Se pare că vizați de noua lege a pensiilor, în vigoare de la 1 septembrie 2024, și cei care riscă suspendarea pensiei, sunt pensionarii de urmaș și cei cu pensie anticipată.
Legea menționată anterior, este cea care introduce reguli stricte pentru cei care doresc să cumuleze pensia cu venituri din activitate. Se pare că anumite categorii se confruntă cu restricții și cu riscul de a pierde pensia, în cazul în care nu se respectă condițiile stabilite.
Cine riscă să își piardă pensia, conform anunțului făcut de Casa Națională de Pensii Publice
Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Atunci când vine vorba despre acele categorii de pensionari care nu pot cumula pensia cu venituri din activitate, aceștia au de îndeplinit câteva condiții stricte, după cum urmează:
- Pensionarii de urmaș- aici se încadrează persoana care trăiește și beneficiază de pensia de urmaș. Aceasta poate avea venituri suplimentare doar dacă nu depășesc salariul minim brut (3.700 de lei), pe țară. Automat, în momentul în care veniturile obținute depășesc această valoare, pensia este suspendată.
- Pensionarii anticipați- aici se încadrează cei care nu pot cumula pensia cu veniturile obținute din contracte de muncă, rapoarte de serviciu și funcții elective sau poziții în autorități executive, legislative, judecătorești, pe durata mandatului.
De exemplu, în situația în care un soț este cel care trăiește din cei doi parteneri, iar acesta este cel care primește pensie de urmaș și decide să lucreze în baza unui contract part-time, în egală măsură, este nevoit să se asigure că venitul lunar nu depășește salariul minim brut pe țară, menționat anterior. În caz contrar, pensia este suspendată. Pe de altă parte, dacă este vorba despre un pensionar anticipat, care acceptă o funcție, acesta își pierde dreptul la pensie pe durata mandatului, însă dacă veniturile sunt din activități independente, pentru care plătește contribuții sociale, cumularea este posibilă, în anumite condiții.