Cati bani vei lua la pensie in functie de salariu! Uite cum se calculeaza

Cati bani vei lua la pensie in functie de salariu! Uite cum se calculeaza
Cati bani vei lua la pensie in functie de salariu! Uite cum se calculeaza

Spre deosebire de pensia privata obligatorie, pentru care ni se retine lunar 2% din venit si banii se strang in contul personal, cea de la stat are o anumita formula, pe care putini o cunosc.

 

Cine a implinit varsta de 65 de ani poate iesi la pensie linistit. Aceasta este varsta care le permite, in prezent, romanilor sa se pensioneze dupa 30-35 de ani de munca.

Dar cum ajung autoritatile sa calculeze cat iti revine lunar la batranete? Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat in perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie. 

 

Pentru a calcula punctajul lunar, se imparte venitul din fiecare luna, din prima zi de activitate pana in ultima, la venitul mediu brut din anul respectiv. Urmeaza calculul punctajului anual prin adunarea sumelor din fiecare luna si impartirea lor la 12, formula care se repeta pentru fiecare an de munca.

Toate punctajele anuale se aduna si se impart la vechimea avuta. Astfel, rezulta punctajul mediu anual, adica numarul de puncte pe care ai reusit sa le acumulezi de-a lungul perioadei. 

Pentru calculul punctajului mediu anual se iau in considerare salariul si sporurile permanente pentru care s-au platit contributii.

 

Valoarea pensiei rezulta din inmultirea punctajului mediu anual cu punctul de pensie, care variaza in functie de salariul mediu brut pe economie.

Cu cat acesta e mai mare, punctul de pensie creste. Acum, este de 1.100 lei. Vezi mai multe pe click.ro. 



Citește și:

Bazofile crescute în testele de sânge – semnificații și implicații clinice

Ce se intampla cu tine cand cineva te deoache si care e leacul

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies