un minor de 14 ani, pe care nu îi cunoștea- stirilekanald.ro

 

Puneti din aceasta Vegeta (e sarata) si dupa ce da cateva clocote, gustati si atunci daca mai e nevoie, se mai pune sare.

 

Aceeasi Vegeta, dar fara sare, se poate pune la congelator, in pungute (se face suluri din folie de plastic, se pune Vegeta si se ruleaza, apoi se baga in congelator) sau se pot face cuburi – in tavitele pt gheata etc.

 

Sunt solutii diverse pentru a evita chimicalele din comert.

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: CITEȘTE: Ce este apa oligominerală și ce trebuie să știi despre ea

 

Va recomand sa cumparati de la tarani, legumele acelea micute si pline de pamant, romanesti, verdeata de la babutele care stau intr-un colt al pietei, fugarite de jandarmi si pietari. Asta daca nu aveti cum sa le culegeti din propria gradina.

 

Ca pret, va rog sa ma credeti ca mai mult vor costa probabil borcanele decat legumele, dar totul va costa probabil undeva la 20-30 ron si veti avea lejer 1 an.

 

Cat costa Vegeta in comert? Si cat la suta se lauda ca au legume? Ia faceti calculul cat e procentul de legume aici si cat costa. Iar gustul si sanatatea pe care le veti avea in farfurie… sunt fara pret!!!"- Gina Bradea.

Citeste si: CITEŞTE: Cât se fierbe sparanghelul. Beneficii pentru sănătate ale sparanghelului



Citește și:

Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie

Cât timp se fierbe burta prefiartă

TEST: Cât de darnic ești? Răspunde doar la aceste întrebări!

Boala cu care a fost diagnosticat Ion Drăgan. Artistul ar fi trecut prin mai multe operații dificile

CINE ESTE PERSOANA care face dezvăluiri sfâșietoare despre Ion Drăgan? Au vorbit cu puțin timp înainte ca artistul să moară... iar acum rupe tăcerea: "Mi-a mărturisit că...". Ca să nu existe loc de interpretări, momentul CONVERSAȚIEI a fost făcut public

Care este temperatura optimă pentru a coace un cozonac. Ce secrete au gospodinele pentru acest preparat

Andreea Mantea anunță numele primului finalist din „Casa iubirii”! Aflați cine va intra în marea finală în ediția de duminică, 28 decembrie, difuzată de la 16:00 și 19:00, la Kanal D

A murit cunoscutul om de afaceri gălățean, Corneliu Istrate