Ce anunț a făcut Casa Națională de Pensii Publice? Află cine riscă să își piardă pensia!

Ce anunț a făcut Casa Națională de Pensii Publice? Află cine riscă să își piardă pensia!
Ce anunț a făcut Casa Națională de Pensii Publice? Află cine riscă să își piardă pensia!

Se pare că vizați de noua lege a pensiilor, în vigoare de la 1 septembrie 2024, și cei care riscă suspendarea pensiei, sunt pensionarii de urmaș și cei cu pensie anticipată.

Legea menționată anterior, este cea care introduce reguli stricte pentru cei care doresc să cumuleze pensia cu venituri din activitate. Se pare că anumite categorii se confruntă cu restricții și cu riscul de a pierde pensia, în cazul în care nu se respectă condițiile stabilite. Astfel, printre modificările făcute este și una care se referă la pensionarii de invaliditate, iar legea le permite să obțină venituri suplimentare fără restricții, indiferent de gradul de invaliditate pe care îl au.

Conform articolului 61 din lege, pensia respectivă este acordată celor care au stagii de cotizare realizate, însă în același timp au și capacitatea de muncă scăzută, din cauza bolii.

Cine riscă să își piardă pensia, conform anunțului făcut de Casa Națională de Pensii Publice

Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

ce anunt a facut
Ce anunț a făcut Casa Națională de Pensii Publice[Sursa foto: freepik]

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Atunci când vine vorba despre acele categorii de pensionari   care nu pot cumula pensia cu venituri din activitate, aceștia au de îndeplinit câteva condiții stricte, după cum urmează:

  • Pensionarii de urmaș- aici se încadrează persoana care trăiește și beneficiază de pensia de urmaș. Aceasta poate avea venituri suplimentare doar dacă nu depășesc salariul minim brut (3.700 de lei), pe țară. Automat, în momentul în care veniturile obținute depășesc această valoare, pensia este suspendată.
  • Pensionarii anticipați- aici se încadrează cei care nu pot cumula pensia cu veniturile obținute din contracte de muncă, rapoarte de serviciu și funcții elective sau poziții în autorități executive, legislative, judecătorești, pe durata mandatului. 

De exemplu, în situația în care un soț este

cel care trăiește din cei doi parteneri, iar acesta este cel care primește pensie de urmaș și decide să lucreze în baza unui contract part-time, în egală măsură, este nevoit să se asigure că venitul lunar nu depășește salariul minim brut pe țară, menționat anterior. În caz contrar, pensia este suspendată. Pe de altă parte, dacă este vorba despre un pensionar anticipat, care acceptă o funcție, acesta își pierde dreptul la pensie pe durata mandatului, însă dacă veniturile sunt din activități independente, pentru care plătește contribuții sociale, cumularea este posibilă, în anumite condiții.

pensia
Ce anunț a făcut Casa Națională de Pensii Publice[Sursa foto: freepik]



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie

Fiica Elenei Lasconi, REACȚIE TRANȘANTĂ! ”Eu și mama...”

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

Cum s-a fotografiat Iulia Vântur cu tatăl lui Salman Khan de ziua lui: ”M-a făcut să mă simt ca acasă în India”

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Tensiuni aprige în Casa iubirii! Virginia a răbufnit și a lansat acuzații crunte la adresa lui Patrick: "Ești arogant!" Ce se întâmplă, de fapt, între cei doi concurenți

Rezultate oficiale alegeri prezidențiale 2024. Călin Georgescu, pe primul loc cu peste 2 milioane de voturi, după numărarea a 99,9% din procesele verbale. Elena Lasconi îl depășește pe Marcel Ciolacu în lupta pentru locul 2 - HARTA votului


Cookies