Ce amenzi usturătoare riscă șoferii care transportă copiii în condiții nesigure

cum se transporta copii in masina
Cum se transportă copii în mașină

Codul rutier are reguli clare atunci când vine vorba de siguranța copiilor. Șoferii trebuie să fie foarte atenți atunci când în mașină se află copii, atât pentru siguranța acestora, cât și pentru amenzile pa care le riscă.

Recent, Poliția Română a lansat campanie de verificare, dar și de informare, cu privire la importanța folosirii sistemelor de siguranță pentru copii.

Ce reguli trebuie să respecte șoferii care transportă copii

reguli copii in masina
Ce reguli trebuie să respecte șoferii care transportă copii [Sursa foto: Pexels]

Citeste si: Cum se distribuie pastilele cu iod și de unde pot fi ridicate

În momentul în care în autoturism se află copii, șoferii sunt obligați să respecte câteva reguli.

Conform Codului Rutier, aceștia trebuie să se asigure că minorii poartă centurile de siguranță. În cazul celor mai mici de vârstă, trebuie transportați numai în dispozitive de fixare, sau în scaune pentru copii omologate. Aceste reguli trebuie respectate cu simț de răspundere, deoarece, doar anul trecut, peste 2.000 de copii au fost victime ale accidentelor rutiere din România.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

În cazul copiilor cu vârsta mai mica de 3 ani, șoferilor le este interzis să îi transporte, în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță. Excepție de la regulă fac autoturismele destinate transportului public, sau taxiurile. În taxi, copiii trebuie să ocupe un loc pe bancheta din spate.

Cum trebuie transportați copiii în mașină, în funcție de înălțime și vârstă

cod rutier copii in masina
Ce spune Codul Rutier despre regulile transportării copiilor în autoturism[Sursa foto: Pexels]

Citeste si: Noi indicii din noaptea jafului, care a avut loc în locuința lui Culiță Sterp

De asemenea, există totuși o excepție, în care copiii mai mici de 3 ani, pot să stea într-o mașină care nu este echipată cu sistem de siguranță. Aceștia trebuie să aibă o înălțime mai mica de un metru și jumătate și le este interzis să ocupe locul din față al mașinii.

În cazul copiilor cu o înălțime mai mica de 135 de cm, aceștia trebuie transportați în autovehicule echipate cu sisteme de siguranță. Conform regulamentului din Codul Rutier, copii trebuie să fie fixați sau prinși cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii, instalat în autovehicul. Regulamentul menționează că în mod normal, scaunul special destinat celor mici, se montează pe bancheta din spate.

Cu toate acestea, excepția spune că scaunele se pot instala și pe locul pasagerului din față, cu condiția ca acesta să fie orientat cu fața spre direcția opusă direcției de deplasare.

De asemenea, mașina nu trebuie să fie dotată cu airbag frontal, în dreptul locului pasagerului, sau acesta trebuie dezactivat.

Ce amenzi pot primi șoferii care nu respectă regulile pentru transportarea copiilor

amenda copil pe scaunul din fata
Ce amenzi riscă șoferii[Sursa foto: Shutterstock]

Șoferii care se abat de la regulile care se referă la transportarea minorilor în autovehicul, riscă amenzi destul de ridicate. Aceștia pot fi sancționați cu sume între 580 și 725 de lei.

De asemenea, li se vor atribui și puncte de penalizare.



Citește și:

7 pași pentru a obține un bronz frumos și sănătos

Cum se distribuie pastilele cu iod și de unde pot fi ridicate

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Cine este și câți ani are Selen Uçer, actrița care joacă rolul Songül în serialul Tablou de familie! Iată cum arăta celebra actriță la început de carieră, în urmă cu două decenii

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies