Deseori, părinții au tendința să ofere copiilor diverse oportunități de dezvoltare, prin sport. Însă știați câte sporturi este bine să facă un copil mic?
Aflați din rândurile următoare câte sporturi este bine să facă un copil mic, dar și de ce este bine să ajutăm copilul să iasă din zona sa de confort. În plus, descoperiți și ce alte amănunte a dezvăluit psihologul Felicia Akkaya, la „Consilier de Vedete”, de pe canalul de YouTube WOWnews, Kanal D.
Câte sporturi este bine să facă un copil mic
Se pare că de această dată în emisiunea „Consilier de Vedete”, de pe canalul de Youtube WOWnews, Kanal D, gazda emisiunii, Felicia Akkaya, a primit o altă întrebare de interes general, chiar de la Roxana Vancea, mama lui Milan, în vârstă de patru ani și a lui Zian, în vârstă de cinci luni.
„ Eu am dus copilul la cât mai multe sporturi și de fiecare dată, după o anumită perioadă, s-a plictisit.
Se pare că practicarea mai multor sporturi, îl pot ajuta pe copil să se dezvolte pe mai multe ramuri. Așa cum spune și gazda emisiunii „Consilier de Vedete”, Felicia Akkaya, conform unui aspect care a avut loc în Japonia, atât copiii, cât și adolescenții și cei de vârsta a doua, practică diverse hobby-uri, însă nu mai mult de șase luni, pentru că aceasta este perioada de timp în care ei pot înțelege, dezvolta și construi anumite abilități de viitor.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
„ Milan practică deja câteva sporturi și e pasionat. Nu e nimic greșit în a experimenta. Orice te scoate din confort, orice te ajută să ai o altă experiență în care să descoperi că te descurci, este un plus în viață. Și spun asta bazându-mă inclusiv pe teorii.
În Japonia, copiii, adolescenții și bătrânii sunt expuși unor activități gen hobby, la o întindere nu mai mare de șase luni. Spun eu șase luni, pentru că în acel interval, tu practici să înțelegi, să te dezvolți și să-ți faci niște abilități în funcție de acele hobby-uri. Ajungi cumva să depășești media în îndeletnicire pe care o ai în practicarea acelui hobby.
De ce fac acest lucru? Este simplu. În prima parte a vieții, copiii au nevoie să se obișnuiască, să învețe și să adune cât mai multe unelte, spun eu. Unelte de ce? Pentru că tu practic, descoperi anumite lucruri și înveți anumite meserii, jucându-te, lucruri care mai târziu, pot să-ți ajute în viață, lucruri care-ți pot servi în viața de adult. Poți descoperi că ești foarte bun la a memora, poți să pictezi și apoi îți dezvolți foarte bine manualitatea fină, poți să faci sporturi și îți dezvolți musculatura și crești un corp echilibrat și sănătos.”, a dezvăluit psihologul Felicia Akkaya.
Citeste si: Cum convingem copiii să ducă la bun sfârșit o sarcină. „Ia-l în glumă, fă-l să conștientizeze!”
De ce este bine pentru copilul tău să iasă din zona de confort
Așadar, copilul se dezvoltă mult mai bine atunci când iese din zona sa de confort. Prin urmare, cel mai bine ar fi ca acesta să încerce diverse sporturi, pentru ca mai apoi, singur să aleagă ceea ce i se potrivește și ceea ce îi place mai mult, benefic pentru viitorul său.
„ În momentul în care ieși din zona de confort și faci ceva ce nu ai făcut până acum și îți iese, descoperi că nu este chiar atât de complicat, că nu este atât de greu să încerci și a doua oară, iar a doua oară îți iese și tot așa. Mergând mai departe, te obișnuiești cumva să treci peste frica de a încerca lucruri noi, ca nu cumva să ai eșecuri. Te obișnuiești să te bucuri de viață, pentru că te gândești că te vei descurca și vei găsi o soluție.
Acest tipar de comportament este potrivit pentru copiii noștri. Cu cât face mai multe lucruri, cu cât experimentează mai multe sporturi, mai multe activități, cu atât încrederea în ei, crește, cu atât i se pare că poate să mute munții, cu atât mai repede se va dezvolta când va fi adult și va putea să ia nenumărate decizii bazându-se pe intuiția pe care și-o dezvoltă acum, practicând nenumărate lucruri și ieșind cumva din acea zonă de confort cu care suntem obișnuiți.
Deci draga mea, cu cât va ajunge să stăpânească mai multe lucruri, cu atât îi va fi mai bine! ”, a mărturisit Felicia Akkaya, la „Consilier de Vedete”.
Citeste si: Cum scăpăm de fobia zborului cu avionul. „Traumele din copilărie sunt dificile!”