Ce riscăm dacă nu purtăm masca de protecție în spațiile comerciale, în mijloacele de transport și în celelalte spații închise. Anunțul Poliției Române.
În perioada stării de alertă dispusă din cauza pandemiei de Cocid-19 este obligatorie purtarea măștii de protecție în spațiile comerciale, în mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise.
Poliţia Română a lămurit ce sancţiuni riscă cei care nu respectă regula şi cine sunt persoanele abilitate să dea amenzi, după ce mai mulți cetățeni au fost surprinși în aceste spații fără mască.
Conform Ordinului nr. 874/81/2020, pot fi exceptate de la regula purtării măştii de protecţie:
- persoanele care suferă de boli ce afectează capacitatea de oxigenare;
- cei care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.);
- angajaţii care sunt singuri într-un birou;
- prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
- vorbitorii în public, în spații interioare, cu condiția respectării distanței de 3 metri între aceștia și alte persoane, doar în cazul în care nu se află mai mult de 16 persoane în incintă;
- copiii cu vârsta mai mică de 5 ani. Pentru ceilalţi însă, regula este obligatorie, iar legea prevede sancţiuni.
Iată ce întrebări au fost adresate Poliției Române, pentru a lămuri această situație care a creat numeroase confuzii:
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Întrebarea 1: Cu ce sume sunt sancționați cei care nu respectă regula privind obligativitatea purtării măştii de protecţie?
Răspunsul Poliţiei Române: Purtarea măștii care acoperă nasul și gura este obligatorie începând cu 15 mai 2020 în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise.
Citeste si: Guvernul a decis prelungirea valabilității cursurilor pentru obținerea permisului auto
Persoanele care nu respectă obligația de a purta mască în spațiile menționate pot fi sancționate contravențional în baza Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (publicată în Monitorul Oficial nr. 396 din 15 mai 2020), raportat la art. 65 lit.
Citește și: Adevărul despre moartea lui Gabi Cotabiță! România, în șoc- stirilekanald.ro
Citeste si: Specialiștii au făcut anunțul: România, lovită de fenomene meteo extreme! „Ați văzut…”
Cine poate da amenzile
Cât despre aplicarea sancțiunilor și cine ar trebui să dea amenzi, oficialii Poliției Române au răspuns:
În ce privește purtarea măștii de protecție, constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac, potrivit prevederilor legale, de către agenții și ofițerii de poliție, subofițerii și ofițerii de jandarmi, polițiștii locali.