Catina este un fruct-minune cu foarte multe proprietati benefice, insa cercetatoii in domeniu inca nu au descoperit toate calitatile acestuia, avand inca multe valente necunoscute publicului larg.
Catina prezinta inca un mister ale carui taine binefacatoare asteapta sa fie descoperite in totalitate, in ciuda deceniilor de cercetari minutioase. Pana in prezent studiile au confirmat ca fructele de catina constituie cea mai bogata sursa naturala de vitamina A, vitamina E, carotenoizi si flavonoizi.
Conţine şi cantităţi mari de vitamina C, vitaminele B1, B2, K, F şi P, alături de microelemente, acizi graşi esenţiali şi fitostenoli. În urma analizelor de laborator a reieşit că fructul cătinei conţine substanţă uscată în proporţie de doar 10-20%, restul compoziţiei constând în zaharuri, acizi organici, pectine, flavonoide, celuloză, proteine, ulei, betacaroten, fosfor,
Celebrul şi căutatul ulei de cătină conţine la rândul său, în proporţie de circa 80-90% acizi graşi esenţiali, licopen, tocoferoli şi fitosteroli. Seminţele de cătină sunt bogate în acizi graşi nesaturaţi, iar frunzele şi scoarţa arbustului conţin tocoferol şi sitosterol.
Citeste continuarea aici.