Tu știi câte ore de somn trebuie să ai pe noapte? Care este intervalul de timp în care este recomandat să dormi pentru un somn odihnitor.
Atunci când vorbim de un stil de viață sănătos, pe lângă rutina noastră de zi cu zi, mesele pe care le avem și stilul de viață deja format, la fel de importante sunt și orele de somn pe care le avem într-o noapte și felul în care alegem să ne odihnim. Chiar dacă anumite persoane se simt odihnite chiar și cu câteva ore de somn, mai ales spre dimineață, pentru buna funcționare a organismului în timp este necesar să avem anumite ore dormite, însă și un interval corect.
Câte ore trebuie să dormi, în funcție de vârstă
Citește și: Obiceiuri de dimineață la care trebuie să renunți. Renunță la aceste obiceiuri și începe ziua cu dreptul!
Citește și: 6 semne că în locuința ta există energii negative. Cum să îți cureți casa
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Chiar dacă cu toții știm că ar trebui să dormim cel puțin opt ore pe noapte, acest lucru este influențat, bineînțeles, și de vârsta pe care o avem. Cu siguranță un bebeluș nu va avea același program de somn ca un adult, astfel, trebuie să știi necesitățile corpului în funcție de fiecare vârstă în parte și să adaptezi atât pentru tine, cât și pentru cei din jurul tău, dacă ei depend de ajutorul unei persoane.
Cantitatea de somn de care ai nevoie ține foarte mult și de vârsta de sănătate. Copiii și adolescenții au nevoie de mai mult somn, pentru că organismul lor este în dezvoltare, iar creșterea are loc cât timp ei se odihnesc. Pentru bebelușii de până în trei luni, media orelor de somn este între 14-17 ore, iar cu cât cresc, de la 4 până la 11 luni, aceștia vor avea nevoie între 12-15 ore de somn.Care sunt cele mai bune ore pentru somn
Chiar dacă noi ne facem rutina pe care o respectăm în fiecare zi, organismul nostru are și el propria rutină după care funcționează, astfel că acesta simte când este obosit și când trebuie să se odihnească, la fel ca atunci când primim semnale că ceva se întâmplă în organismul nostru. Dacă dormiți cele șapte sau opt ore pe noapte, chiar și ora de culcare prea târzie sau trezitul spre ora prânzului nu vă vor ajuta să fiți mai odignit, ci, din contră, veți da peste cap întreg ritmul circadian, adică acel ciclu de aproximativ 24 de ore al tuturor proceselor din corp. Astfel, dacă respecți cele opt ore de somn pe noapte, trebuie să știi că adormitul spre dimineață nu te va ajuta, iar dacă îți dorești să-ți păstrezi memoria și atenția în perfectă stare pentru cât mai mult timp, indicat ar fi să adormi între 22:00 și 24:00.
Ce se întâmplă dacă dormi doar 6 ore pe noapte
Dacă te întreb ce se întâmpla atunci când dormi mai puține ore decât ar trebui, chiar și după 6 ore de somn, apar imediat efectele negative ale somnul insuficient. A doua zi te vei fii obosit și letargic, iar atenția asupra lucrurilor pe care le ai de făcut la locul de muncă, activitățile pe care le desfășori de zi cu zi sau la școală se va pierde. Dacă dormitul doar câteva ore pe noapte devine deja o rutină, după aproximativ o săptămână veți avea o nevoie insuportabilă de somn, iar percepția asupra realității va fi afectată și distorsionată. Cel mai bine ar fi să vă stabiliți priorități cu privire la sănătatea voastră și la calitatea vieții din timpul zilei prin orele de odihnă pe care le alegeți pentru voi.