Catina: afla care ii sunt proprietatile si la ce te poate ajuta

Catina: afla care ii sunt proprietatile si la ce te poate ajuta

Te bate gândul la o cultură organică, bio, în propriul tău ghiveci de acasă?

Te bate gândul la o cultură organică, bio, în propriul tău ghiveci de acasă? Un aliment cu proprietăți naturiste fantastice, atât pentru sănătate, cât și pentru frumusețe? Iți aducem ideile la tine acasă, prin oportunitatea de a creste chiar la tine în balcon sau în gradină un arbust de catină.   Și cate poți face cu bobitele acesteia! De la clasica salată de fructe, la ceaiuri și tincturi, siropuri cu miere și chiar înghețată, marmeladă sau gem, până la măști faciale. Află despre bobițele de catină că acestea conțin mai multă vitamina C decât citricele, plus o serie de multe alte vitamine benefice corpului și sănătății tale.

Catina: afla care ii sunt proprietatile si la ce te poate ajuta [Sursa foto: PixaBay]

Beneficiile multiple ale cătinei

Conform specialiștilor, în compoziția sa chimica, fructele de cătină conțin zaharuri, în special monozaharide, acizi organici, flavonoide, pectine, polifenoli, taninuri, ulei gras complex, numeroase microelemente, vitamine liposolubile, vitamine hidrosolubile, acizi grași esențiali etc, alfa și beta caroten, licopen și multe alte elemente esențiale sănătății umane.

Beneficiile consumului de cătină sunt multiple, de la îmbunătățirea funcționării sistemului digestiv, la întărirea sistemului imunitar, protecție cardio-vasculara, ameliorarea simptomelor răcelii, până la ameliorarea problemelor de piele.

Astfel, prin proprietățile sale, putem considera fructele de cătină una din cele mai bogate surse de polivitamine naturale, datorită compoziției sale chimice atât de bogate. În plus, acizii grași esențiali au o acțiune antioxidantă care se recomandă în numeroase afecțiuni.

Uleiul de cătină are acțiune favorabilă în arsuri termice și chimice și în diferite dermatoze. Acționează ca cicatrizant în ulcerul gastric și duodenal, în stări alergice, în hepatite, anemii, astenii etc.

Datorită conținutului bogat în vitamina C, carotenoide, vitamine din grupa B, vitaminele E, F și P, fructele de cătină constituie o valoroasă sursă de polivitamine. Uleiul din semințe are o acțiune cicatrizantă și epitelizantă.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Plantarea unui arbust de cătină

Arbustul de cătină este ramnificat, spinos și prezintă o culoare generală albicioasă, în timp ce fructele sale sunt cărnoase, ovoide, cu un diametru de 7-8 mm, de culoare portocalie și cu un sâmbure tare în interior.

Arbustul de cătină este adaptat perfect climei românești și acesta poate fi plantat în orice tip de sol, fără a întâmpina vreo problemă. Suportă seceta, căldura și frigul extrem fară probleme și nu necesită întreținere specială.

Produce anual foarte multe fructe, ajungând cu aproximație la 6-7 kilograme per plantă, după aproximativ 2 sau 3 ani de când a avut loc plantarea și rămâne productiv pe toată durata vieții acesteia, adică până la 20 de ani.

Trebuie însă să cunoști faptul că pentru a beneficia de fructe de cătină crescute de tine, trebuie să selectezi plantarea a doi arbuști, întrucât planta are doua sexe.

Cât costă un arbust de cătină

Un arbust de cătină costă între 50 și 100 de lei, în timp ce un butaș de cătină costă între 5 lei și 20 de lei. Recomandarea noastră este de a se achiziționa arbust pentru plantare în ghiveci și butaș pentru plantare în gradina, în funcție de ambientul fiecăruia.

Citește și: Bianca Mândru, schimbare radicală de look. Cum arată fosta concurentă de la ”Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: "Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial- stirilekanald.ro

Catina: afla care ii sunt proprietatile si la ce te poate ajuta [Sursa foto: PixaBay]

Cum se îngrijește un arbust de cătină

Referitor la îngrijirea unui arbust de cătină, acestea trebuie menținut curat permanent de buruienile care pot crește în ghiveci pe lângă el, iar în perioada secetoasă trebuie udat periodic. Când arbustul este atacat de dăunători, recomandarea noastră este să se găsească o firmă specializată în domeniu care se ocupă exclusiv de aceste aspecte, să se trimită poze cu felul în care se prezintă arbustul în starea lui afectată, pentru a se identifica dănuătorul și ulterior să se cumpere o soluție care să îl elimine. De regulă, după aplicarea de substanțe anti-dăunători, urmează aplicarea unui fertilizator, pentru revigorarea plantei.

Citeste si: Catina- proprietăți miraculoase și trucuri de creștere

Citeste si: Catina, regina antioxidantilor. Planta care a revolutionat medicina naturista face miracole pentru organism



Citește și:

Hernia de disc lombara: diagnostic si tratament actual

Ce părere a avut Dan Bălan despre Arsenium, atunci când s-au cunoscut: "Mă privea de sus, dar asta e chestia lui, așa privește el oamenii!"

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Filmul crimei din Bacău, în cazul fetei de 18 ani ucise de un vecin în timp ce încerca să-și salveze frățiorii mai mici

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Oana Ciocan, primele declarații despre relația cu Jador: "E foarte trist!" Care este, de fapt, adevăratul motivul pentru care s-au despărțit?

Un om amărât, nu merita să-l împuște pentru o căruță cu lemne" Românul împușcat în cap de polițiștii bulgari se zbate între viață și moarte