Ce bani se folosesc în Rusia

ce bani se folosesc in rusia
Ce bani se folosesc în Rusia

Fiecare țară în parte are moneda sa specifică. Însă v-ați întrebat vreodată ce bani se folosesc în Rusia?

Aflați din rândurile următoare care este bancnota, dar și care este moneda pe care cetățenii Rusiei  o folosesc zilnic și de asemenea, aflați și cum s-a ajuns la cele două.

 

Ce bani se folosesc în Rusia

Valuta națională folosită în Rusia se numește la singular, rublă, iar la plural, ruble.

Această valută se întâlnește și în republicile autoproclamate și nerecunoscute internațional, cum ar fi Abhazia, Osetia de Sud și Transnistria.

În trecut, rubla a fost și moneda națională a Imperiului Rus, a fostei Uniuni Sovietice și a țărilor care se aflau în sfera de influență sovietică sau țaristă.

istoria monedei nationale din rusia

Citeste si: CITEŞTE: Ce cifra de destin are VLADIMIR PUTIN. Ce spune despre el această cifră

Originile monedei naționale din Rusia

Moneda națională a Rusiei, care în română este „rublă”, în rusă este „rubi”, derivat din verbul rusesc „rubit”. Acest cuvânt semnifică „tăierea unei bucăți”. Chiar de la începuturi, această „rublă” era reprezentată de o bucată dintr-un lingou. Acest lingou era din argint și avea o greutate fixă. Pe scurt, cuvântul „rublă” ar fi echivalentul „mărcii”, care este o măsură pentru argint, dar și pentru aur.

Această măsură era folosită în Europa Occidentală medievală.

De asemenea, în limba rusă se mai folosește și denumirea populară de „ țelkovîi”, însemnând „sănătos, întreg”. Aceasta fiind o prescurtare de la sintagma „rublă sănătoasă, întreagă, netăiată”.

Primele monede care au apărut cu valoarea unei sutimi de rublă, au fost realizate în Cnezatul Moscovei. Acest lucru având loc, abia după cucerirea Novgorodului în anul 1478.

Aceste monede aveau imprimate pe o față, stema moscovită. Această stemă era reprezentată de „Sfântul Gheorghe ucigând balaurul cu o suliță”. De asemenea, copeicile rusești din ziua de astăzi, folosesc și ele această simbolistică. Cuvântul „copeică” a fost împrumutat din limba rusă și semnifică „sulița”.

moneda nationala din rusia

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: CITEȘTE: Curiozități despre VLADIMIR PUTIN

Denominațiile tradiționale ale monedei naționale din Rusia

Rubla, căci despre această este vorba, deține o singură secvență de denominații. Următoarele sunt copeici: 1, 2, 3, 5, 10, 15, 20 și 50, iar rublele sunt: 1, 3, 5, 10, 25, 50 și 100. Tradiția această este intactă încă din perioada imperială.

Ceea ce a mai rămas neschimbat și până în ziua de astăzi este culoarea bancnotelor, după cum urmează:

  • 1 rublă: maro
  • 3 ruble: verde
  • 5 ruble: albastru
  • 10 ruble: roșu
  • 25 ruble: violet
  • 50 ruble: verde
  • 100 ruble: maro

rubla in rusia

Citeste si: DESCOPERĂ: Ce reprezintă cele trei culori ale drapelului RUSIEI

Istoricul denominațiilor monedei naționale din Rusia

Denominația și-a făcut apariția în anul 1828. Atunci era perioada celei de-a patra împărțiri a Poloniei. Iar pentru a se începe folosirea rublei în Polonia, această denominație avea loc atât în ruble, cât și în zlotul polonez. Asta până în momentul în care zlotul a dispărut, pentru a apărea iar, abia în momentul în care Polonia și-a recâștigat independența.

Însă odată cu dezintegrarea Uniunii Sovietice, care a avut loc în 1991, această tradiție a denominației a luat sfârșit.

rusia

Citeste si: DESCOPERĂ: Ce bogății are RUSIA

Generațiile de ruble din Rusia

Prima generație de ruble și-a făcut simțită prezența încă de la începuturi, până în anul 1921.  În timp ce monedele obișnuite erau realizate din argint, denominațiile mai mari, erau făcute din aur sau platină.

Citește și: Catinca, mesaj îngrijorător în mediul online: "Îmi faceți rău!" Ce se întâmplă cu fosta concurentă din Casa iubirii după despărțirea de Ștefan- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

A doua generație de ruble și-a făcut apariția în 1922 și a durat până la sfârșitul acestui an. În acel an au fost emise doar bancnote. Valorile nominale ale acestora începeau de la 1 și se terminau la 10.000 de ruble.

A treia generație de ruble a durat ceva mai mult timp, începând din anul 1923 și terminându-se în martie 1924. Și aici au fost emise doar bancnote, însă de această dată se încadrau între 10 copeici și 25.000 de ruble. Chiar la începutul anului 1924 a apărut prima bancnotă în numele URSS-ului. Această bancnotă avea imprimată stema Uniunii Sovietice.

A patra generație de ruble, de această dată de aur, a apărut în martie 1924 și a durat până în 1947. Atunci a avut loc re-denominarea, când a fost introdusă și „rubla aur” care avea o valoare de 50.000 ruble. Tot în 1924 au început să fie emise și monede.

A cincea generație de ruble a avut loc după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, mai exact generația cu numărul cinci, a început în anul 1947 și s-a încheiat în 1961. An în care a avut loc și o reducere a volumului de bani care se află deja în circulație, afectând astfel strict bancnotele.

A șasea generație de ruble a avut loc din anul 1961, până în 1997. Aici a fost momentul în care rubla a încetat să mai fie legată de standardul aur, iar după prăbușirea Uniunii Sovietice care a avut loc în 1991, rubla a rămas moneda națională a Federației Ruse. Însă rubla a început ușor, ușor să își piardă valoarea în mod semnificativ.

Iar ultima, dar nu cea din urmă generație, este cea cu numărul șapte, care are loc din 1998, până în prezent. În această perioadă, în urma crizei financiare asiatice, rubla și-a pierdut 70% din întreaga sa valoare față de dolar. Acest lucru a avut loc în doar șase luni.

În prezent, toate bancnotele sunt tipărite în Imprimeria Statului Goznak din Moscova, iar monedele sunt realizate la Monetni Dvor din Sankt Petersburg.

bancnote din rusia

Citeste si: DESCOPERĂ: Ce nu știai despre RUSIA



Citește și:

Idei de coafuri simple pentru nuntă

Curiozități despre VLADIMIR PUTIN

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies