Câte ore trebuie să dormi, de fapt. Care sunt cele mai bune ore de somn

Câte ore trebuie să dormi, de fapt. Care sunt cele mai bune ore de somn
Câte ore trebuie să dormi, de fapt. Care sunt cele mai bune ore de somn

Tu știi câte ore de somn trebuie să ai pe noapte? Care este intervalul de timp în care este recomandat să dormi pentru un somn odihnitor.

Atunci când vorbim de un stil de viață sănătos, pe lângă rutina noastră de zi cu zi, mesele pe care le avem și stilul de viață deja format, la fel de importante sunt și orele de somn pe care le avem într-o noapte și felul în care alegem să ne odihnim. Chiar dacă anumite persoane se simt odihnite chiar și cu câteva ore de somn, mai ales spre dimineață, pentru buna funcționare a organismului în timp este necesar să avem anumite ore dormite, însă și un interval corect.

Unii oamenii dorm prea puțin, în schimb, alții, dorm prea mult și se simt în continuare obosiți. Este momentul să îți creezi o rutină, iar dacă se poate, să respecți acel program la fel ca celelalte din timpul zilei. Este foarte ușor să-ți dai seama dacă noaptea este odihnitoare pentru tine, deoarece, dacă de-a lungul zilei nu ești obosit, acesta este un semnal în plus că faci ceea ce trebuie.

Câte ore trebuie să dormi, în funcție de vârstă 

Citește și: Obiceiuri de dimineață la care trebuie să renunți. Renunță la aceste obiceiuri și începe ziua cu dreptul!

Câte ore trebuie să dormi, de fapt.
Câte ore trebuie să dormi, de fapt.[Sursa foto: freepik]

Citește și: 6 semne că în locuința ta există energii negative. Cum să îți cureți casa

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Chiar dacă cu toții știm că ar trebui să dormim cel puțin opt ore pe noapte, acest lucru este influențat, bineînțeles, și de vârsta pe care o avem. Cu siguranță un bebeluș nu va avea același program de somn ca un adult, astfel, trebuie să știi necesitățile corpului în funcție de fiecare vârstă în parte și să adaptezi atât pentru tine, cât și pentru cei din jurul tău, dacă ei depend de ajutorul unei persoane.

Cantitatea de somn de care ai nevoie ține foarte mult și de vârsta de sănătate. Copiii și adolescenții au nevoie de mai mult somn, pentru că organismul lor este în dezvoltare, iar creșterea are loc cât timp ei se odihnesc. Pentru bebelușii de până în trei luni, media orelor de somn este între 14-17 ore, iar cu cât cresc, de la 4 până la 11 luni, aceștia vor avea nevoie între 12-15 ore de somn.
Atunci când micuțul nostru deja începe să facă primii pași, adică între un an și doi ani, media orelor de somn de care acesta va avea nevoie este între 11-14 ore, iar între trei și cinci ani va avea nevoie de o medie de dormit între 10-13 ore. În perioada preadolescenței, de la 6 la 13 ani, de la 9 la 11 ore de somn sunt suficiente, iar după vârsta de 18 ani, media necesară este între 7 și 9 ore.
Astfel, foarte multe persoane au grijă să doarmă cel puțin opt ore pe noapte, iar dacă ați auzit de fiecare dată acest număr cu privire la orele de somn, ei bine, aceasta este media necesară de care aveți nevoie pentru ca organismul vostru să fie unul sănătos. Pentru persoanele peste 65 de ani, 7 sau 8 ore de somn sunt de ajuns.

Care sunt cele mai bune ore pentru somn

Câte ore trebuie să dormi, de fapt.
Câte ore trebuie să dormi, de fapt.[Sursa foto: freepik]

Chiar dacă noi ne facem rutina pe care o respectăm în fiecare zi, organismul nostru are și el propria rutină după care funcționează, astfel că acesta simte când este obosit și când trebuie să se odihnească, la fel ca atunci când primim semnale că ceva se întâmplă în organismul nostru. Dacă dormiți cele șapte sau opt ore pe noapte, chiar și ora de culcare prea târzie sau trezitul spre ora prânzului nu vă vor ajuta să fiți mai odignit, ci, din contră, veți da peste cap întreg ritmul circadian, adică acel ciclu de aproximativ 24 de ore al tuturor proceselor din corp. Astfel, dacă respecți cele opt ore de somn pe noapte, trebuie să știi că adormitul spre dimineață nu te va ajuta, iar dacă îți dorești să-ți păstrezi memoria și atenția în perfectă stare pentru cât mai mult timp, indicat ar fi să adormi între 22:00 și 24:00.

Citește și: Când trecem la ora de iarnă în anul 2024? Sfaturi care să ne ajute să ne adaptăm mai repede schimbării- kanald.ro

Citește și: Ce s-a întâmplat cu Luiza Melencu. Cutremur în cazul Caracal! Bunicul fetei aruncă bomba- stirilekanald.ro

Ce se întâmplă dacă dormi doar 6 ore pe noapte

Câte ore trebuie să dormi, de fapt.
Câte ore trebuie să dormi, de fapt.[Sursa foto: freepik]

Dacă te întreb ce se întâmpla atunci când dormi mai puține ore decât ar trebui, chiar și după 6 ore de somn, apar imediat efectele negative ale somnul insuficient. A doua zi te vei fii obosit și letargic, iar atenția asupra lucrurilor pe care le ai de făcut la locul de muncă, activitățile pe care le desfășori de zi cu zi sau la școală se va pierde. Dacă dormitul doar câteva ore pe noapte devine deja o rutină, după aproximativ o săptămână veți avea o nevoie insuportabilă de somn, iar percepția asupra realității va fi afectată și distorsionată. Cel mai bine ar fi să vă stabiliți priorități cu privire la sănătatea voastră și la calitatea vieții din timpul zilei prin orele de odihnă pe care le alegeți pentru voi.

Câte ore trebuie să dormi, de fapt.
Câte ore trebuie să dormi, de fapt.[Sursa foto: freepik]



Citește și:

Idei de coafuri simple pentru nuntă

De ce nu e bine să ai oglinda în dormitor. Cum explică specialiștii Feng Shui

Ce rechizite trebuie să cumperi urgent pentru școală

Doliu imens! A murit actorul Mihai Răducu. Colegii de breaslă sunt devastați

Răstunare de situație în cazul adolescentului care a provocat accidentul din Pantelimon, în care un băiețel de 9 ani a murit și sora lui a rămas infimă

Cum s-a simțit Catrinel Sandu, atunci când a aflat că soțul său o înșală? „Ce m-a durut cel mai tare a fost că m-am simțit trădată, dezamăgită de un om pe care m-am bazat cu totul.”

Câți bani trebuie să îi dea Oana Radu fostului soț, Cătălin Dobrescu, după divorț! Cine a rămas cu apartamentul pe care cei doi îl aveau împreună

Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e rupt!"


Cookies