În special după 30 de ani, multe persoane se confruntă cu dureri de călcâie, în diverse momente ale zilei. Această afecțiune ascunde multe cauze, însă durerile pot fi reduse, cu câteva trucuri.
În cadrul unei emisiuni, fizioterapeutul Alexandru Ilie a explicat de ce apar aceste simptome neplăcute, dar și ce putem face să le ținem sub control, astfel încât să nu ne afecteze viața de zi cu zi.
De ce apar durerile de călcâi
Ca orice durere din organismul nostru, durerea de călcâi are multe cauze. Spre exemplu, persoanele care simt o durere în acea parte a piciorului se pot confrunta cu diverse boli. Cu toate acestea, există și alte cauze, precum statul prea mult în picioare.
„Avem acest sindrom dureros, când coborâm in pat și primii pași sunt ca și cum ai călca pe niște pioneze. Din cauza unui deficit postural și modul în care axul femurului tău stă, produce un factor de inflamație.
În funcție de persoană, ne putem confrunta cu această senzație neplăcută fie dimineața, când ne dăm jos din pat, fie seara, după o zi stresantă.
Fizioterapeutul a declarat că și încălțămintea joacă un rol foarte important în această situație.Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
„Durerea poate să fie matinală sau când stai mult așezat. Încălțămintea foarte subțire este cea care poate determina o inflamație a fașei plantare.”, mărturisit specialistul.
Cum combatem durerea de călcâie
Citește și: Cum îngrijim corect tenul uscat. „Îl recunoaștem prin câteva semne și simptome”
Chiar dacă este recomandat să apelăm la un medic specialist sau un fizioterapeut dacă durerile de călcâi sunt intense, există câteva soluții la care putem apela și de acasă. Fizioterpeutul a subliniat faptul că această parte a corpului are nevoie de pregătire, înainte să o solicităm atât de rău.
„Poți să abordezi simptomatic, să combatem durerea, dar atât. În realitate, cauza este dată de poziționarea călcâiului. În momentul în care avem o fascită calcară, în majoritatea cazurilor, călcâiul face o mișcare de rotație spre exterior.
Remedii pentru călcâie dureroase
Citește și: Cum să scapi de ochii obosiți. 3 trucuri de care să ții cont
Nu doar exercițiile fizice pot să ne ajute să diminuăm durerea, ci și câteva trucuri. Specialistul a mărturisit că avem nevoie de un făcăleț, pe care îl așezăm pe jos. Ulterior, ne așezăm călcâiul peste el și facem mișcări înainte-înapoi. Pentru a fi și mai eficient, făcălețul poate fi înlocui cu o sticlă de apă cu gheață, care ne va ajuta să scăpăm și mai rapid de durere.
„Apa rece devine un mediator inflamator. Îți iei o astfel de sticlă cu apă și lași pur și simplu recele să înceapă să își facă treaba. Un alt exercițiu pe care poți să îl faci, chiar la birou, este să tragi puțin de talpă, ușor spre tine și spre lateral, în timp ce stai jos. Mișcarea aceasta reechilibrează tensiunea musculară.”, a povestit Alexandru Ilie.