Catina - proprietăți miraculoase și trucuri de creștere

Catina - proprietăți miraculoase și trucuri de creștere

Catina - proprietăți miraculoase și trucuri de creștere. Te bate gândul la o cultură bio? Un aliment cu proprietăți fantastice pentru sănătate și frumusețe?

Iți aducem ideile la tine acasă, prin oportunitatea de a creste chiar la tine în balcon sau în gradină un arbust de catină.  

Și cate poți face cu bobitele acesteia! De la clasica salată de fructe, la ceaiuri și tincturi, siropuri cu miere și chiar înghețată, marmeladă sau gem, până la măști faciale. Află despre bobițele de catină că acestea conțin mai multă vitamina C decât citricele, plus o serie de multe alte vitamine benefice corpului și sănătății tale. 

Catina- proprietăți miraculoase și trucuri de creștere

Beneficiile multiple ale cătinei

Catina- proprietăți miraculoase și trucuri de creștere. Conform specialiștilor, în compoziția sa chimica, fructele de cătină conțin zaharuri, în special monozaharide, acizi organici, flavonoide, pectine, polifenoli, taninuri, ulei gras complex, numeroase microelemente, vitamine liposolubile, vitamine hidrosolubile, acizi grași esențiali etc, alfa și beta caroten, licopen și multe alte elemente esențiale sănătății umane.

Beneficiile consumului de cătină sunt multiple, de la îmbunătățirea funcționării sistemului digestiv, la întărirea sistemului imunitar, protecție cardio-vasculara, ameliorarea simptomelor răcelii, până la ameliorarea problemelor de piele.

Astfel, prin proprietățile sale, putem considera fructele de cătină una din cele mai bogate surse de polivitamine naturale, datorită compoziției sale chimice atât de bogate. În plus, acizii grași esențiali au o acțiune antioxidantă care se recomandă în numeroase afecțiuni.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Uleiul de cătină are acțiune favorabilă în arsuri termice și chimice și în diferite dermatoze.

Acționează ca cicatrizant în ulcerul gastric și duodenal, în stări alergice, în hepatite, anemii, astenii etc. Datorită conținutului bogat în vitamina C, carotenoide, vitamine din grupa B, vitaminele E, F și P, fructele de cătină constituie o valoroasă sursă de polivitamine. Uleiul din semințe are o acțiune cicatrizantă și epitelizantă.

Citeste si: Nutriţionistul lui Berlusconi: 12 reguli de aur pentru un sistem imunitar puternic

Plantarea unui arbust de cătină

Catina- proprietăți miraculoase și trucuri de creștere. Arbustul de cătină este ramnificat, spinos și prezintă o culoare generală albicioasă, în timp ce fructele sale sunt cărnoase, ovoide, cu un diametru de 7-8 mm, de culoare portocalie și cu un sâmbure tare în interior.

Arbustul de cătină este adaptat perfect climei românești și acesta poate fi plantat în orice tip de sol, fără a întâmpina vreo problemă. Suportă seceta, căldura și frigul extrem fară probleme și nu necesită întreținere specială.

Produce anual foarte multe fructe, ajungând cu aproximație la 6-7 kilograme per plantă, după aproximativ 2 sau 3 ani de când a avut loc plantarea și rămâne productiv pe toată durata vieții acesteia, adică până la 20 de ani.

Trebuie însă să cunoști faptul că pentru a beneficia de fructe de cătină crescute de tine, trebuie să selectezi plantarea a doi arbuști, întrucât planta are doua sexe.

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Citeste si: 12 beneficii ale ceaiului verde pentru sanatate

Cât costă un arbust de cătină

Catina- proprietăți miraculoase

Un arbust de cătină costă între 50 și 100 de lei, în timp ce un butaș de cătină costă între 5 lei și 20 de lei. Recomandarea noastră este de a se achiziționa arbust pentru plantare în ghiveci și butaș pentru plantare în gradina, în funcție de ambientul fiecăruia.

Cum se îngrijește un arbust de cătină

Catina- proprietăți miraculoase și trucuri de creștere

Catina- proprietăți miraculoase și trucuri de creștere. Referitor la îngrijirea unui arbust de cătină, acestea trebuie menținut curat permanent de buruienile care pot crește în ghiveci pe lângă el, iar în perioada secetoasă trebuie udat periodic. Când arbustul este atacat de dăunători, recomandarea noastră este să se găsească o firmă specializată în domeniu care se ocupă exclusiv de aceste aspecte, să se trimită poze cu felul în care se prezintă arbustul în starea lui afectată, pentru a se identifica dănuătorul și ulterior să se cumpere o soluție care să îl elimine. De regulă, după aplicarea de substanțe anti-dăunători, urmează aplicarea unui fertilizator, pentru revigorarea plantei.



Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

Cum trebuie ceapa depozitată corect și care este secretul pentru inelele perfecte de ceapă

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină