Află câtă apă trebuie să bei în funcție de greutatea pe care o ai și cât de importantă este hidratarea pentru sănătatea ta.
De ce este important să te hidratezi
1. Apa reglează temperatura corpului
Cantitatea de apă pe care o bem zilnic menține temperatura corpului.
Corpul pierde plasmă și electroliți atunci când este deshidratat, de aceea temperatura crește dacă nivelul apei din organism este scăzut.
,,O bună hidratare este esenţială pentru sănătate deoarece fiecare celulă din corp are nevoie de apă, hidratarea fiind vitală pentru funcţiile de bază ale organismului precum reglarea temperaturii corpului, tensiunii arteriale, buna funcţionare a celulei nervoase, realizarii digestiei.
2. Apa protejează țesuturile și măduva spinării
Fără o hidratare corespunzătoare, articulațiile își pierd elasticitatea, intervenind un disconfort la nivelul lor sau chiar artrită.
,,Apa actionează ca un lubrifiant pentru muşchi şi articulaţii, ajută la formarea lichidului articular şi prezervă activitatea normala a muşchilor.”- doctor Răzvan Costache.
Consumul de apă ajută la funcționarea optimă a articulațiilor și a măduvei spinării.
3. Apa creează saliva și menține sănătatea gurii
Saliva conține enzime tip mucus și electroliți care ajută la descompunerea alimentelor. Componenta sa principală este apa, iar lipsa acesteia creează așa-zisa ,,gură uscată", care poate apărea în mod natural odată cu înaintarea in vârstă sau în lipsa unei alimentații corespunzătoare.
Corpul nostru produce o cantitate suficientă de salivă, doar cu aportul corespunzător de lichide.
Citeste si: 6 moduri cool prin care poți să te răcorești vara
4. Apa ajută funcțiile cognitive ale creierului
Cercetătorii au constatat că hidratarea organismului este vitală pentru creier.
O cantitate insuficientă de apă afectează în mod negativ memoria și concentrarea:
,,Hidratarea adecvată este extrem de importantă pentru buna funcţionare a creierului. Când suntem bine hidrataţi, neuronii sunt alimentaţi cu nutrienţi şi sânge oxigenat, iar creierul funcţionează în parametri normali. Deshidratarea uşoară cu pierderea de până la 1-2% din greutatea corporală poate afecta capacitatea de concentrare. Pierderea de greutate corporală de peste 2% datorită deshidratării poate afecta abilităţile de prelucrare a informaţiei şi memoria de scurtă durată."- doctor Răzvan Costache.
Citeste si: De ce să nu mănânci pepene seara
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
5. Apa ajută la digestie
Mitul care spune „trebuie să bei apă după masă” a rămas în urmă. Specialiștii ne recomandă să consumăm apă înainte, în timpul și după masă pentru o digerare eficientă a alimentelor.
,,Un rol important îl are şi în digestia alimentelor si absorbţia nutrieţilor din tractul digestiv. Hidratarea insuficientă va încetini procesul digestiv şi deshidratarea cronica poate duce la constipaţie."- explică doctorul Răzvan Costache.
Citeste si: CITEȘTE: Dieta daneză de 13 zile. Plan alimentar
6. Apa ajută la reglarea tensiunii arteriale și la buna funcționare a inimii
7. Apa este esențială pentru rinichi
O bună funcționare a rinichilor este asigurată de o hidratare corespunzătoare. Astfel, apa ajută la eliminarea toxinelor din corp, asigurând buna funcționare a tractului urinar.
„Un aport adecvat de lichide este esential pentru a asigura funcţionarea rinichilor ajutând la eliminarea deşeurilor şi a substanţelor nutritive în exces prin urină. Rinichii unei persoane bine hidratate filtrează aproximativ 180 de litri de apă în fiecare zi, cea mai mare parte fiind resorbită pentru a preveni pierderile excesive de lichide."
Citeste si: 3 limite pe care să le stabilești cu tine însăți și cum să reacționezi atunci când nu le respecți
Câtă apă trebuie să bei zilnic în funcție de greutatea pe care o ai
„Apa este principalul constituent al organismului care reprezintă aproximativ 60% din greutatea corpului la barbaţii adulţi si 50-55% din greutatea corporală la femei. Organismul are nevoie de apă pentru a supravieţui şi funcţiona. Din cantitatea totală de apă consumată, de obicei 30% provine din alimente, iar 70% din băuturi, dar aceste procente pot varia foarte mult în funcţie de dietă."- doctor Răzvan Costache.
Citeste si: Remedii naturale pe care le poți folosi pentru a stimula creșterea părului
Pe zi, ar trebui să consumăm 6- 8 pahare de apă de 250 ml.
Petru a afla cantitatea exactă de apă utilă, se împarte greutatea corpului la 32.
De exemplu, o persoană care cântărește 72 de kilograme, are nevoie de 2,25 litri de apă pe zi.
Cum să nu uiți să te hidratezi
Vă prezentăm câteva trucuri care vă vor ajuta să vă hidratați corespunzător:
*Păstrează apa mereu la îndemână, oriunde te duci: la birou, în mașină, în geantă, prin casă etc.
*Prepară o băutură cu fructe. Toarnă într-un pahar apă plată sau minerală și adaugă felii de lămâie, portocală, kivi, ananas, struguri, mandarine, grepfruit sau plante aromatice cum ar fi mentă, ghimbir, coajă de portocală sau de lămâie.
*Mănâncă picant și vei simți nevoia să bei mai multă apă. Dacă nu ai probleme cu stomacul, poți consuma ardei iuți, piper, boia, curry și nu în ultimul rând, usturoi și ceapă.
*Utilizează tehnologia pentru a-ți aminti să bei zilnic apă. Folosește alarma telefonului (există aplicațiile Waterlogged pentru iPhone și Water Your Body pentru Android și iPhone) sau clasicele bilețele pe care le poți lipi de frigider, de laptop sau pe birou.
Consumă zilnic ceaiuri și supe care conțin o cantitate mare de apă.
Apa te ajută să slăbești, amintindu-ți acest lucru vei deveni motivat să consumi mai multe lichide.
Citeste si: Cum tratăm insolația fără medicamente. Tratamente naturiste